Атракции в Бангладеш

бангладеш

Създаването на списък с най-добрите места за посещение в дадена държава винаги ще доведе до някакъв дебат, когато ги подреждате в определен ред по важност. Постарали сме се да ви улесним, като за целта сме подбрали атракциите, които определено си заслужава да видите.

 

Сундарбан е най-голямата мангрова гора на земята и е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Разположена е при делтата на река Ганг между Бангладеш и Индия. По-голямата част от гората се намира в Бангладеш. Тази местност е дом на последните останали бенгалски тигри в света, както и на много други диви животни.

 

  • Хълмовете Читагонг

Те са естествено красиво място, пълно със спиращи дъха хълмове. Дом са на много племенни групи от Бангладеш. Това е най-доброто място за приключенски преживявания. Тук можете да пътувате в продължение на много дни и да срещнете различни племенни групи от този регион, а също и да видите техния начин на живот отблизо.

В този район се намира най-красивата река в Бангладеш, наречена Сангу. Разходка с лодка в Сангу по време на мусон може да бъде страхотно изживяване.

 

Шримангал е чаената столица на Бангладеш, разположена в североизточната част на страната. Тук ще намерите буйни градини със зелен чай, където и да отидете. Това е едно от малкото места в страната, където, ако се огледате, може да не намерите други хора никъде, освен вас. Колоезденето по пътеките вътре в плантациите за чай тук е едно от най-добрите неща, които можете да направите в Бангладеш.

 

  • Рангамати

Рангамти е квартал в района на хълмовете на Читагонг. Основната причина да посетите това място е езерото Каптай. Това е изкуствено езеро, заобиколено от красиви хълмове. Можете да наемете лодка. Рангамати е дом и на много племенни групи. Добра идея е да посетите техния занаятчийски пазар, за да си купите ръчно изработени тъкани от фино качество. Има будистки манастир, наречен “Ражбан Бихара”, който също си заслужава да бъде видян.

 

  • Пахарпур

В северозападната част на Бангладеш има малко място, наречено Пахарпур, в което се намира най-впечатляващият археологически обект в Бангладеш, наречен Сомапури Махабхихара, паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това е вторият по големина будистки манастир на юг от Хималаите.

 

Свети Мартин е красив коралов остров в Бенгалския залив в Бангладеш. За любителите на плажа това е най-доброто място за посещение в Бангладеш. Местните туристи отиват там най-вече на еднодневна екскурзия. След като си тръгнат следобед, става наистина тихо.

 

  • Гаур

Гаур е разрушен град от средновековен период, разположен на границата между Индия и Бангладеш. Бил е в разцвета си от 12-и до 14-и век.  Някои от красивите джамии на Гаур все още са скрити зад овощните градини с манго. Археологическият отдел на Бангладеш е направил невероятни възстановителни ремонти на някои от тези джамии. Гаур е невероятно място за посещение за любителите на историята.

 

  • Силхет

В Силхет има много красиви места за посещение – каналът със зелена вода “Лалахал”, зоната за събиране на камъни “Джафлонг”, блатната гора “Ратаргул” и много чаени градини са сред атракциите за посещение. Тук можете да срещнете племенните хора “Хазия”, които отглеждат листа от бетел в гората.

 

  • Барисал

Барисал е уникално място, разположено в сърцето на делтата на Ганг. Можете да посетите плаващи пазари, базари, училища и села, за да изпитате уникалната култура на Барисал.

 

  • Путия

Путия е малко селце в Раджшахи, пълно с красиви индуски храмове. Най-голям брой исторически храмове в Бангладеш се намират в Путия, някои от които са много добре поддържани. Уникални са по дизайн, защото са украсени с красиви теракотени плочи, описващи епични индуски истории. Това е атракцията, която непременно трябва да посетите в Бангладеш.

 

Рискове и обща информация

Визов режим

Практически съвети

Движение по пътищата

 

Изготвил статията: Юми Реджеб

Вашият коментар