Белиз

Представете си държава с тропически плажове, коралови рифове, пещерни образувания, екзотична дива природа и спокойна карибска атмосфера. По крайбрежието се намира вторият по големина бариерен риф в света, докато руините на древни храмове са разпръснати около джунглaта. Ако мислите, че такава държава не съществува, ще сгрешите. Това е Белиз, една от най-добрите дестинации в Централна Америка. Ето какво не бива да изпускате по време на пътешествието си.

 

  1. Зоопаркът на Белиз

Разположен в естествена гора, на 50 километра от град Белиз, зоопаркът е един от най-добрите в Америка. Много от животните са диви видове, които са отглеждани като домашни любимци от индивидуални колекционери. Зоологическата градина се опитва да възстанови такива животни за връщането им в дивата природа. Той позволява на посетителите да видят местните животни отблизо. Настанени са в просторни заграждения, които наподобяват естествената среда.

 

  1. Пещерата “Актун Туничил Мукнал”

Тя се намира в природния резерват “Тапир”, близо до Сан Игнасио. Открита е през 1992 г. и впоследствие е включена във филма на Нешънъл Джиографик – „Пътуване през подземния свят“. Свещено място е за маите и съдържа много примери за керамика, каменни съдове, както и няколко комплекта човешки жертвоприношения, един от които (известен като „Кристалната мома“) е почти изцяло покрит с варовикови кристали от естествените процеси в пещерата.

 

  1. Град Сан Педро / Амбъргрис Кайе

Амбъргрис Кайе е най-големият от няколкостотин острова в най-северните води на Белиз и е най-добрата туристическа дестинация. Липсата му на високи хотели или голям градски трафик придава на острова спокойно усещане, подходящо за разходки. В града също така има много качествени хотели. Град Сан Педро е единственият урбанизиран район тук. Много пътници обичат да наемат колички за голф или велосипеди, които са основната форма на транспорт.

 

  1. Ламанай

Разположен е в северната част на Белиз и някога е бил значително голям град на маите. Древните руини все още не са напълно разкрити. Археологическите дейности са съсредоточени върху разследването и възстановяването на по-големите структури – като Високия храм (33 м). Тъй като при пристигането на испанците той все още е бил окупиран от маите, Ламанай, което означава „потопен крокодил“, е един от малкото обекти, запазили традиционното си име.

 

  1. Плаценция

Този популярен полуостров в южната част на Белиз може да се похвали с най-добрите континентални плажове, плюс невероятни коралови брегове. Източната страна на полуостров Плаценция е дълга площ от плаж с бял пясък. Западната страна е ограничена от дълъг и тесен залив. Това е едно чудесно място за отдих и една от най-големите атракции в Белиз.

 

  1. Каракол

Каракол е най-големият обект на маите в Белиз. Някога е бил един от най-големите древни градове, обхващащ около 168 квадратни километра. В своя пик – около 650 г. сл. н.е., е имал население от около 150 000 души, повече от два пъти повече хора, отколкото има днес в град Белиз. Най-голямата пирамида в Каракол е Канаа (Небесно място). Там все още е най-високата изкуствена структура в цял Белиз.

 

  1. Кей Колкър

Кей Колкър е малък коралов остров в Карибско море и е достъпен с високоскоростно водно такси или малък самолет. През последните години островът се превърна в особено популярна атракция.

 

  1. Великата синя дупка

Това несъмнено е най-популярната дестинация за гмуркане в Белиз. Голямата синя дупка предлага на водолазите неповторими гледки на варовикови образувания, които оформят стените й. Тази масивна водна пещера е близо до рифа “Лайтхаус” и създава перфектен кръг от наситено синя вода. Колкото по-дълбоко се гмуркате в Голямата синя дупка, толкова по-чиста е водата и толкова по-спираща дъха е природата, а насивът от странни сталактити и варовикови образувания става все по-сложен и интензивен.

 

Рискове и обща информация

Визов режим

Практически съвети

Движение по пътищата

 

Изготвил статията: Юми Реджеб

Вашият коментар