Швейцария държи Световния рекорд на Гинес за най-малката възпоменателна монета и най-старата монета, която все още е в обръщение.

Най-малката възпоменателна монета

Златната монета от четвърт франк, издадена от Федералния монетен двор, е призната от Световните рекорди на Гинес като най-малката възпоменателна монета в света.

Машинно отсечената златна монета, издадена миналата година, има диаметър само 2,96 мм. и тежи 0,063 грама. Въз основа на тези измерения, световните рекорди на Гинес я признават като най-малката възпоменателна монета в света.

Най-старата монета, която все още е в обръщение

Швейцарска монета е обявена за най-старата, която все още е в обръщение. Тя е десетсантиметрова и двете й страни остават еднакви, с изключение на променящата се дата, от 1879 г. насам.

Първите  десетсантиметрова монети са носели образа на швейцарски кръст върху щит пред дъбови листа с надпис „HELVETIA“. Едва през 1879 г. мотивът е заменен с женска глава в профил, гледаща вдясно и носеща диадема, и надписите „LIBERTAS“ и транскрипцията „CONFOEDERATIO HELVETICA“.

Изображението е проектирано от Карл Швенцер и все още се използва непроменено върху монетата от десет сантиметра. Нещо повече, монетите от десет сантиметра, отсечени през 1879 г., все още са законно платежно средство. По този начин те се използват повече от 140 години.

Вашият коментар