Тринидад и Тобаго

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Престъпност и сигурност

Необходимо е особено внимание към собствената безопасност. В Тринидад, и особено в района на столицата PortofSpain, има опасност от нападения и улични кражби. В редица населени места са регистрирани нападения срещу чужденци. Високо е нивото на криминалната престъпност в големите градове. Поради това е препоръчително да не носите у себе си големи суми пари, както и да сте фотокопирали документите си. Бъдете особено предпазливи с настъпването на нощта. Избягвайте усамотени места. В Тринидад туристите също са често обект на нападения и джебчийски обири.

Митнически изисквания

Можете да внесете в страната неограничени количества местна или/и чужда валута, която обаче следва да се декларира. Препоръчително е да носите доларови банкноти, туристически чекове или кредитни карти. Безмитно можете да внесете предмети за лична употреба, в това число до 200 цигари, 50 пури, 250 гр. тютюн, както и 1 литър алкохол. Не се обмитяват и подаръци на стойност до 50 щ. долара.

Разрешен е износът на местна валута на стойност до 200 местни долара, както и количеството чужда валута, което сте декларирали при влизане в страната.

Особености на законодателството

Хомосексуамизмът в Тринидат и Тобаго се преследва от закона.

Движение по пътищата

В Тринидад и Тобаго движението е в лявата лента на пътното платно.

Климат

Няма ясно разграничени сезони, а само редуване на дъждовни и сухи периоди. Основните валежи са от юни до декември. Периодът от юни до ноември се характеризира със силни ветрове, дъждове и пожари, които понякога могат да представляват сериозна опасност.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Необходимо е да притежавате валиден международен паспорт. За пътувания до Тренидад и Тобаго с престой до 90 дни не се изисква виза.

Няма специални изисквания за ваксини преди пътуване.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Необходим е първоначален период на аклиматизация, през който да се избягват големи натоварвания на организма.

През горещия период да се поемат достатъчно течности.

Да се избягва консумацията и тежки храни и прекомерната употреба на алкохол.

Да се поддържа добра лична хигиена, с често измиване на ръцете.

Внимателно да се консумират пресни плодове и салати.

Да не се пие вода от чешмата.