Предпазете се от измама

Защита на потребителите

MoneyGram е достъпен, надежден и бърз начин за изпращане на пари по целия свят. Нашите услуги помагат на хиляди потребители да изпълняват финансовите си задължения и да помагат на членове на семейството.

За съжаление, някои хора използват нашите услуги, за да правят парични измами, да излъжат или измамят потребителите чрез различни методи. Знайте, че в  MoneyGram сме отдадени на защитата на потребителите и на нашата марка, така че предотвратяването на измами е много важно за нас. По-долу има описание на някои от най-често срещаните измамни схеми и начини да предпазите себе си и семействата си от тях.

Започваме с основите за защита на потребителите
Винаги бъдете сигурни, че познавате добре човека или компанията, на които изпращате пари ( или от чието име изпращате пари) и им имате доверие. Важно е да пазите в поверителност информацията, свързана с транзакцията. Бележка: След като парите вече са платени, отказване или възстановяване на средствата не е възможно. Ако имате нужда да откажете или промените транзакцията, молим ви да се обадите на MoneyGram или да се свържете с агента на MoneyGram, който е изпратил транзакцията незабавно.

Често срещани трансферни измами

Измама с фалшиви чекове
Получавате чек или паричен превод с инструкции да ги осребрите във вашата банка и след това да изпратите част от средствата на някой друг чрез MoneyGram. Фалшивите чекове могат да бъдат трудни за залавяне и могат да не бъдат разкрити до момента, в който вече сте завършили изисквания превод. Чрез тази измама мошениците взимат парите и вие сте отговорни за изплащането на фалшивата сума и всички такси към вашата банка.

Измама с обаждане от държавна институция
Получавате обаждане за глоба или такса, а “служителят” иска да се срещнете някъде на вън – парк, градинка или друго място. Истинските държавни служители могат да изискват пари от Вас само в институции.

Лотарийна измама
Получавате телефонно обаждане и ви уведомяват, че сте спечелили пари или награда и искат от вас да платите такси, митнически налог и т.н. Този често срещан трик се фокусира върху надеждите на хората да спечелят от лотария или някаква голяма награда. Никога не превеждайте пари, за да получите награда или на някого, когото не познавате.

Геройска измама
Отговор на ваша обява във вестник за изгубен домашен любимец или предмет. Тези измамници използват частни обяви, за да се свържат с хората, като твърдят, че са открили техния изгубен домашен любимец или вещ. Никога не давайте пълно описание на изгубената вещ във вестник – нека човекът, който ви се обажда, да опише какво е намерил.

Помощ за бедстващи
Получавате обаждане със зов за помощ. Бедстващите са загубили дома си, имат нужда от пари в брой и други. Това обаждане трябва да породи съмнения във Вас. Странно е, че се обръщат конкретно към Вас с искане за сума-кеш. Незабавно направете справка за достоверността на получената информация.

Добросъвестна измама

Непознат ви казва да изпратите пари на приятел или роднина в знак на добра воля. Легалният бизнес не е устроен по този начин. Казват ви да изпратите пари на името на приятел, като твърдят, че тези пари ще бъдат на сигурно място, защото те няма да могат да вземат парите. Това не е вярно. Мошениците често използват фалшиви документи за самоличност.

Фишинг измама
Получавате имейл, който изглежда така, сякаш е изпратен от MoneyGram и в него ви питат за финансова или друга информация. Без значение колко истински изглежда, ние не сме компания за интернет ескроу, нито куриерска фирма. MoneyGram НИКОГА не изпраща имейл, в който да ви иска финансова, лична информация или да ви кара да изпращате пари. Имейлът ви инструктира да преведете пари чрез MoneyGram или да предоставите конфиденциална информация, за да ви излъжат за пари.

Интернет запознанство
Водите кореспонденция с непознат в мрежата. Изведнъж той/тя почва да иска пари от Вас поради различни причини. Не се поддавайте на този тип изнудване. Бъдете разумни и мнителни към подобни желания.

Измама с подвеждаща информация 
Инструкции да скриете информация за превода или да подведете MoneyGram. Това са ясни знаци, че нещо не е наред. Мошениците са наясно с опитите на MoneyGram да предпазват от измама и могат да ви кажат да не споделяте детайли по транзакцията с MoneyGram, за да скрият нелегалната дейност.

Предпазвайте се

Купуване на артикули от Интернет
Бъдете много предпазливи, ако изпращате пари, за да платите определена стока он-лайн. Много интернет търгове и сайтове осигуряват системи за защитено плащане, като предлагат на купувача и продавача по-добра защита. Тези начини на плащане може и да са по-добра опция от паричен превод.

Използване на услуги за парични преводи MoneyGram
Защитете се от измама, докато използвате нашите услуги:

  • Внимавайте на кого изпращате пари
  • Пазете информацията за превода
  • Бъдете подозрителни към всеки, който иска от вас да му изпратите пари, като му зададете таен въпрос

Защо това е важно? Ако получателят има документ за самоличност със снимка и има информация за транзакцията и изпращача, то референтен номер или отговор на таен въпрос може да не са необходими за получаване на превода. Освен това, не смятайте, че парите ви са защитени, щом сте посочили страна, към която да е превода – измамниците могат да отклонят пари към друга държава.

Прекалено хубаво, за да е истина
Бъдете много мнителни към много изгодни,”прекалено хубави, за да са истина” сделки. Преди да изпратите пари за авиокомпания по обява от вестник или списание, концертни или други билети, проверете добре обявата. Същото важи и за заеми или кредитни карти, при които ви задължават да плащате такси, преди да сте подписали документи. MoneyGram не може да гарантира, че стоките или услугите, за които плащате ще бъдат получени.