Австралия

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Столица: Канбера /Canbera

Валута: Долар-AED

Местен език: Английски

Информация: Австралия е страната на аборигените и кенгуруто. За да я посетите Ви е необходим задграничен паспорт и туристическа виза. Населението на страната наброява 21 млн. жители, основно християни. Най-лесните начини за придвижване са с автобус или влак, заради отличната железопътна мрежа. Страната разполага и с 4 вътрешни авиокомпании. Австралия може да се определи като скъпа дестинация – около 80 долара на ден ще Ви бъдат достатъчни, за да се насладите на страната. Австралийската кухня е популярна със западното си влияние и местните плодове и риби, както и превъзходното агнешко.

Най-посещаеми места: Сидни, Канбера, Пърт

Престъпност и сигурност

В Австралия нивото на престъпност е сравнително ниско.
Заплахите идват предимно от природни бедствия като пожари и наводнения.

Съветваме пътуващите да планират и отделят достатъчно време за чекиране преди полет както за международните, така и за вътрешните линии, във връзка със стриктните проверки за сигурност на австралийските летища.

Особености на законодателството

В основата на австралийското законодателство е системата “common law”, развита в Обединеното кралство. Тя се различава от системата на гражданското право, която се прилага в Европа основно по това, че в решенията си съдиите се ръководят от предишни решения на съда по сходни случаи.

Движение по пътищата

Движението на превозните средства в Австралия се осъществява в лявата пътна лента. Някои от правилата за движение са различни и трябва да се запознаете с тях преди да пристигнете в страната. Можете да използвате българската си шофьорска книжка до 3 месеца след пристигането си в Австралия. Заедно с нея трябва да носите международна шофьорска книжка и паспорт. При постоянен престой в страната, трябва да имате австралийска шофьорска книжка.

Здравеопазване

Нивото на здравеопазване е високо. В болниците се признават международни застраховки или се плаща с кредитна карта или в брой на място.

Климат

Климатът в отделните райони на страната е различен, като в по-голямата част е пустинен и полу-пустинен. В югоизточните и югозападните райони преобладава умерен климат,  а в северната част е тропичен и субтропичен.

Източник: Министерство на външните работи