Боливия

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Столица

Сукре

Местна валута

Боливийско боливиано (ВОВ)

1 боливиано = 100 центавос (1 boliviano = 100 centavos)

Туристически атракции

Ла Пас, пътят на смъртта, Салар де Уюни.

Местна кухня

Селта , Ломо Ментадо , Поло спедо.

Интересни факти

Боливия е третият в света производител на кока, традиционно използвана от част от населението в религиозни обреди и в медицината.

В Конституцията на страна се признават 37 официални езика, включвайки испанския език и всички езици на индианските племена на територията на Боливия.

Особености на законодателството

В Боливия съществуват незаконни барове. Ако човек попадне в такова заведение, може да бъде задържан за разпит, особено ако в заведението са намерени наркотици. Боливия е третият по количество производител на кокаин в света, макар употребата на наркотични вещества да е незаконна. В усилията си за ограничаване на производството, правителството налага сурови наказания за тези, обвинени в трафик или притежание на наркотици. Минималната присъда за трафик на наркотици е 8 години.

Движение по пътищата и телекомуникации

Транспортна мрежа обхваща около 68000 км пътища в доста лоша състояние. Малка част от тях са асфалтирани, а повечето са черни пътища или покрити с дребен чакъл. Железопътната мрежа обхваща около 3700 км и може да се пътува с влак до Бразилия, Аржентина, Перу и Чили. Съществуват обаче над 1000 летищни терминали за малки самолети в различни райони из цялата страна. Използват се и над 10 000 км речни търговски пътища в областите на Амазония, Парагвай-Парана, Плата.

Телекомуникациите са в процес на развитие. Разпространението и свързването с интернет са най-ниските за региона – около 4.4%.

Климат

Климатът на страната е твърде разнообразен: от тропически в източните равнини до полярен студ в западните Анди. Летата са горещи и влажни на изток и сухи на запад. При появата на климатичния феномен Ел Ниньо настъпват големи промени в климата.

Практически съвети

Входните и изходните печати са безплатни, следователно опити за таксуване трябва да се срещнат с любезен отказ или искане за разписка.

Паспортът, снабден с виза трябва да се носи по всяко време, но е по-безопасно да се носи фотокопие, а не оригиналът.

Най-добре е да се пътува с щатски долари, тъй като понякога има трудности с обмена на евро. Валута може да бъде обменяна в “casas de cambio” (обменните бюра), в някои банки в по-големите градове, в туристически агенции и някои магазини. “Cambistas” (улични бюра за обмен) работят в повечето градове, но обменят единствено долари и трябва да се внимава за фалшиви банкноти и твърде високи такси.

В Боливия съществуват незаконни барове. Ако човек попадне в такова заведение, може да бъде задържан за разпит, особено ако в заведението са намерени наркотици. Боливия е третият по количество производител на кокаин в света, макар употребата на наркотични вещества да е незаконна. В усилията си за ограничаване на производството, правителството налага сурови наказания за тези, обвинени в трафик или притежание на наркотици. Минималната присъда е осем години.

Като цяло, цените са малко по-ниски в Боливия, отколкото в съседните страни, като най-големи са разходите за транспорт. Повечето туристи харчат между $ 25 и $ 50 на ден.

 

Източник: Министерство на външните работи