Етиопия

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

Столица

Адис Абеба

Местна валута

Етиопски бир (ETB)

Туристически атракции

Гондар, национален парк “Симиен”, църквите в Лалибела.

Местна кухня

Инджера, Бербере, Бобути.

Престъпност и сигурност

Ниво на престъпност – слаба.

Здравеопазване

Временно,  властите в Етиопия въвеждат задължително за всички пристигащи пътници на летището в Адис Абеба попълването на специална анкетна карта „ЕБОЛА”.

Ниво на здравеопазването – ниско.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Пътува се с валиден задграничен паспорт.

Необходима е имунизация за жълта треска.

Пътуващите за Етиопия български граждани се нуждаят от входна виза. Препоръчително е тя да се получава в етиопските посолства в Женева, Берлин, Рим, Анкара и Париж.

Не се издават визи на притежатели на валидни български задгранични паспорти при пристигане на летището. Желаещите да посетят Етиопия следва да имат положена в паспорта виза. Възможно е да се получи предварително разрешение за виза по електронен път, а полагането да стане при пристигане на летището.

Етиопските власти санкционират чужди граждани,  практикуващи бизнес в Етиопия, но пребиваващи с туристическа виза. Необходимо е предварително получаване на бизнес виза.

Кандидатите за виза попълват необходимите формуляри, прилагат снимки, посочват причините за пътуването и местните партньори, ако има такива.

Внимание!

В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Размерът на таксите е добре да бъде проверен в съответните консулски служби, тъй като често стават промени.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Препоръчително е българските граждани да информират посолството при пристигане, с оглед оказване на помощ в случай на нужда.

Да не предприемат самостоятелни пътувания, а задължително да използват услугите  на местни лицензирани туристически фирми и екскурзоводи,които се грижат за безопасността им, включително и с въоръжена охрана. / В Адис Абеба е сравнително спокойно, но във вътрешността на страната и особено в приграничните региони има напрежение, изразяващо се в студентски демонстрации, нападения по пътищата, блокирането им, палежи на фабрики и т.н. Периодично се появяват и съобщения за жертви след намеса на силите за сигурност.

В процес е въвеждането на ново законодателство, с което се налага забрана за ползването на VOIP. За нарушителите са предвиждат наказания до 15 години затвор.

Обмяната на валута на “черния” пазар се наказва със затвор от 15 години. Най-добре е да се използват банките и бюрата в големите хотели, където курсовете са идентични.

Законодателството е строго при опити за нелегитимно източване на банкови автомати. Наказанията са тежки и са сбор от всички наказания за доказани престъпления, включително за едно и също провинение. Разпоредбите на закона императивно налагат обичайната мярка умножена по броя на извършените обири.

Източник: Министерство на външните работи