Гватемала

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 2: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

Столица

Гватемала

Местна валута

Гватемалски кетцал (GTQ)

Има възможност за плащане на място и с американски долари. На места се обменя и евро, но е препоръчително да се ползват американски долари.

Туристически атракции

Ел Петен, Чичикастенанго, Тикал.

Местна кухня

Pepián, bistec, chiles rellenos.

Престъпност и сигурност

Поради усложнената криминогенна обстановка в северните райони на страната, на туристите препоръчва се пътуване в групи, да се избягва честото ползване на обществения транспорт, както и носенето на скъпи лични вещи, които биха могли да ви направят обект на кражба.

Особености на законодателството

Притежаването или употребата на наркотични вещества е престъпление в Гватемала и подлежи на наказание с лишаване от свобода.

Здравеопазване

Санитарни условия – препоръчва се консумирането само на бутилирана вода.

Не се препоръчва да се консумират храни, приготвени на улицата или продавани от улични продавачи.

Ваксини – в случай на продължителен престой в страната, препоръчва се ваксиниране за тетанус, хепатит А и Б, жълта треска. В тропическите райони и по крайбрежието има вероятност от заразяване с денге и/или малария.

Климат

Периодът на ураганите е от юни до ноември.

От май до ноември е периодът на дъждовете, който е съпроводен с урагани и дъждовни бури. В страната се наблюдава повишена сеизмична активност.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Паспорт, който да е валиден минимум шест месеца след последния ден на планирания престой в страната.

Българските граждани могат да пребивават в Гватемала без виза за срок до 90 дни. При необходимост от продължаване на престоя, трябва да се обърнете за съдействие и да предприемете необходимите действия пред гватемалските миграционни власти.

При желание за продължително пребиваване в страната, с цел работа, обучение или упражняване на друга доходоносна дейност, трябва предварително да имате необходимия вид виза.

При влизане в страната миграционните власти поставят задължителен печат в документа за пътуване. При напускане на Гватемала, при липсата на такъв печат се заплаща глоба.

При напускане на страната с въздушен транспорт се събира изходна такса в размер на 20 кетцала. В случай че пътуването Ви със самолет включва и транзитно прекачване в САЩ, се заплаща допълнителна изходна такса от 35 щатски долара. Ако напускате Гватемала по суша, изходни такси не се събират.

Пътуване на деца

Когато с вас пътуват деца, които се придружават само от единия родител или детето пътува само, без придружител, задължително трябва да има документ от родителите, удостоверяващ тяхното съгласие за пътуването на детето.

Източник: Министерство на външните работи