Кения

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

Столица

Найроби

Местна валута

Кенийски шилинг (KES)

Обменът на валута следва да става само на строго определените за това места. Препоръчително е да носите у себе си долари или чекови книжки и кредитни карти.

Туристически атракции

Разломната долина, национални паркове “Езерото Накуру” и “Цаво”, езерото Туркана.

Местна кухня

угали, ирио, гитери.

Престъпност и сигурност

На 16.10.2011г. кенийската армия премина границата със Сомалия, преследвайки части на южносомалийските  милиции „Ал-шааб”.

Периодично сраженията се възобновяват. В тази връзка, се препоръчва  да не се пътува до районите, разположени по кенийско-сомалийската граница: Mandera, El-Wak, Wajir, Liboiи Dadaab.

Особено опасни за посещения са крайбрежните райони, по-специално в близост до сомалийската граница. Има случаи на отвлечени западни туристи.

Висок е рискът от терористични нападения, особено в района на Момбаса.

Като цяло, рисковете за сигурността са високи за всички части на страната. В големите градове има високо ниво на криминалната престъпност.

Особености на законодателството

В Кения проявите на хомосексуализъм са забранени. Нарушенията в това отношение се наказват с дълги години затвор съгласно местното законодателство.

Движение по пътищата

В Кения движението е ляво.

Състоянието на обществения транспорт е  незадоволително. На чужденците не се препоръчва пътуване с градските автобуси. Влаковете са лошо поддържани. Препоръчва се да се използват лицензирани таксита към хотелите и летищата. Недоброто състояние на пътищата не позволява високи скорости.

Изисква се международна шофьорска книжка.

Да не се употребява алкохол при шофиране.

Здравеопазване

Равнището на медицинското обслужване в болниците не отговаря на европейските стандарти. Броят на HIV-позитивните е много висок.

Препоръчва се на пътуващите да се имунизират срещу малария.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Считано от 1 януари 2014 г. влиза в сила източноафриканска туристическа виза. Туристите, които посещават една от държавите Република Кения, Република Руанда и Република Уганда с валидна виза, могат да посетят и другите две, без да подават допълнително заявления за визи или да заплащат допълнителни такси за виза.

В страната се влиза с обикновен международен паспорт, валиден минимум 6 (шест) месеца от датата на влизане в страната.

При влизане в страната от европейските държави не се изисква документ за задължителни ваксини. Препоръчителни обаче са характерните ваксини за държавите от Източна Африка.

Пътуващите за Кения български граждани (приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти) се нуждаят от виза, която могат да получат в посолството на Кения в Берлин или при пристигане на летището в страната.

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Препоръчително е особено внимание към сигурността на посещаващи страната чужденци при големи струпвания на хора, големи търговски центрове, ресторанти и барове.

В случай на нападение, се препоръчва да не се оказва съпротива.

Особена предпазливост се изисква при обмен на валута или използването на кредитни карти.

Да се избягват разходки по тъмно.

Вратите и прозорците на паркираните автомобили следва да бъдат добре затворени.

Пътуване на деца

Няма особени изисквания, но е препоръчително децата да пътуват със собствени паспорти.

Източник: Министерство на външните работи