Нигерия

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

Частично предупреждение за пътуване:

Министерството на външните работи предупреждава българските граждани за повишен риск при пътуване в определени райони на Нигерия.

Във връзка с повишена терористична активност на групировката „Боко Харам” е въведено извънредно положение в Северозападна и Южна Нигерия. Препоръчваме на пътуващите до Нигерия български граждани да предоставят координати за връзка на Посолството на Република България в Абуджа.

Международното летище Ннамди Азикиуе на Абуджа (Nnamdi Azikiwe International Airport) ще бъде затворено от 8 март до 19 април 2017 г., поради строителни дейности по неговата реконструкция. През посочения период европейските авиокомпании ще извършват полети от и до Нигерия от международното летище на предишната столица на страната  –  гр. Лагос (на около 800 км от Абуджа). До летището в гр. Лагос може да се достига с полети по вътрешни линии от летищата на намиращите се на север от Абуджа градове Кадуна (около 200 км от Абуджа) и Кано (около 400 км от Абуджа). Разстоянието между столицата Абуджа и посочените два града трябва да бъде изминато със сухоземен транспорт, по пътища в лошо състояние. МВнР обръща внимание, че град Кано попада в зона, намираща се в постоянна заплаха от джихадистката терористична групировка Боко Харам.

Местна валута

Найра (NGN)

Престъпност и сигурност

Налице е усложнена  криминогенна обстановка  с тенденция към стабилизиране. Не рядко има инциденти на въоръжени грабежи по пътищата и в различни населени райони на страната. Нивото на престъпност е сравнително високо и е необходима бдителност и предварителна преценка за районите, които се посещават. Напоследък повишено  внимание  и избягване на пътувания се препоръчва за някои северни части на страната като щатовете Борно, Адамава, Йобе и Гомбе. Констатирани са също  редица терористични актове в щатите Кано, Кадуна, Джос, Баучи.

Движение по пътищата

При пътуване с кола се изисква местно свидетелство за правоуправление.

При движение по основните магистрали и при влизане в градовете  се извършват чести проверки (chеckingpoints).

Здравеопазване

Министерството на външните работи на Република Камерун информира за решението на камерунското правителство да въведе задължително изискване за пътуващи граждани и кандидати за виза (деца и възрастни) ЗА и ОТ Камерун. Те трябва да са имунизирани срещу вируса Полиомелит (Poliovirus) и да притежават международен сертификат за ваксинацията. Тази временна мярка се въвежда от месец юни 2014 годинаи засега остава в сила.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Валидността на паспорта следва да е минимум 6 месеца от датата на влизане в страната. Обикновената входна виза струва общо около 300  долара  и се издава отпосолството на Нигерия в Букурещ. Необходими документи, освен формуляра, са покани от местни лица, фирми или договори за работа в Нигерия.

При пътувания за Нигерия е необходимо да притежавате валиден паспорт с положена в него входна виза за страната и сертификат за имунизация против жълта треска.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

След последните терористични актове, които станаха в Абуджа и действията на местната терористична организация „Боко Харам”, както и други групировки,  се препоръчва особена бдителност и избягване на неналожителни пътувания в северните райони, както и повишено внимание при пътуване по източното крайбрежие на страната.

Консулската служба може да предостави съвет, информация или препоръка за действие при проблеми с местните полицейски органи.

Необходимо е при усложнения незабавно да се потърси контакт с Посолството.

Желателно е да се взимат  профилактични  мерки  срещу малария.

 

Източник: Министерство на външните работи