Словакия

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Климат – умерено-континентален

Официален език – словашки

Столица – Братислава

Най-голям град – Братислава

Валута – евро (EUR)

Градове с най-голям интерес: Братислава, Кошице, Банска Бистрица, Нитра, Жилина.

Престъпност и сигурност

Нивото на престъпност не е по-високо от средното за ЕС.

Повишена бдителност относно възможни кражби на документи или ценности следва да е налице при пътуване в обществения транспорт или предприемане на разходки в по-късните часове на денонощието.

При спиране на бензиностанции са констатирани случаи на умишлено повреждане на гуми на автомобили, с цел водачът да спре по-нататък по пътя и да остави без надзор своите вещи, за да бъдат откраднати.

Налице са случаи на кражби на предните номера на автомобили, с цел използването им при извършване на престъпления или нарушения на реда.

Особености на законодателството

Необходимо е българските граждани да знаят, че бракониерството в Словакия се счита за престъпление и се наказва строго, включително с „лишаване от свобода”.

При незаплащане на „електронно мито” от МПС над 3,5 т или композиции от МПС с общо тегло над 3,5 т се налага глоба в размер на 700 евро.

Законово е установена нулева толерантност за алкохол при шофиране.

Движение по пътищата

Движение в дясната пътна лента.

Националното магистрално дружество на СР съобщи, че от 1 януари 2016 г. Словакия, подобно на Унгария, въвежда електронни винетки за леките автомобили. Винетките важат за магистралите и първокласните пътища като цените се запазват:

10-дневна – 10 евро;

30-дневна – 14 евро;

Годишна – 50 евро.

Електронните винетки могат да се закупят от автомати на границата или в бензиностанциите, или в интернет.

Европейската здравноосигурителна карта дава възможност за ползване на правото на медицинска помощ при спешни случаи, което имат всички граждани на Р България с непрекъснати здравноосигурителни права. Без наличието на здравноосигурителна карта всяко посещение в медицинско заведение се заплаща съгласно ценоразписа на съответното заведение.

Няма ограничения за достъп до местния пазар на труда за български граждани. Поради зачестилите случаи на измами от страна на некоректни посреднически фирми, препоръчваме на българските граждани, имащи интерес да извършват трудова дейност в Словакия, да се обръщат към специализираните агенции за наемане на работници на Интернет страницата на Министерство на труда и социалната политика.

При спешни случаи:

  • 112 – европейски телефон за спешни случаи;
  • 150 – пожарна охрана;
  • 155 – спасителна служба;
  • 158 – полиция;
  • 159 – градска полиция;
  • 18 300 – планинска спасителна служба.

При МПС над 3,5 т или композиции от МПС с общо тегло над 3,5 т таксата се заплаща под формата на т.нар. „електронно мито”.

От 15 март 2014 г. Министерството на транспорта, строителството и регионалното развитие на СР промени обхвата на пътищата, за които МПС и композициите от МПС с тегло над 3,5 т дължат заплащане на пътна такса под формата на „електронно мито”. Взето е решение за 4 участъка, които са включени в чертите на гр. Братислава, да бъде събирана нулева ставка на митото, с което на практика те са изключени от мрежата на пътни участъци, за които са дължи такса.

Размерът на глобата, налагана за шофиране без техническо устройство за отчитане на изминатите километри или без заплащане на „електронно мито” се увеличава от 700 евро на 1500 евро, а в случаите на оспорване на нарушението – 2250 евро.

Карта на тези участъци, както и на пунктовете, на които може да се наеме бордово устройство за отчитане на километрите.

През цялата година е задължително да се кара с включени къси светлини на автомобила. Съществува изискване в автомобила да има резервен комплект крушки, които да се използват в случай, че някоя от тях изгори.

Да се спазват стриктно ограниченията в скоростта, която е 50 км/ч в населени места, 90 км/ч – извън населените места и 130 км/ч – на магистралите.

Изискванията за използване на предпазни колани и включени светлини на автомобилите се съблюдават много строго.

Здравеопазване

Нивото на здравеопазване отговаря на европейските стандарти

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

За влизане и пребиваване на територията на Словакия е достатъчно наличието на валидна лична карта.

Няма изискване за минимално оставащ срок на валидност на личната карта или паспорта, с който се влиза в страната.

Словакия е част от Шенгенското пространство, поради което на сухопътните й граници с Чехия, Полша, Унгария и Австрия няма граничен и митнически контрол. Вътре в територията на Република Словакия се извършват проверки от мобилни митнически групи.

Съществува задължение за регистрация в полицията за чужденци, чак след като периодът на пребиваването им надхвърли 90 последователни дни.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

При спешни случаи:

  • Полиция – 158
  • Пътна помощ  – 124
  • Спасителна служба  – 155

 

Източник: Министерство на външните работи