Судан

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

Посолството на България в Кайро информира, че на 19.12.2018 г. в столицата Хартум, както и в редица други судански градове избухнаха стихийни протестни бунтове на населението. Обстановката напомня много на събитията от “Арабската пролет”. Полицията и армейски части разпръсват със сила демонстрантите, като досега се предполага, че загиналите в протестите са 37 души, 88 са ранените, а арестуваните са над 500 души.

Големи демонстрации и сблъсъци се очакват в столицата Хартум и други големи градове на страната в петъчните дни, особено след обедната молитва.

Във връзка с горното Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да не предприемат пътуване до страната в този период, освен в случаи на остра необходимост.

В случай, че сте взели решение да пътувате до Судан, препоръчваме:

–          да се проявява повишено внимание за актуалната обстановка в страната;

–          да не се посещават места с големи струпвания на хора и райони, в които се очаква провеждането на протестни действия;

–          да се избягва поведение и разговори, които биха могли да бъдат изтълкувани по спорен или провокативен за местните хора начин;

–          да си подготвите план за поведение и действия при възникване на извънредни ситуации;

–          преди пътуване да се запознаете внимателно с условията за пребиваване в страната на страницата на Судан в секцията „Пътувам за“ на официалния уебсайт на МВнР.

Местна валута

Судански паунд (SDG). Курсът на суданския паунд е ок. 6 паунда = 1 щатски долар.

Препоръчително е да носите щатски долари. Кредитни карти не се приемат.

Престъпност и сигурност

Ситуацията в страната продължава да бъде нестабилна, като съществува напрежение между местните племена и въоръжени престъпни групировки, както и между властите и определени опозиционни политически партии. Често в столицата се провеждат демонстрации с различен мащаб, които представляват риск за сигурността на чужди граждани. Високи са рисковете от терористични атаки и отвличания на чужденци.

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да не пътуват в южните части на страната – административните области Син Нил, Южен Кордофан, Южен, Западен и Северен Дарфур. Да се избягват пътувания до граничните райони с Етиопия и Еритрея, където все още има необозначени минни полета. Преди пътуване до страната, българските граждани следва да се запознаят подробно с изменението на актуалната обстановка и рисковете, които тя носи за сигурността им.

Следва да се има предвид, че посолството на Р България в Кайро разполага с изключително ограничени възможности за съдействие при възникване на извънредни ситуации с български граждани в Судан.

Ниво на престъпност

Нивото на престъпността от общ характер е високо във всички части на страната. Типичните престъпления са въоръжени нападения с цел обир, кражби на автомобили, включително отнемане на превозното средство, чрез въоръжено нападение, кражби от домове и хотели.

В южните части на страната продължават кражбите на добитък, които предизвикват напрежение между различни племена и секти.

Висок е броят на сексуалните посегателства, включително и от страна на представители на суданската армия. Тези случаи са констатирани главно в южните и югозападните части на страната.

Особености на законодателството

В Судан има много строги наказания за предизвикателно поведение между двата пола или хомосексуални прояви. В страната съществува сух режим.

Митнически изисквания

За внос на чужда валута няма ограничения и тя не се декларира.

Безмитно можете да внесете в страната до 200 къса цигари, 50 пури и 1 фунт тютюн.

Забранен е вносът на алкохол, плодове и зеленчуци, както и на книги и филми с порнографско съдържание. Забранен е износът на слонова кост, препарирани животни (крокодили, варани и др.) и на животински кожи, както и на големи количества злато и златни украшения.

Декларират се вносът и износът на компютри, видоекамери и сателитни телефони при влизане и напускане на суданска територия.

Забранен е вносът  на всякакви стоки от Израел.

Износът на местна валута е абсолютно забранен.

Пътна обстановка и транспорт

При шофиране на автомобил, следва да се има предвид, че местните участници в движението не спазват правилата за движение, пътните условия са усложнени, на много места липсва пътна настилка, а в част от населените места улиците са тесни и затрудняващи движението в двете посоки. Типични нарушения, застрашаващи живота на останалите участници в движението са: нарушение на ограниченията на скоростта, шофиране в насрещното движение, шофиране без светлини през нощта.

Най-добрият начин да стигнете до Судан е със самолет или кораб  (при организирани екскурзии). Железопътният транспорт е сезонен и несигурен.

При движение на повече от 25 км извън столицата Хартум е необходимо получаването на предварително разрешение от Министерството по хуманитарните въпроси.

Забранено е фотографирането на военни обекти, мостове, радиостанции, водохранилища и други oбекти.

Медицинско обслужване в страната

Стандартите в местните болнични заведения са под нивото на европейските. Препоръчва се лица със специфични заболявания, изискващи медицинско наблюдение, да не пътуват до страната.

Изискване при посещение на болници е плащането в аванс за извършваните медицински услуги. Извън столицата Хартум здравната система не разполага с бърза медицинска помощ.

Съществува висок риск от заразяване с малария, особено в изостаналите южни и югозападни райони, където липсва адекватно медицинско осигуряване. Препоръчително е да си набавите някои от необходимите Ви лекарства преди да отпътувате за Судан.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Изисква се международен паспорт, валиден минимум шест месеца от датата на влизане в страната.

Българските граждани могат да пътуват до Судан само с визи (за обикновени, служебни и дипломатически паспорти). Те могат да бъдат получени в посолството на Судан в София.

Внимание!

В паспорта си не трябва да имате виза за Израел или печат, че сте посещавали тази страна.

До 72 часа след пристигането си сте длъжни да се регистрирате в полицията или на летището. В противен случай ще бъдете глобени.

Не се изискват специални имунизации за Судан.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

В допълнение към горните предупреждения, при пътуване до Судан е препоръчително да се спазва следното:

  • Да се спазват местните традиции и обичаи, които са част от мюсюлманското право (шариата), включително и  забраната за хранене, пиене и тютюнопушене на обществени места до залез слънце по време на Рамадана
  • Да се поддържа  добра лична хигиена
  • Да се използва минерална вода за пиене. Щателно да се измиват плодовете и зеленчуците, които се консумират

Източник: Министерство на външните работи