Венецуела

Местна валута

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

Местна валута

Боливар фуерте (VEF)

4.30 VEF= 1 USD(официален обменен курс)

Смяната на черен курс е криминализирана и се наказва с лишаване от свобода.

Съществува държавен контрол над валутния обмен. Единствената парична единица, разрешена за всички разплащания в страната е силният боливар / Bs.F./.

Разплащанията в чужда валута са забранени със закон. Банките в страната нямат право да откриват сметки на местни и чужди физически и юридически лица във валута, различна от боливара.

Забранени са и банковите преводи в чужда валута за чужбина, освен в конкретни случаи, уредени със Закон, за които се иска специално разрешение на валутния орган CADIVI.

Следва да не се приемат оферти за изгодна обмяна на чужда валута на международното летище, отправяни от непознати лица. Препоръчително е валута да се обменя в официални обменни бюра, банки или в хотели.

Престъпност и сигурност

Политическата ситуация във Венецуела е особено несигурна, което води до огромен проблем с криминалната престъпност: съществува висок риск от отвличания, кражби на автомобили, въоръжени сблъсъци. Посетителите във Венецуела трябва да са наясно, че голяма част от криминалните прояви са свързани с организираната престъпност и престъпните банди работят или имат контакти в летищата, хотелите и ресторантите. Особена бдителност трябва да се проявява по отношение на такситата, тъй като голяма част от тях са незаконни и могат да изложат туристите на опасност.

Граничните райони с Колумбия са изключителни рискови за сигурността на посетителите, особено в щатите Зулия, Тачира и Апър. Наркотрафиканти и въоръжени групировки са особено активни в тези райони. Препоръчваме българските граждани да преустановят пътуванията в страната, освен при крайна необходимост.

Митнически изисквания

Незаконни са наркотичните вещества. Венецуелското законодателство предвижда наказание от 15 до 25 години затвор за употреба и контрабанда на наркотици. Лице, което консумира или притежава наркотични вещества, може да получи присъда каквато се налага на наркотрафиканти и на производители на наркотици. Условията в затворите са много тежки.

Не трябва да се приемат молби или предложения от други лица за пренасяне на какъвто и да било багаж (пакети, куфари, ел. уреди, хранителни продукти, напитки, козметика и т.н.), независимо под какъв предлог.

Преди отпътуване към летището е препоръчително пътниците да проверяват щателно багажа си и да се уверят в неговото съдържание.

Забранен е вносът на млечни и месни произведения.

Допуска се внос на две бутилки алкохол на човек.

Движение по пътищата

Венецуела има добре развита инфраструктура на магистрални пътища и мостове, много добре поддържана в миналото. През последните години поради извършените сериозни съкращения, се разработват различни програми за възстановяването на прогресивно разрушаващи се пътища. Много добре развита в населените места на цялата страна е автобусната мрежа. На територията на Венецуела се осъществяват редовни полицейски проверки. Препоръчително е да се шофира бавно и да се спира за полицейските проверки.

Пътуване до и от Международно летище „Майкетия” (Каракас)

Несигурността на международното летище в Каракас и зоните около него е значителна. Трасето от летището на Каракас до града е опасно, има случаи на въоръжени грабежи.

Препоръчително е по трасето летище – град Каракас да се избягват пътувания в тъмните часове на денонощието, особено между 23:00 и 04:00 часа.

При пристигания и отпътувания късно през нощта или рано сутринта е желателно отсядането в хотел в близост до летището. Не трябва да се приемат оферти за превоз в залата за пристигащи. Желателно е да се използват само таксиметрови коли, които са ясно обозначени с жълти регистрационни номера и са паркирани на официалната стоянка за таксита на изхода пред залата за пристигащи.

Има случаи на нападения срещу туристи, извършвани от фалшиви таксиметрови шофьори. Препоръчително е посрещането на летището да се осигурява от хотел или представител на лицензирана туристическа агенция, ако няма други възможности.

От 2008 г. Националната гвардия осъществява случайни проверки за наркотици и сигурност на летището. Случва се пътници да бъдат помолени за проверка на багажа им или за преглед с рентгенов апарат в местна болница.

Това е рутинна процедура по сигурността, но понякога затруднява отпътуването на проверяваните пътници. При международните полети е препоръчително заминаващите да пристигнат на летището поне три часа преди излитане на самолета, с цел да разполагат с достатъчно време за процедурите по сигурността.

Пътуване със самолет във вътрешността на страната

Посещението на туристически дестинации във Венецуела често може да включва полет с малък самолет. Предварително трябва да се проверява чрез туристическа агенция нивото на сигурността на полетите с конкретната авиокомпания и да се предпочитат компании, експлоатиращи нови самолети.

Здравеопазване

Препоръчително е да се пие бутилирана вода и да се избягва консумация на храни, продавани от амбулантни търговци. Препоръчително е пътуващите да притежават валидна международна медицинска застраховка.

Практически съвети

Абсолютно забранено е снимането на президентския дворец „Мирафлорес”, военни обекти и летища със специално предназначение.

Източник: Министерство на външните работи