Виетнам

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Сигурност

Общото състояние на сигурността е добро. Необходимо е да се внимава при участие в уличното и пътното движениеи да се следи прогнозата и промените във времето. Виетнам е сравнително сигурна страна за туристите. През последните месеци обаче, има информация за извършени обири над туристи в област Хо ши Мин (Сайгон). Движението в определени райони (военни и гранични) е ограничено и са обозначени само на виетнамски език или въобще не са обозначени.

Неексплоадирали артилерийски снаряди все още се намират в отдалечени райони, в частност в Централен Виетнам и границата с Лаос. Призовават се туристите да обръщат внимание при избора на туроператор и на условията за безопасност при избора на круизи, речни пристанища, еднодневни екскурзии и други подобни пътувания. В района на популярния Ха Лонг Бей се случват сериозни морски произшествия, поради което е необходимо посетителят да се убеди в мореплавателната годност на кораба. Трябва да се избират само най-надеждните туроператори и предварително да се получи информация за мерките за сигурност. Има случаи на корабокрушения по време на нощни круизи. Така например на 17.02.2011 г. е потънал кораб с туристи, довел до 12 смъртни случая, а на 05.08.2011 г. 28 френски туристи са пострадали при потъване на кораб след голяма авария.

Местна валута

Официалната валута във Виетнам е донг. Разплащанията се извършват в местната валута. Кредитни и дебитни карти са стандартно средство за разплащане в градовете. Банкови автомати са широко достъпни, с изключение на най-малките и високопланински населени места. Не се препоръчва обмяна на донги преди влизането в страната.

Законодателство

Властите класифицират наркотиците “като социално зло.” Употребата им и тяхната продажба, дори в малки количества, води до тежки присъди, съгласно Наказателния кодекс на страната.Настоятелно се препоръчва да не се приемат пакети или други стоки от неизвестни лица. Багажът трябва се опакова лично и да не се оставя без надзор.

Движенията по пътищата

Пътно-транспортните произшествияса една от основните причини за смърт в движението по пътищата и по няколко души умират всеки ден. Основните причини за това са липсата на поддръжка на превозните средства и поддържането на пътищата, а така също и небрежният стил на шофиране. Шофирането през нощта е особено опасно при липса на улично осветление, неспазване ограниченията на скоростта и правилата на движение като преминаване на червени светофари и отнемане на предимство.

За водачите важи нулевата толерантност към алкохола. Пътната полиция рядко разполага с уреди за установяване употребата  на алкохол у водачите. При пътно-транспортни произшествия  вината се определя основно по това дали няма отнето предимство.

Препоръчително еда се ползват таксита или коли под наем с водач. Международните СУМПС, включително и българските, не са валидни във Виетнам и трябва да бъдат заменени за времето на пребиваване с виетнамски СУМПС. За мотоциклетистите каската е задължителна в цялата страна.

Здравеопазване

Виетнамските болници не отговарят на нивото на европейските. В страната има няколко чуждестранни медицински клиники. За Виетнам е необходима пълна застраховка. Преди  отпътуване е необходимо да се провери дали застраховката покрива и обхваща също и спешни медицински случаи. Важно е да се прочетат и проверят всички детайли на здравната и пътническата застраховка. Изискванията за репатриране на болни и при смъртни случаи са скъпи и трудно се организират, ако застрахователната полица не покрива всички щети.

Маларията се среща в централните планински и южните части на Виетнам (особено в делтата на Меконг), с изключение на големите градове, и крайбрежието. От друга страна, тропическата треска се среща в градове като Ханой. За болестите, които се пренасят на хората чрез комари не може да бъде получена ваксина. Най-добрият начин за предотвратяване на болести, предизвикани от ухапване от комари, е като се използват светли дрехи с дълги ръкави.

Продължават спорадичните случаина холера (Ханой и съседните провинции), птичи грип, бяс и японски енцефалит.

Грип A (H1N1)

Във Виетнам са установени чести случай на грип A (H1N1). Здравните служби следят ситуацията в страната и дават указания на своя уебсайт, болниците и здравните центрове. Заболелият трябва да потърси здравна помощ за да се установи дали се отнася до грип A (H1N1) за да може да започне своевременно лечение.

Полово предаваните болести като ХИВ / СПИН и хепатит B са често срещани.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Според местната практика чуждестранните туристи се регистрират в полицията. По тази причина паспортът може да остане за известно време при персонала на хотела. Всеки трябва сам да се погрижи да получи обратно паспорта си. Препоръчително е да се направи фотокопие на страницата от паспорта с личните данни, а паспорта да се остави на безопасно място.

Туристите са призовават да се грижат добре за паспортите си, тъй като получаването на временен паспорт води до удължаване на планирания престой и до допълнителни разходи.

Добрата лична хигиена и усърдното измиване на ръцете е отлична защита срещу заболяванията.

Препоръчително е да се избягват пазарите, където се продават домашни птици и живи животни.

Трябва да се избягва храненето в ресторанти, намиращи се на малки улици или на пътя, където хигиената е на ниско ниво, и може да доведе до неприятни изненади за туристите.

За да се избегнат рисковете, произтичащи от липсата на хигиена, трябва да се ядат само плодове с кори  и варени зеленчуци, както и да се избягва консумацията на сурова храна (пресни зеленчуци, морски дарове).

Водата от водопроводната мрежа, в т.ч. и в големите градове, може да съдържа вируси, бактерии и паразити. Трябва да се пие единствено бутилирана вода.

В страната често вали пороен дъжд, придружен с гръмотевици и светкавици. Необходимо е да се следят метеорологичните условия в местата на посещение и актуалното състояние на пътищата и железопътния транспорт.

На пътуващите се препоръчва да се информират за актуалната прогноза за времето в страната. В периода юни-декември в крайбрежните райони се наблюдават тайфуни и тропически бури, а в почти цялата страна – обилни валежи и чести наводнения. Призовават се туристите да се отнасят с повишено внимание към избора на туроператори и да спазват условията за безопасност при избора на круизи, екскурзии и други подобни пътувания.

Препоръчва се повишено внимание при неорганизирани пътувания в отдалечени райони, в частност – в Централен Виетнам и по границата с Лаос, където все още се намират неексплодирали артилерийски снаряди.

Централен Виетнам, делтата на река Меконг, както и някои райони в северната част на Виетнам, всяка година, от юни до октомври, страдат от тежки наводнения, които причиняват щети на живеещите в тези райони и на околната среда. Достъпът до тях  може да бъде прекъснат. Тайфуните се срещат в крайбрежните зони, особено от юни до декември. Те причиняват наводнения и свлачища, които от своя страна затрудняват движението и създават рискове за здравето. При тежки случаи летищата се затварят и автобусите и влаковете се спират от движение. Прогнозата за тайфуните може да се следи в www.tropicalstormrisk.com. Трябва да се избягват пътувания  в засегнатите от щетите територии.

 

Източник: Министерство на външните работи