Често задавани въпроси

За да Ви улесним максимално, изготвихме списък с най-често задаваните въпроси от нашите клиенти.

Защо да инвестирате в злато?

Стабилността на златото го прави най-търсеният благороден метал. Неговата покупателна способност остава до голяма степен същата с течение на времето. Друга причина златото да бъде толкова привлекателна инвестиция, е че  то е ликвидна стока, която може да се превърне в пари в повечето страни, за разлика от променливите стойности на други инвестиции като акциите.

Защо инвеститорите харесват златото?

Инвеститорите обикновено купуват злато като начин за диверсификация на риска. Златото има доказани резултати за възвръщаемост, ликвидност и ниски корелации.

Във времена на икономическа несигурност и нестабилност много инвеститори търсят нискорискови начини да защитят и увеличат парите си, поради тази причина използват златото като сигурен актив.

Освободено ли е от ДДС инвестиционното злато?

Инвестиционното злато е освободено от ДДС.

Каква е връзката на златото с щатския долар?

Злaтoтo и дoлapът ca cĸлoнни дa имaт oбpaтнa ĸopeлaция, ĸoeтo oзнaчaвa, чe цeнитe им ce движaт в пpoтивoпoлoжни пocoĸи.

Защо монетите нямат сертификат?

Идеята на монетите е да са абсолютно еднородни, като това изключва изписването на всякакви серийни номера по тях. Сертификатите имат отношение към „идентичността на продукта“ или иначе казано към серийния номер. При липса на такъв не може да се докаже кой сертификат към кой артикул отговаря. Поради тази причина монетните дворове не предоставят сертификати.

Някой банки издават (печатат) сертификати, които ползват като маркетингов трик с цел по-лесна продажба.

Как да проверим дали златната монета е истинска?

Най-добрата проверка, която може да се направи в домашни условия е измерване на дебелината, диаметъра и теглото на монетата. Поради липсата на метал, който да има същата плътност като тази на златото фалшификацията на тези параметри при монети е много трудна, дори невъзможна.

Най – близкият до плътността на златото метал е волфрама, който обаче има бяло-сив цвят и наличието на волфрам в монетата би изменило облика и.

Защо да инвестираме в златни кюлчета и монети, а не в бижута и накити?

Бижутата и накитите не се разглеждат като инвестиционно злато от закона, поради което се облагат с допълнителни 20% ДДС. Високата цена за изработка също оскъпява  крайната цена на бижутата и пресметнато в грам чисто злато (24к) инвестицията в кюлчета и монети е много по – изгодна.