Антигуа и Барбуда

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 2: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

Столица

Сейнт Джонс

Местна валута

Източнокарибски долар (XCD). Обикновено по-голямата част от кредитните карти се приемат. Английските лири се обменят в банките.

Туристически атракции

Shirley Heights, Моста на дявола, Harmony Hall Art Gallery.

Местна кухня

Дукуна (DOO-koo-NAH) е сладка, задушена кюфте, изработена от настъргани сладки картофи, брашно и подправки. В допълнение, един от основните храни Antiguan, гъби (FOON-ji), е готвена паста, направена от царевично брашно и вода.

Интересни факти

Антигуа и Барбуда е островна държава, разположена в източната част на Карибско море. Тя е част от Подветрените острови, които са в състава на островната група Малки Антили. Съседи на Антигуа и Барбуда са Гваделупа на юг, Монсерат на югозапад, Сейнт Китс и Невис на запад, Сен Бартелми (SaintBarthélemy), Сен Мартен (Saint-Martin) и Ангуила (Anguilla) на северозапад. Столицата е град Сейнт Джонс.

Първите жители на Антигуа и Барбуда са индиански племена. По-късно островите са заселени от племената араваки и кариби. След 1493 г. са създадени първите селища от испанците и французите, но по-късно островите преминават под британско владичество. Англия основава колония на остров Антигуа през 1667 г., когато заселва роби от ирландски произход. Робството на островите е отменено през 1834 г. Островите получават независимост в рамките на Британската общност през 1981 г.

Официален език е английски, но сред местното население е широко разпространено наречието патуа, антилски англо-креолски диалект.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Притежателите на български паспорт не се нуждаят от виза, за да посетят Антигуа и Барбуда.

Паспортът трябва да е с валидност шест месеца от влизането в страната. Няма специфично изискване за брой свободни страници, но е препоръчително да има поне две за полагане на съответните печати.

Всички посетители на Антигуа и Барбуда трябва да имат двупосочен билет или документ доказващ по-нататъшно пътуване.

При влизане в страната се определя периода на престой. Ако искате да останете повече можете да подадете молба и да заплатите за продължаване на престоя чрез Дирекция „Имиграция” на Антигуа и Барбуда.

Пътуващите следва да разполагат със съответните застраховки за медицински нужди.

Оставането след разрешения при влизането период, без да са спазени съответните правила и упражняване на трудова дейност, без наличие на разрешително, са престъпления по смисъла на местното законодателство.

Обикновено не се изисква виза за посетителите от круизни кораби, които нормално се нуждаят от виза, при условие, че пристигат в Антигуа и Барбуда сутринта и ще отпътуват същата вечер. Независимо от това е препоръчително да бъде направена проверка за необходимостта от виза чрез круизната компания.

Обикновено не се нуждаят от виза в рамките на същия ден транзитни пътници, за които нормално такава се изисква, когато влизат в Антигуа и Барбуда при условие, че имат  доказателство за тяхното следващо пътуване. Препоръчителна е проверка чрез авиокомпанията за всеки конкретен случай.

По всякакви допълнителни въпроси, за които липсва информация в настоящите препоръки, следва преди пътуването да се допитвате до посолството на Антигуа и Барбуда, акредитирано за Република България или до най-близкото представителство до страната на пребиваване.

Следва да се има предвид и възможността някои от посочените условия да бъдат междувременно променени от местните власти.

Пътуване на деца под 18 г.

При пътуване на деца под 18 г. следва да са налице доказателство за гражданство, валидни документи за пътуване и заверено писмено съгласие /Пълномощно/ от един или от двама родители в съответствие с конкретния случай.

Такса при отпътуване

Заплаща се изходна такса в размер на USD28.00 (XCD70.00), коятообикновено е включена в самолетните билети.

Препоръчително е да се направи проверка чрез ползваната туристическа агенция / авиокомпания или най-близкото посолство на Антигуа и Барбуда.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Електричеството е 220 / 110 V. Препоръчват се апликаторите за двоен волтаж.

Ежегодно през лятото се провежда най-колоритният фестивал на костюми, танци, таланти и преди всичко на добра музика.

Телефонът за спешни случаи е 911.

Периодът на ураганите в Антигуа и Барбуда обикновено продължава от юни до ноември. Препоръчително е да се следи информацията.

ЗДРАВНИ СЪВЕТИ

Треска Денге е ендемична за Латинска Америка и Карибския басейн и може да се появява в различни периоди на годината. В Антигуа и Барбуда са били потвърдени случаи на заразяване с вирус Чикунгуня.

Препоръчително е избягването на места с много комари и редовно използване на репеленти, особено в сутрешните и вечерните часове, поради наличието на риск от заразяване с вируса Чикунгуня, с треска Денге и със Зика. Няма ваксини за предпазване от Чикунгуня, Денге и Зика.

Ваксини

По силата на Международни здравни правила от 2005 г. сертификат за ваксинация срещу жълта треска се изисква за пътници на възраст над 1 година, които пристигат от държави с риск от разпространение на болестта.

Здравно обслужване

Централата правителствена болница има капацитет да се справи с много случаи, но по-сериозните могат да изискват спешно транспортиране до друго място. Медицинското обслужване в Антигуа и Барбуда може да бъде скъпо. Уверете се, че разполагате с адекватна медицинска застраховка и достъпни финансови средства в случай на необходимост от покриване на разходи за медицинско обслужване и за транспортиране.

Спешна медицинска помощ: 999 или 911.

Свържете се с Вашата застрахователна компания и уведомете в случай, че бъдете настанени за лечение в медицинско заведение. Преди да изберете услугите на частно лечебно заведение следва да проверите прилаганата политика по отношение изискване на предплащане. Частни клиники може да не приемат медицински застраховки като средство за плащане за лечението.

СИГУРНОСТ И БЕЗОПАСНОСТ

Престъпност

Повечето посещения са безпроблеми, но е имало инциденти с насилие, включително убийство, въоръжен грабеж и сексуално посегателство над чужденци.

Уверете се, че отсядате на сигурно място, включително, ако ще пребивавате на яхта. Бъдете внимателни през цялото време и най-вече при самотни разходки и избягвайте изолирани зони, в това число отдалечени плажове, особено във вечерните и нощни часове.

Използвайте само лицензирани таксита. Бъдете особено внимателни в сезона на фестивалите.

Не носете големи суми пари в брой или бижута. По възможност оставяйте ценностите и документите за пътуване в сейф. Носете с вас копие на документа за пътуване.

ПЪТУВАНЕ С АВТОМОБИЛ

В Антигуа и Барбуда шофирането от лявата страна. За да шофирате трябва да вземете временна местна шофьорска книжка. Обикновено компаниите за отдаване на коли под наем помагат в този процес. Трябва да представите валидна българска шпфьорска книжка.

При шофиране бъдете внимателни, тъй като е възможно да има дупки и неравности. Спазвайте ограниченията за скоростта. Пешеходците често ходят по пътищата и невинаги се спазват указателните табели. Следва да се проявява повишена бдителност през нощта тъй като някои пътища са неосветени.

Не спирайте на пешеходци. Дръжте вратите на колата заключени. В случай на инцидент се обадете в полицията и не движете превозното средство.

Преди да наемете такси уговорете с шофьора цената в местна валута. Често е възможно да заплатите в щатски долари.

Има евтин обществен транспорт. Шофьорите често шофират с по-висока от разрешената скорост.

МЕСТНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

Има строги наказания за всички престъпления свързани с наркотици и притежание на оръжия. Опаковайте багажа си сами и не приемайте да пренасяте през митницата нищо, което принадлежи на друг, закупено е от друг или Ви се дава за да предадете на друг.

Престъпление, дори за деца, е обличането в камуфлажни дрехи. Цивилни лица не могат да внасят камуфлажни материали и да носят артикули направени от подобни материи.

Съгласно законите на Антигуа и Барбуда незаконни са и някои хомосексуални действия.

Източник: Министерство на външните работи