Барбадос

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Столица

Бриджтаун

Местна валута

Барбадоски долар (BBD)

Основните кредитни карти се приемат в Барбадос.

Туристически атракции

Graeme Hall nature sanctuary, Barbados Museum, Andromeda Botanical Gardens.

Местна кухня

Pepperpot, Coucou & Flying Fish, Cutters.

Сигурност и безопасност

Повечето посещения на туристи са безпроблемни, но има случаи на въоръжени обири и сексуални посегателства. Да се отсяда само на сигурни мяста, включително, когато престоя е на яхта. Да се проявява бдителност при самостоятелни разходки, да се избягват изолирани зони и плажове, особено в тъмните часове на денонощието.

Да се използват само лицензирани таксита. Бдителност е необходима в сезона на фестивалите.

Следва да не се носят големи суми пари в брой или бижута. По възможност ценностите и документите за пътуване да се оставят в сейф. Местната полиция препоръчва да се избягва носене на видими златни бижута поради наличието на кражби, особено в Бриджтаун и други популярни туристически зони. Да се носи копие на документите за пътуване.

Движение по пътищата

Превозните средства се движат от лявата страна на пътя.Движенето е от лявата страна. За да шофирате на острова трябва да имате местна временна шофьорска книжка. За издаването й обикновено съдействат компаниите за отдаване на коли под наем. Трябва да се представи валидна национална шофьорска книжка.

При шофиране бъдете внимателни, тъй като е възможно да има дупки и неравности. Спазвайте ограниченията за скоростта. Пешеходците често ходят по пътищата и невинаги се спазват указателните табели. Следва да се проявява повишена бдителност при шофиране през нощта тъй като някои пътища са неосветени. Пътните знаци и опасностите не могат да бъдат забелязвани лесно по тъмно.

Не спирайте на пешеходци. Дръжте вратите на колата заключени при шофиране. Не поставяйте лични принадлежности и ценности на места в колата, където могат лесно да бъдат видяни и взети. Поставяйте всичко в багажника или на пода пред задните седалки. В случай на инцидент се обадете в полицията и не движете превозното средство.

Преди да наемете такси уговорете с шофьора цената в местна валута. Често е възможно да заплатите в щатски долари и в барбадоски долари.

Има евтин обществен транспорт. Шофьорите на минибус често шофират с по-висока от разрешената скорост.

Климат

Периодът на ураганите в Барбадос обикновено продължава от юни до ноември. Препоръчително е да се следи информацията.

Трябва да се следи за нивото на предупреждение за подводниян вулкан “Kick’em Jenny”, разположен на 5 мили от бреговете на Гренада, който е показал повишено ниво на активност през юли 2015 г.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Притежателите на български паспорт не се нуждаят от виза за да посетят Барбадос за период до 90 дни. Паспортът трябва да е валиден за периода на престой. Препоръчително е пътуването да е с паспорт с валидност поне шест месеца и да има няколко празни страници за полагане на съответните печати.

Препоръчителна е проверка чрез авиокомпанията на необходимостта от транзитна виза.

При влизане обикновено се определя периода на престой. Възможно е кандидатстване за продължаване на престоя пред Дирекция „Имиграция” на Барбадос. Оставането в страната над разрешения период и упражняването на трудова деност без разрешително са престъпление.

Изискванията за влизане в страната могат да варират във времето, поради което преди пътуване българските граждани е препоръчително да направят справка с дипломатическо представителство на Барбадос.

Пътуване на деца под 18 г.

При пътуване на деца под 18 г. следва да са налице доказателство за гражданство, валидни документи за пътуване и заверено писмено съгласие /Пълномощно/ от един или от двама родители в съответствие с конкретния случай.

Изходна такса

При излизане от страната, по въздух и по суша, се заплаща такса в размер на BDS65 /приблизително 30 щатски долара/. Таксата може да е включена в стойността на самолетния билет.

Възможно е изменение на таксата.

Препоръчително е преди пътуване да се направи допитване до посолството на Барбадос, акредитирано за страната на пребиваване или да се провери чрез ползваната туристическа компания / авиокомпания.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Електричеството в страната  е 115 V и е идентично на американския стандарт.

Здравни съвети

Треска Денге е ендемична за Латинска Америка и Карибския басейн и може да се появява в различни периоди на годината. В Барбадос са били потвърдени случаи на заразяване с вирус Чикунгуня. Съществува умерен риск от Зика.

Централната правителствена болница има капацитет да се справи с много случаи, но по-сериозните могат да изискват спешно транспортиране до друго място. Добри болници са El Queen Elizabeth Hospital и el Bay View Hospital.Свържете се с Вашата застрахователна компания и уведомете в случай, че бъдете настанени за лечение в медицинско заведение. Преди да изберете услугите на частно лечебно заведение следва да проверите прилаганата политика по отношение изискване на предплащане. Частни клиники може да не приемат медицински застраховки като средство за плащане за лечението.

Спешна медицинска помощ: 511

Ваксини

Изисква се ваксинация срещу жълта треска за пътници на възраст над 1 година, които пристигат от държави с риск от разпространение на болестта.

Ваксина срещи Холера се изисква в случай, че посетителят идва от държава с висок риск от разпространение на болестта.

МЕСТНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

Има строги наказания за всички престъпления, свързани с наркотици и притежание на оръжия. Опаковайте багажа си сами и не приемайте да пренасяте през митницата нищо, което принадлежи на друг, закупено е от друг или Ви се дава за да предадете на друг.

Престъпление, дори за деца, е обличането в камуфлажни дрехи. Цивилни лица не могат да внасят камуфлажни материали и да носят артикули направени от подобни материи.

Съгласно законите на Барбадос незаконни са и някои хомосексуални действия.

Забранено е да се изнася валута на Барбадос без разрешение от Централната банка на страната.

ПРАВИЛА ЗА ВНОС НА ЖИВОТНИ В БАРБАДОС

От 1 януари 2015 г. влизат в сила нови правила за разрешаване на внос на животни в Барбадос, съгласно които животни с произход от всички държави могат да бъдат внасяни в страната без да се поставят под карантина в случай, че са изпълнени изискванията за внос. Държавите са разделени на две категории, а именно:

1-ва категория – държави и територии без бяс или тези, в които има малък риск по отношение поява на бяс: Андора, о. Ангуила, Антигуа и Барбуда, о. Аруба, о. Асунсион, Австралия, Бермудски острови, Бахамски острови, о. Бонайре, о. Св. Еустатиус и Саба, Британски Вирджински острови, Канада, Кайманови острови, Нормандски острови, Кюрасао, Доминика, държавите-членки на Европейския съюз, Фолклендски острови, Фарьорски острови, Фиджи, Френска Полинезия, Гренландия, Гуам, Гваделупа, Хавайски острови, Хонконг, Исландия, Израел, Ямайка, Япония, Лихтенщайн, Мартиника, Мексико, Монако, Монтсерат, Нова Каледония, Нова Зеландия, Ирландия, Руска федерация, о. Света Елена, о. Сент Китс и Невис, о. Сейнт Лусия, о. Свети Мартин, Сен Пиер и Микелон, Сейнт Винсент и Гренадини, Сан Марино, Сингапур, Швейцария, Тайван, Тринидад и Тобаго, о. Търкс и Кайкос, ОАЕ, Великобритания, САЩ, Американски Вирджински острови, Вануату, Ватикан, Уолис и Футуна.

2-ра категория – всички останали държави.

Животните трябва да са живели в една или повече от тези страни поне 3 месеца преди влизането в Барбадос. За животни, които са били в държава от 1-ва категория по-малко от 3 месеца и такива, пътуващи по море /яхти, круизни кораби, товарни плавателни съдове/ трябва да се изпълнят изискванията, предвидени за животни идващи от държавите попадащи във 2-ра категория.

Независимо от страната на произход в случай, че пътуват с комерсиални авиолинии, животните трябва да пристигат в Барбадос като карго. Всички животни трябва да преминат през митническа обработка при пристигането в страната. В тази връзка е необходимо ползването на митнически агент, който да улесни процедурата.

При пристигането животното ще бъде отведено в Център за прием на животни, където ще му бъде направен преглед от ветеринарен доктор и след даване на одобрение за влизане на територията на страната то ще може да бъде взето от собственика си/агента.

Поне три работни дни предварително трябва да бъде подадена информация за: име, адрес в Барбадос и данни за контакт на собственика/агента; име и данни за контакт на митническия агент; очаквана дата и час на пристигане на животното; авиокомпания и номер на полета или име на плавателния съд. 

В допълнение към митото, според законодателството на Барбадос може да се налагат различни такси за внос на кучета и котки. Животните пристигащи в страната извън официално работното време от понеделник до петък, от 8:15 сутринта до 4:30 следобед, през почивните дни и неработните дни на банките, са обект на извънредно таксуване.

Събираните такси от Ветеринарните служби са, както следва:

Такса за кандидатстване за разрешение за внос – 25.00 щатски долара;

Такса за Сертификат за приземяване /за животно/ – 60.00 щатски долара;

Извънредни такси, заплащани на инспектор: – 150.00 щатски долара – 300.00 щатски долара в зависимост от деня и часа на пристигане/инспекция.

Важни телефони
Полиция: 211
Пожарна 311
Бърза помощ 511

Източник: Министерство на външните работи