Бахамски острови

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Столица

Насау

Местна валута

Бахамски долар (BSD)

1 BSD = 1 USD

Туристически атракции

Outdoor Aquarium at the Atlantis Resort (Paradise Island), Lucayan National Park, Dolphin Encounters (Blue Lagoon Island, Nassau).

Местна кухня

Conch, Boiled Fish and Grits, Bahamian Fish Stew.

СИГУРНОСТ И БЕЗОПАСНОСТ

В страната има висок процент на престъпност. Нарастват случаите на проява на насилие, включително обири, често въоръжени, както в жилищни, така и в туристически зони в Ню Провидънс, Гранд Бахамас и Фрипорт. В основните туристически зони има полицейски патрули.

Следва да се проявява бдителност през цялото време и да се избягват самостоятелни разходки далеч от основните хотели, туристически зони, плажове и търговската част на Насау, особено в тъмните часове на денонощието.

Да не се носят големи суми в брой. Ценностите да се оставят в сейф.

Носете фотокопия на документите си, а оригиналите дръжте в сейф или на друго сигурно място.

МЕСТНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

Има сурови наказания за притежанието и разпространението на наркотици. На туристите може да бъдат предлагани наркотици в кръчми и барове. Полицейските власти са особено бдителни и може да ви бъдат наложени големи глоби, както и да бъдете депортирани или арестувани в случай на притежание на наркотични вещества.

Опаковайте сами багажа си и не приемайте да пренасяте чужд.

Движение по пътищата

На Бахамите движението е от лявата страна на пътното платно. Да се спазват правилата за движение и ограниченията за скоростта.

ЗДРАВНИ СЪВЕТИ

Препоръчителни са ваксините срещу малария, туберкулоза и хепатит А и Б.

На Бахамските острови процентът на заразени с вируса ХИВ е много висок.

Телефон за спешнислучаи: 911.

Медицинското обслужване е добро, но може да бъде скъпо. Сериозните случаи биват транспортирани до Насау, Фрипорт или Маями с въздушна спешна помощ. Следва да имате адекватна медицинска застраховка и достъпни финансови средства.

Треска Денге е ендемична за Латинска Америка и Карибския басейн и може да се появи през годината. На Бахамски острови са били потвърдени случаи на заразяване с вирус Чикунгуня. Следва да се предприемат стъпки за избягване на места с комари и да се използват репеленти.

По силата на Международни здравни правила от 2005 г. сертификат за ваксинация срещу жълта треска се изисква за пътници на възраст над 1 година, които пристигат от държави с риска от разпространение на болестта.

Ваксина за жълта треска не се изисква за пътници на круизни кораби, с изключение на случаите, когато те имат планирано отсядане в хотел на Бахамски острови.

КЛИМАТ

Сезонът на ураганите е от юни до ноември.Препоръчително е да се следи информацията.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

На българските граждани не e нужна виза за престой до 90 дни на Бахамите, но трябва да притежават билет за връщане или продължаване на пътуването и резервация за настаняване за времето на престоя.

При влизане в страната е необходим паспорт с валидност шест месеца. Препоръчително е в паспорта да има поне две свободни страници за полагане на печати.

При пристигане на Бахамски острови всеки пътник трябва да попълни и подпише имиграционен формуляр, като част от него се пази до отпътуването. Изисква се устно деклариране на багажа.

Всички посетители, с изключение на децата под 6 години, трябва да заплатят изходна такса в размер на $15, която може да е включена в цената на самолетния билет.

Препоръчително е да се направи проверка чрез ползваната туристическа агенция / авиокомпания или най-близкото посолство на Антигуа и Барбуда.

Кораби 
Пристигащите на Бахамски острови с кораби следва да направят справка за събирани такси за пътниците.

Следва да се има предвид, че е възможно властите в страната да правят промени в посочените в настоящите препоръки условия. За информация за Бахамски острови, която не е включена в настоящите препоръки и за проверка за наличие на евентуални промени в тях контакт може да се установява с посочените по-горе дипломатически представителства на Бахамски острови или най-близките мисии до страната на пребиваване.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Електричеството е 120 V и е идентично на американския стандарт.

Телефонът за спешни случаи е 911 или 919.

Източник: Министерство на външните работи