Белиз

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Столица

Белмопан

Местна валута

Белизки долар (BZD)

Туристически атракции

Амбергри Кей, Атол на фар риф и Синята дупка, Светилище за дивата природа и резерват “Ягуар”,Археологически резерват Ламани.

Местна кухня

Ceviche, Fry jacks, Escabeche.

Престъпност и сигурност

Обществената сигурност в страната е в рамките на нормалното. Има случаи на кражби и въоръжени грабежи, поради което е препоръчително да не носите със себе си ценни предмети. Поради граничния спор между Гватемала и Белиз, препоръчва се сухопътната граница да се преминава само през откритите за целта гранично-пропускателни пунктове.

Движение по пътищата

Международна шофьорска книжка може да се използва на територията на страната за срок до три месеца.

Климат

Периодът на ураганите е от юни до ноември.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Паспортът трябва да има най-малко шест месеца валидност.

Българските граждани могат да пребивават в страната без визи за срок до 30 дни. Престоят може да бъде продължен на място от миграционните власти, като се заплаща такса в размер на 60 белизийски долара. При влизане в страната задължително се поставя печат в документа за пътуване. При напускане на Белиз, в случай че нямате поставен печат подлежите на глоба или  задържане.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Притежаването или употребата на наркотични вещества е престъпление в Белиз и подлежи на наказание с лишаване от свобода.

Пътуване на деца

Когато с вас пътуват деца, които се придружават само от единия родител или детето пътува само, без придружител, задължително трябва да има документ от родителите, удостоверяващ тяхното съгласие за пътуването на детето.

Източник: Министерство на външните работи