Канада

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Климат – планински

Официален език – английски, френски

Столица – Отава

Най-голям град – Торонто

Валута – канадаски долар (CAD)

Градове с най-голям интерес: Торонто, Монтреал, Ванкувер, Квебек.

Престъпност и сигурност

Канада е относително безопасна страна.

Посетителите следва да вземат обичайните мерки за сигурност.

Не е препоръчително да се носят големи суми пари в брой.

Ако станете жертва на престъпление в Канада, трябва да се обърнете към най-близкия полицейски участък и към Посолството на Република България в гр. Отава или Генералното консулство в Торонто.

Особености на законодателството

По време на пребиваването си на територията на Канада българските граждани трябва да съблюдават и спазват законите и обичаите на страната. По време на престоя Ви попадате под тяхната юрисдикция. Препоръчваме предварително да се информирате за тях и да ги спазвате. Наказанията за нарушаване на закона могат да бъдат много по-строги от тези в България за същите нарушения.

Обръщайте специално внимание и спазвайте местните правила за притежание и консумация на алкохолни напитки и психотропни вещества. В Канада продажбата и консумацията на алкохол на обществени места е забранена.

Движение по пътищата

Няма особености в движението по пътищата – следва стриктно да се спазват уличните знаци и указателни табели.

С шофьорска книжка, издадена от българските власти, можете да шофирате за срок от два до три месеца, в зависимост от провинцията.

Застраховката на автомобила е задължителна.

За наемане на автомобил са необходими кредитна карта и шофьорска книжка.

Здравеопазване

Нивото на здравеопазването е сравнително добро. Наложително е преди пътуване да се снабдите с медицинска застраховка за пътуване в чужбина. Таксите за здравни услуги за лица, които не са граждани на Канада и не пребивават постоянно в Канада, са изключително високи и варират от 1000 до 2000 канадски долара за дневен престой. Няма заразни заболявания, които да налагат задължителна ваксинация.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

От 1 декември 2017 г. (16:00 ч българско време) отпада необходимостта от визи за българските граждани, които планират пребиваване в Канада до 6 месеца с цел туризъм, бизнес или гостуване.

Българите, които пътуват със самолет до Канада ще трябва да получат предварително одобрение чрез Електронната система за издаване на предварително разрешение за пътуване до Канада (eTA). Разрешението е валидно за срок от 5 години.

Онези, които вече имат издадена валидна виза за Канада могат да продължат да пътуват с нея, без да е необходимо да кандидатстват за одобрение (eTA). Тези , които вече имат издадено такова разрешение могат да продължат да пътуват докато изтече.

Българските граждани, които влизат на територията на Канада през сухопътните или морските граници на страната не се нуждаят от предварително одобрение през eTА.

Продължителността на разрешения престой при пътуване без виза може да бъде до 6 месеца и се определя от канадските гранични власти при влизане в страната.

Молба за еTA българските граждани могат да подават само на официалната електронна страница на правителството на Канада – Canada.ca/eTA . Процесът се осъществява изцяло онлайн и отнема само няколко минути. За подаването на искане за предварително одобрение са необходими валиден паспорт, кредитна или дебитна карта, с която се заплаща такса в размер на 7 CAD (канадски долара) и валиден имейл адрес.

В повечето случаи заявките се одобряват в кратък срок. Процесът на обработване на молбата може да отнеме до няколко дни, ако се изисква предоставяне на доказателствени документи.

Работа в Канада

Министерството на външните работи на Република България обръща внимание, че отпадането на визовите ограничения засяга само българските граждани, пътуващи и пребиващи в Канада краткосрочно. Новите правила не засягат лицата, които желаят да работят или учат в страната.

Българските граждани, които искат да работят легално на територията на Канада могат да получат подробна информация за необходимите документи.

Разрешения за работа се издават от Министерството на гражданството и имиграцията на Канада, като за целта се кандидатства в изнесения визов център на Канада в София или онлайн.

На незаконно работещите лица се налага глоба, а при повторно нарушение те се депортират от страната.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Не е задължително, но е добре да се регистрирате в Посолството или Генералното консулство, особено в случай че пътувате в отдалечените провинции на Канада. Това би улеснило връзката с Вас при спешен случай или при необходимост.

Преди да отпътувате от Република България или веднага след пристигането Ви, запишете адресите и телефоните на Посолството или Генералното консулство в Канада. Администрацията на хотелите, в които отсядате, тур операторите, уреждащи престоя Ви, и органите на местната полиция при необходимост е уместно да разполагат с тези данни.

Ако по някаква причина бъдете задържан от местните власти, изисквайте да Ви бъде осигурен контакт с Посолството в Отава или Генералното консулство в Торонто. Консулският служител ще установи във възможно най-кратък срок връзка с Вас.

В случай на кражба на личните ви документи, парични средства, билети за пътуване и пр. незабавно известете лично и писмено най-близката полицейска служба и поискайте копие от протокола за установяване на събитието. Свържете се с Посолството в Отава или Генералното консулство в Торонто, за да направите постъпки за получаване на необходимите документи за продължаване на пътуването Ви или за завръщането Ви в България.

Пряка финансова помощ може да получите от Посолството в Отава или Генералното консулство в Торонто, само ако Ваши роднини или близки лица депозират необходимата Ви сума в Министерството на външните работи, дирекция „Финансово-стопански дейности”.

Съветваме Ви предварително да сключите договор за здравна, туристическа, пътна или друга застраховка.

Поставяйте всички лекарства в оригиналните им опаковки и проверявайте дали някои от тях не се считат за незаконни наркотични средства в чужбина. Ако ползвате такива вещества, носете копие на лекарско предписание, потвърждаващо този факт.

Избягвайте да пренасяте вещи на трети лица при преминаване на граница.

Телефонът за спешни случаи на територията на Канада е 911.

Източник: Министерство на външните работи