Кайманови острови

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Столица

Джорджтаун

Местна валута

Кайманов долар (KYD или CI$)

1 KYD= 1 USD

Туристически атракции

Ботаническата градина Queen Elizabeth II, Паркът Cardinal D’s Park, Гейзерите Блоу Холс.

Местна кухня

Heavy Cake, Conch, Turtle Stew.

Интересни факти

Каймановите островиса задморска територия на Великобритания.

Те се състоят от островите Гранд Кайман, Кайман Брак и Литъл Кайман.

Островите са открити през 1503г. и са били известни отначало под името Лас Тортугас, заради многото костенурки, живеещи на островите и във водите около тях.

Каймановите острови са наричани още „Швейцария на Карибите”, заради многото банки (почти всички големи банки имат филиали на островите).

Стандартът на живот на Каймановите острови е един от най-високите в света.

Престъпност и сигурност

Обществената сигурност в страната е в рамките на нормалното, но следва да се взимат мерки за съхранение на личните вещи, ценности и документи.

При откраднат или изгубен паспорт незабавно да бъдат уведомени местните полицейски власти, които трябва да издадат писмен документ.

Пътуване с автомобил / Движение по пътищата

Превозните средства на острова се движат от ляво.

Посетителите, които желаят да шофират на Кайманови острови трябва да си изкарат временно разрешително от полицейския участък или от агенция за коли под наем.

Такова разрешително се издава срещу заплащане на такса и представяне на валидна национална шофьорска книжка. Такса за временно разрешително за шофиране – USD 8.00 /възможни са промени в таксата/.

Автомобил под наем могат да вземат само лица, които са над 21-годишна възраст.

Следва да се спазват ограниченията на скоростта, да се слагат предпазни колани, да не се шофира в пияно състояние.

Незаконно е да се използва мобилен телефон по време на шофиране. Глобите за подобно нарушение са високи.

Климат

Сезонът на ураганите в Карибския регион е от юни до ноември, но Каймановите острови често са пощадявани от най-лошите ефекти на тропическите бури и урагани в региона по време на дъждовния период.

Митнически правила

Пътници над 18 г. имат право да внесат безмитно 200 цигари или 100 пурети, или 25 пури или 250 гр. Тютюн, 1 литър алкохол или 4 литра вино или 1 кутия бира, която да е до 9 литра. Възможни са промени в тези условия!

Забранен е износът на омари и раковини.

Местно законодателство

Наказанията за притежание на наркотични вещества са сурови. Да се спазват правилата за внос и износ на селскостопански и морски продукти.

Здравни съвети

Треска Денге е ендемична за Латинска Америка и Карибския басейн и може да се появява в различни периоди на годината. На Кайманови острови са били потвърдени случаи на заразяване с вирус Чикунгуня. Препоръчително е избягването на места с много комари и редовно използване на репеленти, особено в сутрешните и вечерните часове, поради наличието на риск от заразяване с вируса Чикунгуня и с треска Денге.

Кайманови острови са считани като зона с висок риск от разпространение на Зика. Бременни жени и жени планиращи бременност следва да обмислят добре предприемането на пътуване.

Здравното обслужване е добро като цяло. Тежки случаи могат да изискват транспортиране до САЩ. Някои клиники и болници могат да очакват незабавно плащане в брой.

Телефон за спешни случа: 911.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

При пътуване за Кайманови острови е необходимо да притежавате валиден паспорт и издадена виза.Кандидатстването за виза се извършва по електронен път -само чрез официалния уебсайт на правителството на Великобритания.

Обръщаме внимание при подаване на заявлението да бъде избирана опция „кандидатстване за виза за Британска отвъдморска територия (Кайманови острови)”.

Паспортите трябва да са с валидност минимум шест месеца от датата на влизане. Препоръчително е да има поне две празни страници за полагане на съответните печати.

Пътуващите трябва да притежават билет за връщане.

Препоръчително е да се направи предварително здравна застраховка за периода на пътуването.

При пристигане се дава имиграционна карта, която трябва да се пази до напускане на островите.

Изходна такса: KYD20.00 или US$25.00 – обикновено е включена в цената на самолетния билет, но са възможни изключения.

Пътуване на деца под 18 г.

При пътуване на деца под 18 г. следва да са налице доказателство за гражданство, валидни документи за пътуване и заверено писмено съгласие /Пълномощно/ от един или от двама родители в съответствие с конкретния случай.

Източник: Министерство на външните работи