Демократична република Конго

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

Население: конгоанци

Етнически групи: над 200 африкански етнически групи, най-голямата от които е Банту(Bantu); четирите най-големи племена– Монго (Mongo), Луба (Luba), Конго (Kongo) (всичките са от етноса Bantu), както и Мангбету-Азанде(Mangbetu-Azande), които са хамити, съставят около 45% от населението на страната.

Говорими езици: френски – официален, (Lingala) (комерсиалният езикlingua franca), Кингуана (Kingwana – диалект на Кисуахили(Kiswahili) или Суахили(Swahili), Киконго (Kikongo), Чилуба (Tshiluba)

Религии: католици 50%, протестанти20%, Кимбангисти10%, мюсюлмани10%, други(включващи синкретични секти и вярвания на коренното население) 10%

Брой на населението: 79,375,136

Местна валута

Конгоански франк (CDF)

При пътуване за Д Р Конго се препоръчва да носите в себе си малко количество пари в брой, предимно US-долари.

Някои кредитни карти се приемат в столицата Киншаса. Местната валута е конгоанският франк, но широко се използват щатски долари, които обаче трябва да са в добро състояние и да са емитирани след 2001 г., защото няма да приети в банките.

Престъпност и сигурност

На пътуващите се препоръчва особено внимание към сигурността им.

Наблюдава се много високо ниво на криминална престъпност, грабежи и кражби в големите градове и туристическите центрове.

Има минирани райони в страната, опасни за посещение без местен водач.

Да се избягва пътуване нощно време.

Българските граждани в ДРК следва да са запознати с риска от улична престъпност и въоръжени грабежи по всяко време. Чужденците са заплашени от обир на улицата в Киншаса, особено в близост до хотелите и супермаркетите в центъра на града. Обирите, извършвани от банди улични деца, са увеличават и стават все по-агресивни. Не трябва сами да излизат на улицата по всяко време на деня. Следва да се избягва показването на ценности и налични в брой пари.

Българските граждани е препоръчително да използват сейфа в хотела, да имат копия на личните документи, вкл. на паспорта си, който да държат отделно.

Българските граждани следва да избягват пътуванията из страната, освен в крайно наложителни случаи.

Съпротивителната армия на Бога (The Lord’s Resistance Army), бунтовническа групировка, произхождаща от Уганда, понастоящем извършва действия в североизточна ДРК.

За да се движите с МПС, необходимо е да притежавате международно свидетелство за управление.

Общественият транспорт е ненадежден.

Налице е опасност от автокражби и отнемане на автомобила. Вратите на колата трябва да се заключват, а прозорците да са затворени по време на шофиране. Службите за сигурност извършват блокади на пътищата, особено в тъмната част на денонощието. Ако поискат проверка на документите на контролен пункт, българските граждани следва да останат в колата и да ги покажат през затворен прозорец.

Категорично се препоръчва да се избягват пътуванията в източната част на страната, в близост до границите с Уганда, Руанда и Бурунди.

Въздушен транспорт

От съображения за сигурност на всички авиопревозвачи на ДРК е забранено да извършват полети в ЕС.

Българските граждани следва да избягват да летят със следните авиокомпании на ДРК:

AIR FAST CONGO

AIR KASAI

AIR KATANGA

AIR TROPIQUES

BLUE AIRLINES

BLUE SKY

BUSY BEE CONGO

COMPAGNIE AFRICAINE D’AVIATION (CAA)

CONGO AIRWAYS

DAKOTA SPRL

DOREN AIR CONGO

GOMAIR

KIN AVIA

KORONGO AIRLINES

MALU AVIATION

MANGO AIRLINES

SERVE AIR

SERVICES AIR

SWALA AVIATION

TRANSAIR CARGO SERVICES

WILL AIRLIFT

Тероризъм

Вероятността от терористични актове е малка, но българските граждани следва да се съобразяват с наличието на глобален риск от престъпен тероризъм на обществени места и на места, където се събират чужденци и туристи.

Съществува висока степен на риск по отношение на чужденците-европейци, вкл. българските граждани, от страна на индивиди, мотивирани от военните действия в Ирак и Сирия.

Особености на законодателството

Забранено е фотографирането на летища, военни обекти, площади др.Съществува риск от арест и задържане.Журналисти не трябва да провеждат интервюта или да снимат филм без специално разрешение от местните власти.

Хомосексуализмът в Д Р Конго не е забранен, но не се възприема.

Митнически изисквания

В Д Р Конго можете да внесете неограничено количество чужда валута, след нейното деклариране.

Разрешен е износ на чужда валута, в рамките на декларираното количество при влизане. Забранен е внос на местна валута.

Може да се внасят стоки за лична употреба, в т.ч. 200 цигари, 50 пури, 250 г. тютюн и 1 л. алкохол.

Движение по пътищата

Доста затруднени транспортни връзки. Лоша пътна мрежа. При влизане с автомобил е необходимо представяне на застраховка или купуване на такава.

Здравеопазване

Ниско ниво на здравеопазване. Широко разпространени са редица заразни болести.

От началото на 2015 г. са констатирани повече от 4 000 случаи на заболяване от холера в ДРК, довели до 52 смъртни случая.

Климат

Дъждовен период от май до юли.

Почти постоянни  дъждове.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

В страната се влиза с международен паспорт, валиден минимум 6 (шест) месеца от датата на влизане в Конго.

Препоръчва се  имунизация срещу жълта треска. Властите на ДРКизискват документ за направена ваксинация против жълта треска от лицата, пристигащи от всички страни, ако такава не е направена, пристигащите биват ваксинирани на летището.

Пътуващите за Конго български граждани (приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти)се нуждаят от виза за престой до 90 дни, която могат да получат в посолството на Д Р Конго в Прага.

От март 2015 г. в ДРК действат нови изисквания за някои видове визи, молбите за които биват изпращани за решение в столицата Киншаса.

Имиграционен печат от Руанда или Уганда в паспорта на българските граждани няма да попречат на влизането в ДРК, но могат да причинят затруднения при пристигането, ако са положени в паспорта.

При отпътуване от ДРК с международен полет се заплаща изходна такса в размер на50 щ. долара и 10 щ. долара при полет с вътрешни линии.

Сателитни телефони, GPS апарати, както и носенето на военни, маскировъчни дрехи, може да доведат до проблеми с миграционните власти на ДРК.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Необходимо е поемане на повече течности и бедни на мазнини храни и избягване употреба на алкохол.

Бъдете внимателни при употребата на плодове и зеленчуци.

Пътуване на деца

Няма особени изисквания, но е препоръчително децата да пътуват с  отделни паспорти.

Препоръчително е българските граждани да не предприемат пътувания в източната и североизточната част на ДРК, както и да проявяват бдителност на територията на цялата страна.

Демонстрациите в ДРК бързо могат да прераснат в насилие.

Българските граждани следва да избягват ненужните пътувания и да се държат настрана от демонстрациите, най-вече в района на националния парламент в столицата Киншаса. Протестите може бързо да прераснат в насилие, което да бъде последвано от прекратяване на търговските полети и затваряне на границите.

Заплахата от терористични актове е ограничена.

Източник: Министерство на външните работи