Кот д’Ивоар

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 2: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

Население: ивоарци

Етнически групи: Акан (Akan)32.1%, от Волта или Гур (Voltaique или Gur)15%, Северно Манде (Northern Mande)12.4%, Кру (Krou)9.8%, Южно Манде (Southern Mande)9%, други 21.2% (вкл. европейски или ливански заселници), неопределени 0.5% (към 2011-12 г.)

Говорими езици: френски – официален, 60 местни диалекти, сред които най-използван е Диула (Dioula)

Религии: мюсюлмани 40.2%, католици 19.4%, евангелисти 19.3%, методисти 2.5%, други направления в Християнството 4.5%, анимисти или невярващи 12.8%, други неопределени вярвания 1.4% (към 2011-12 г.)

Повечето от чуждестранните работници-мигранти са мюсюлмани 72% и християни18% (към 2014 г.)

Брой на населението: 23,295,302

Сигурност

Препоръчително е да не се пътува до страната, освен при належащи случаи.

Ситуацията извън столицата Абиджан е извън контрол. Да се избягват местата с голямо струпване на хора.

Разпространени са случаите на нападения с цел грабежи.

Обстановката в столицата Абиджан и в страната може бързо да се влоши.

Българските граждани, пътуващи за Кот Д’Ивоар, или пребиваващи продължително време, постоянно следва да се грижат за личната си сигурност и да се съобразяват със съветите на професионалисти в областта на безопасността. Те трябва да имат запаси от храна и вода, да избягват струпванията на хора на обществени места и проявите на политически демонстрации.

Абиджан е рисков град по отношение на престъпността, изразяваща се в актове на насилие, отнемане на коли, въоръжени нахлувания в частни домове, задържания на улицата, кражби от МПС.

Различни видове оръжие се разпространяват свободно.

Тероризъм

Налице е обща заплаха от терористични актове. Нападения може да се очакват в районите, близки до границата с Мали.

Съществува висока степен на риск по отношение на чужденците-европейци, вкл. българските граждани, от страна на индивиди, мотивирани от военните действия в Ирак и Сирия

Местна валута

Местната валута в Кот д’Ивоар е CFA-Franc.

Митнически изисквания

Няма ограничения за внос на местна и чуждестранна валута, която се декларира. Препоръчително е да носите евро, чекове или кредитни карти. Ценните предмети се декларират.

Разрешен е износът на чуждестранна валута до суми, чиято равностойност в местна валута не надвишава 300 хил. франка или е в рамките на декларираната при влизане в страната. Няма ограничения за износ на стоки.

Законодателство

Забранено е фотографирането на военни обектииобекти от стратегическо значение.Местните жители можете да фотографирате само с тяхно съгласие.

Притежаването, употребата и пренасянето на наркотични вещества е сериозно престъпление и може да доведе до продължителен затвор и тежки глоби.

Местни закони и традиции

Религиите имат силно влияние върху живота в Кот Д’Ивоар, където съществуват традиции в проявата на уважение към вярата на другите. Българските граждани следва винаги да уважават местните вярвания и религиозни традиции и със свои действия да не предизвикват конфликти.

Движението по пътищата

При влизане в страната с автомобил на границата е задължително да сключите застраховка за срока на престоя си в страната. На българските граждани се препоръчва да се въздържат от каквито и да е пътувания в районите на 18-те планини (Dix-HuitMontagnes), Горна Сасандра (Haut-Sassandra), Средно Кавали (Moyen-Cavally), Долна Сасандра (Bas-Sassandra), а най-вече на запад от Дюекуе (Duékoué), до границата с Либерия поради наличието на риск от сериозно насилие от страна на местни милиции.

Здравеопазване

Състоянието и обслужването в болниците не отговаря на европейските стандарти.

Нарастващ брой HIV- позитивни. Маларията е ендемична.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Международен паспорт, валиден за шест месеца от датата на влизане в страната. От 20.09.2010 г. снемането на биометрични данни при издаването на виза е задължително.

Задължителна е ваксинацията срещу жълта треска при влизане в страната.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Особено внимание към личната хигиена!

Внимателно измивайте консумираните плодове и зеленчуци.

Употребявайте само бутилирана вода.

Източник: Министерство на външните работи