Доминика

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 2: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

Столица

Розо

Местна валута

Източнокарибски долар (XCD)

Туристически атракции

Cabrits National Park, Bois Cotlette, Dominica Museum, Roseau Cathedral.

Местна кухня

Пилешка яхния, Печен хляб със солена треска.

След преминаването на урагана Мария на 19 септември 2017 г. Доминика понесе големи поражения основно върху инфраструктурата, жилища, сгради и комуникациите. Възстановяването ще отнеме време.

Има риск от заразяване с вирусите със сходна симптоматика денге и зика. МВнР препоръчва пътуващите да се придържат към съветите на Министерството на здравеопазването и на Българския червен кръст за предпазване от ухапвания от комари и от заразяване с вируса зика.

Интересни факти

Доминика е последният карибски остров, колонизиран от европейците, което отчасти се дължи на топографията на острова и на яростната съпротива на местните индианци.

Днес приблизително около 3000 карибски потомци все още живеят на острова.

Великобритания установява контрол през 1763 година, а през 1805 година Доминика става колония.

Независимост постига през 1978 година.

Островът е покрит от плътна зелена джунгла, която на места се прекъсва от остри вулканични върхове, езера, реки, горещи извори и водопади. Има богато разнообразие от растителност и животни.

Доминика е популярна круизна дестинация и магнит за туристически и природни ентусиасти. Океанските рифове привличат водолази от целия свят.

Официалният език е английски, но голяма част от населението говори и френски.

Престъпност и сигурност

Нивото на обществената сигурност е едно от най-високите в региона. Да се ползват само лицензирани таксита. Да не се носят големи суми пари в брой или бижута. Ценностите да се оставят в сейф.

Особености на законодателството

В страната е престъпление за всички, дори и деца, да носят камуфлажни дрехи и чанти.

Движение по пътищата

Превозните средства се движат от лявата страна на пътя.

Туристите, които искат да шофират в Доминика, първо трябва да си извадят местно разрешително за шофиране, като представят валидна национална шофьорска книжка и заплатят такса. Обикновено за изваждане на разрешителното оказват съдействие агенциите за отдаване на автомобили под наем. Това разрешително е валидно за един месец.

Да се спазват ограниченията за скоростта.

Климат

Сезонът на ураганите е от юни до ноември, а Доминика се намира в пряко уязвим за ураганите район.

Здравни съвети

Треска денге е ендемична за Латинска Америка и Карибския басейн и може да се появява в различни периоди на годината. В Доминика са били потвърдени случаи на заразяване с вирус чикунгуня. Препоръчително е избягването на места с много комари и редовно използване на репеленти, особено в сутрешните и вечерните часове, поради наличието на риск от заразяване с вируса чикунгуня, с треска денге и със зика. Няма ваксини за предпазване от чикунгуня, денге и зика.

Ваксини

По силата на Международни здравни правила от 2005 г. сертификат за ваксинация срещу жълта треска се изисква за пътници на възраст над 1 година, които пристигат от държави с риска от разпространение на болестта.

Номер за спешни случаи: 999.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Необходим е паспорт с валидност за времето на престоя и поне 90 дни след отпътуването. Препоръчително е да има поне две празни страници за полагане на съответните печати.

Трябва да се притежава билет за връщане или продължаване на пътуването.

За туристическо посещение до 21 дни не е необходима виза.

Виза се изисква за бизнес посещения.

Обикновено за круизни пътувания не се изисква виза.

Пътуване на деца под 18 г.

При пътуване на деца под 18 г. следва да са налице доказателство за гражданство, валидни документи за пътуване и заверено писмено съгласие /пълномощно/ от един или от двама родители в съответствие с конкретния случай.

Източник: Министерство на външните работи