Доминиканска република

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Столица

Санто Доминго

Местна валута

Доминиканско песо (DOP)

Туристически атракции

Аква парка Manatí Park, Екологичният парк „Parque Ojos Indigenas”, Остров Саона.

Местна кухня

La Bandera, Comida Criolla, Paella.

Интересни факти

Доминиканската република е най-голямата туристическа дестинация в Карибския басейн.

Престъпност и сигурност

Обществената сигурност в страната е в рамките на нормалното, но трябва да се проявява внимание при пътуване. Възможни са кражби. Да се взимат обичайни предпазни мерки – да се носят само малки суми пари в брой. Телефони, лаптопи и фотоапарати да не се държат на видими места. Ценности и документи да се държат в сейф в хотела.

Особености на законодателството

Да не се шофира след консумация на алкохол.

В Доминиканската република има специална туристическа полиция, която оказва помощ на чужденци. Телефонът за връзка с нея е 1 809 200 3500.

Притежаването и употребата на наркотични вещества е престъпление, което се наказва със затвор и голяма глоба. Съдебните дела могат да са продължителни. Присъдите могат да са големи /между 5 и 20 години/ и да се изтърпяват при тежки условия. Опаковайте сами багажа си и не носете вещи, които принадлежат на друг.

Ползването на сексуални услуги от непълнолетни е престъпление и се наказва със затвор.

При напускане на страната не може да се изнасят суми над 10 000 USD или техният еквивалент в друга валута.

Климат

Сезонът на ураганите е от юни до ноември. Препоръчително е да се следи информацията за климата.

здравни съвети/ваксини

Препоръчително е преди пътуване до Доминиканската република да се направят ваксинации срещу малария и тропическа треска.

Пътуващите за Доминиканската република следва да вземат предпазни мерки срещу ухапвания от комари, които пренасят вирусите на зика и чикунгуня. При симптоми на заболяване незабавно трябва да се потърси лекарска помощ.

МВнР препоръчва пътуващите да се придържат към съветите на Министерството на здравеопазването и на Българския червен кръст за предпазване от ухапвания от комари и от заразяване с вируса зика.

Частните медицински услуги обикновено са добри.

Спешна помощ: 911.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Необходим е паспорт с валидност над шест месеца и достатъчен брой празни страници /поне две/.

Българските граждани нямат нужда от виза, ако пребивават до 30 дни в Доминиканската република с цел туризъм. Необходима е „Туристическа карта”, която се получава (купува) от посолствата на Доминиканската република (може и на границата), срещу заплащане на такса от 10 USD. Тя е валидна 30 дни, считано от датата на влизане в Доминиканската Република

Нужно е да притежават билет за връщане.

На пътуващите с бизнес цел граждани им е необходима виза, която се издава от доминиканските дипломатически представителства.

За удължаване на престоя трябва да се обърнете към Министерството на миграцията.

Пътуване на деца под 18 г.

При пътуване на деца под 18 г. следва да са налице доказателство за гражданство, валидни документи за пътуване и заверено писмено съгласие /пълномощно/ от единия или от двамата родители в съответствие с конкретния случай. Документът следва да бъде заверен и в посолство на Доминиканската република.

За посетители под 18 години, пътуващи до Доминиканската република, не се изисква писмено разрешение от двамата родители, ако те влизат и излизат с поне един от тях.

Изходна такса –20,00 USD.

Възможно е тя да е включена в стойността на самолетния билет, но не е задължително.

Цена на туристическа карта (на летището при пристигане) –10,00 USD.

Възможни са промени в таксите.

Препоръчително е да се направи проверка чрез ползваната авиокомпания/туристическа агенция или дипломатическо представителство на Доминиканската република.

Източник: Министерство на външните работи