Фиджи

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Столица

Сува

Местна валута

Местната валута е фиджийски долар (FJD)

Туристически атракции

Национален парк Bouma, големият астролав риф Кадаву, Музея на Фиджи, синята лагуна.

Местна кухня

Lovo, kokodo, palusami.

Cигурност

Рискът от гледна точка на сигурността и престъпност е по-висок в градовете. Информирайте се в хотела си предварително за това, дали има райони, които следва да избягвате. Джебчийството и кражбите на вещи от хотелските стаи са разпространени престъпления спрямо туристите. Пазете грижливо личните си документи и ценности. Избягвайте да се разхождате сами в тъмната част на деня (най-вече жените), особено в изолирани и пустинни местности. Ако ползвате такси, не позволявайте на шофьора да качва други пътници и не се качвайте в такси, което вече превозва други пътници.

Особености на законодателството

Според законодателството на Фиджи е незаконно лице да бъде под въздействие на алкохол по летищата и в самолетите. Интоксикирани пътници, които са пристигнали със самолет, могат да бъдат задържани от полицията още на летището.

Ако сте арестувани, помолете полицията да се свърже с посолството на България в Канбера или с най-близкото консулство или посолство на държава-членка на Европейския съюз.

Отношението към проявите на хомосексуализъм е комплексно, като същият е декриминализиран от 1 февруари 2010 г.

Движение по пътищата

Движението се извършва в лявата лента на пътното платно. Пътищата се реконструират, тесни са и имат много завои. Не се препоръчва шофиране през нощта. Стриктно да се запазват ограниченията за скорост. В населените места максималната скорост е 50 км/ч, а извън тях – 80 км/ч. Около населените места следва да се шофира с особена предпазливост, тъй като местните жители се движат изключително близо до моторните превозни средства, а понякога седят сами или на групи на пътя. Предпазните колани са задължителни.Шофирането под въздействие на алкохол води до арест за изясняване на обстоятелствата и взимане на допълнителни проби.

Здравеопазване

Равнището на здравеопазването и обслужването в болничните заведения във Фиджи като цяло не отговаря на европейските стандарти. От януари 2008 г. се наблюдава периодично избухване на епидемии от тиф, включително със смъртни случаи. Често срещани болести във Фиджи са тиф, хепатит, лептоспироза, туберкулоза, морбили и паротит. За избягване на заразяване се препоръчва преваряване на питейната вода или бутилирана вода, избягване на кубчета лед, сурова или недосготвена храна. Внимавайте изключително като се храните с риба – сигуатера /отравяне предизвикано от корална риба/ е опасност във Фиджи. Да се вземат необходимите мерки срещу комари (спрейове, лосиони, мрежи против комари.)

Препоръчителни са ваксини срещу хепатит А и Б, тиф, жълта треска, морбили, паротит и рубеола, както и срещу тетанус-дифтерия.

Климат

Климатът е тропически, океански, влажен. Средните месечни температури са около 25 градуса през зимата (от май до ноември) и около 31 градуса през лятото (декември – април). Дъждовният сезон във Фиджи е от ноември до март, като обикновено по това време е и ураганният сезон (ноември – април). Температурата на водата е около 26 градуса целогодишно.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Българските граждани могат да пътуват до Фиджи с международен паспорт, валиден най-малко 6 месеца от датата на напускане на страната. При предявяване на билети за връщане или продължаване на полета, както и при доказване на достатъчно финансови средства при пристигане се получава разрешение за влизане с максимален срок на валидност до четири месеца. По принцип е възможно продължаване на разрешението за престой с още два  месеца, ако заявлението за продължаването на престоя е било подадено преди изтичането на разрешения срок за престой.

Препоръчва се  да носите със себе си удостоверения за сключен граждански брак (когато пътувате със съпруг/а), както и удостоверения за раждане на децата Ви.

Препоръчителни са ваксини срещу хепатит А и Б, тиф, жълта треска, морбили, паротит и рубеола, както и срещу тетанус-дифтерия.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Препоръчително е да сте изключително предпазливи при пътуване до столицата Сува, където има повече криминални прояви и възможни размирици. Криминалните прояви са се увеличили в последно време (нападения с цел грабеж, джебчийство, изнасилвания).  Да се избягват разходките през нощта. На жените не се препоръчва да посещават сами изолирани плажове, както и тяхното облекло да бъде съобразено с местните традиции, когато се намират извън хотелските центрове.

Източник: Министерство на външните работи