Унгария

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Климат – континентален

Официален език – унгарски

Столица – Будапеща

Най-голям град – Будапеща

Валута – форинт (HUF)

Градове с най-голям интерес: Будапеща, Дебрецен, Печ, Сегед, Шопрон.

Престъпност и сигурност

Унгария има ниско ниво на престъпност.

Пазете личния си багаж в обществения транспорт. Съществува опасност от джебчии. Паспорти, техника, мобилни телефони, пари в брой и кредитни карти са мишени на крадците.

Вещи, които не се съхраняват в сейф в хотела или друго място на вашето пребиваване, дръжте на сигурно място.

Чести са случаите на откраднат багаж по време на сън във влака, както и на бензиностанции на магистралите (особено по маршрута от гр. Сегед до гр. Хедьешхалом). В сравнение с други европейски страни престъпността спрямо туристите е ограничена до джебчийство, надписване на цени за  сметки и такси.

Особености на законодателството

Съгласно унгарския Закон № 39 от 2001 г. за влизането и пребиваването на чуждестранни граждани на територията на Унгария, в глава VІ, чл. 86/1/ е отбелязано, че експлоатационният собственик, превозващ чуждестранни граждани по въздушен и воден път, както и по суша (превозвачът), носи административна и финансова отговорност за валидността на пътните документи и виза на превозвания от него гражданин.

Движение по пътищата

Трафикът, особено в Будапеща и големите градове, е оживен. Трябва да се шофира внимателно, тъй като шофьорите карат с несъобразена скорост. Статистиката показва 1200 смъртни случая всяка година, до голяма степен дължащи се на невнимателно шофиране.

По  магистралите рядко се срещат полицейски патрули, но има множество камери следящи за спазването на ограниченията на скоростта в Унгария.  Максимално допустимата скорост в града за лек автомобил е 50 км/ч., за първокласен път 110 км/ч., а за магистрала 130 км/ч. Задължително законово изискване е шофирането на включени къси светлини, дори и през деня.

В Унгария се използва винетната система, подобно на тази в съседните Австрия и Словакия, като от 2008 г. информацията за платена винетка се съхранява по електронен път и се проверява непосредствено от камери, които автоматично четат регистрационния номер на автомобила. Винетките могат да бъдат закупени от всяка бензиностанция за интервал от 4 дни, 7 дни, 1 месец или 1 година. Контролът е автоматичен с видеокамери и за пътуване без винетка ще получите глоба от 70 000 HUF без никакво предупреждение.

Детските седалки за кола са необходими за малки деца и бебета. Деца под 12 години не могат да седят на предната седалка. Предпазните колани са задължителни за всички в автомобила.

Разрешеното завиване на ляво е рядкост с оглед пропускане на колоните от автомобили и избягване на задръствания в големите градове.

Унгарският закон няма толерантност за употреба на алкохол при шофиране, като санкцията за такова нарушение е тежка глоба. Не е позволена консумацията на никакви алкохолни напитки преди шофиране и всяко различно от нулево съдържание на алкохол в кръвта подлежи на глоба или затвор. Ако глобата не бъде платена, паспортът Ви може да бъде конфискуван, или дори да влезете в затвора, докато не бъде платена глобата.

Полицията редовно спира различни превозни средства за проверка на документите.

Унгария има едни от най-суровите закони за причинителите на автомобилни катастрофи. Участие в автомобилна катастрофа води до глоба, а в някои случаи до присъда и затвор от 1 до 5 години (в зависимост от утежняващи вината обстоятелства).

Българските шофьори на камиони и превозвачи са обект на особено отношение и стриктни проверки по границите на Унгария. Глобите, които са налагани, дори за спорни нарушения като съкращаване на малкото име на шофьора в тахошайбите на камиона, са от 200 000 до 400 000 форинта /730 – 1500 евро/. Съществува възможност за обжалване на място, но само след заплащане на глобите.

При спиране от органите на специализираната полиция и констатиране на нарушение, водачите следва да знаят, че като участници в административно-наказателно производство, имат право да поискат актът, който им е представен за подписване, да бъде на български език, или в противен случай да бъде повикан преводач, който да им го преведе.

Здравеопазване

Частните здравни заведения в страната предлагат високо качество на обслужването, но се намират предимно в Будапеща. Извън столицата, за да комуникирате за Вашите медицински нужди с лекарите, най-вероятно ще Ви се наложи да ползвате услугите на преводач. Общественото здравеопазване е безплатно за здравно осигурените лица и е със задоволително качество в градските райони.

Преди пътуване проверете какво покрива здравната Ви застраховка. Европейската здравноосигурителна карта се изисква от гражданите на ЕС, които кандидатстват за безплатно лечение, но тя покрива само спешна медицинска помощ.

Покритието от аптеки и фармацевтични продукти е добро. Проблем може да бъде комуникацията с фармацевт, тъй като извън Будапеща повечето от тях говорят само унгарски.

Ако не разполагате с необходимите средства, следва да потърсите съдействие от близки или роднини с оглед таксата да бъде преведена по сметка на Министерство на външните работи или да Ви бъдат изпратени средства на място чрез MoneyGram или по Ваша банкова сметка.

Необходимо е да знаете, че посолството не разполага с възможности за осигуряване на финансови средства, закупуване на билети, заплащане на хотели или общежития и пр.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

На територията на Унгария, българските граждани пътуват с лична карта или паспорт.

Унгария е член на Шенгенското споразумение. Пътуването на български граждани до и през Унгария се осъществява с валидна лична карта или паспорт.

Преди пътуване проверите срока на валидност на личните си документи! С изтекли на територията на Унгария лични документи ще ви бъде необходим временен документ за самоличност издаден от консулската служба на посолството.

Поради зачестили случаи на граждани с изгубени/откраднати лични документи на територията на държави от ЕС, притежаващи съответен документ от полицията за този факт, както и други граждани, пътуващи през Унгария за България без валидни документи за самоличност, обръщаме внимание върху следното:

1.      При пътуване през територията на Унгария към България е необходимо българските граждани да имат валидни документи за самоличност за преминаване на границата (лична карта,паспорт, дипломатически паспорт, служебен паспорт, моряшки паспорт, временен паспорт). Унгарските власти не допускат преминаване на границата със Сърбия и Румъния без наличие на един от тези документи.

2.      Унгария е външна граница на Шенгенското пространство и на граничните преходи в посока към България се извършват засилени проверки и контрол. Територията на Европейския съюз обхваща държавите от Шенгенското пространство и държавите извън него. България не е в Шенгенското пространство.

3.     Издаваните в държави от ЕС документи от местната полиция за удостоверяване на кражба/загуба на документи за самоличност, не заместват документ за самоличност, и с тях не може да бъде премината унгарската граница със Сърбия или Румъния.

4.     Съгласно Закона за българските лични документи, при изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документв чужбина,лицето е длъжно в срок до три дни да декларира това в най-близкото в дипломатическите или консулските представителства на Република България в чужбина. Необходимо е лицетода подаде декларация с искане за издаване на нов личен документ и/или временен паспорт (при необходимост от скорошно пътуване до България), в най-близкото дипломатическоили консулскопредставителство на Република България. За издаването на временен паспорт, както и за издаване на нови документи за самоличност се заплащат съответните такси на място, при подаване на декларацията.

При невъзможност за съобщаване и подаване на декларация за временен паспорт в дипломатическо иликонсулскопредставителствона Република България вдържавата, в която е изгубен/откраднат/унищожен документа, лицето следва да се обърне за съдействие към друго близко дипломатическо представителство, преди достигане на унгарската граница със Сърбия или Румъния“.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Всеки пътуващ към Унгария е длъжен да носи паспорт или лична карта.

Полицейските сили са професионални и добре обучени. Въпреки това, трябва да имате добри познания по унгарски език, за да ги помолите за помощ, тъй като повечето от полицаите говорят слабо английски или  други езици.

 

Източник: Министерство на външните работи