Исландия

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Климат – субарктичен

Официален език – исландски

Столица – Рейкявик

Най-голям град – Рейкявик

Валута – исландска круна (ISK)

Градове с най-голям интерес: Рейкявик, Кеплавик, Каупавогюр, Акурейри, Акранес.

Интересни факти

Исландия е вулканично и изключително сеизмично активна. Вулканът Гримсвьотн (Grimsvötn) изригна на 21 май 2011г. и причини затваряне  на исландското и европейското въздушно пространство. Ефектът от изригването на вулкана Ейяфятлайокутл на 21 март 2010г. е добре известен. Винаги има възможност да изригне друг вулкан, въпреки постоянното наблюдение от страна на исландските органи, които дават своевременно известие за това.

Освен основният исландски език, използването на английски език е широко разпространено в Исландия.

Престъпност и сигурност

Общото ниво на престъпност в Исландия е много ниско. Въпреки това се препоръчва да се внимава за дребни кражби, особено около нощните барове, където хората се събират късно през нощта и  през почивните дни в центъра на Рейкявик. Препоръчва се, също, повишено внимание в района около централната гара и в отдалечените квартали, както и да се паркират личните превозни средства на централни места и да не се оставят ценни предмети и чанти в тях. Заплахата от тероризъм в страната е ниска. Но трябва да сте наясно с глобалния риск от терористични атаки, които могат да бъдат на обществени места, включително и на места, които са  посещавани предимно от емигранти и чуждестранни пътници.

Особености на законодателството

Националното законодателство е в голяма степен хармонизирано с това на ЕС, тъй като Исландия е обвързана с Договора за ЕИП и с Шенгенския договор.Независимо от това, има области, в които се прилага само исландското законодателство. Исландия е страна-членка на ЕИП, което дава право на българските граждани да работят или пребивават в Исландия, при условие, че имат разрешително за работа от Дирекция за имиграция. Ако желаете да останете повече от три месеца в Исландия, трябва да се свържете Дирекция за имиграция.

Притежанието на дори малки количества на слаби наркотици може да доведе до тежки глоби и/или лишаване от свобода. Използването и/или вноса на кхат (qat) е забранено в Исландия.

Пушенето в ресторанти, барове, обществения транспорт и обществени сгради е забранено. При нарушаване на това изискване, първоначално ще бъдете помолени да напусната помещението. Неспазването на това изискване ще доведе до арест и глоба.

Исландците са много ангажирани с опазването на екосистемата. Хората, които не спазват защитата на околната среда и я замърсяват или унищожават, подлежат на тежки глоби и санкции.

Движение по пътищата

В Исландия пътните условия се различават значително от тези в другите страни и специално в България, поради разнообразния и сложен релеф-планини, езера и фиорди– и на места труднопроходими територии.

Разстоянията между градовете могат да бъдат огромни, пътищата са тесни и криволичещи,с големи  ограничения на скоростта. Шофирането отнема повече време, отколкото в други държави.

Особено внимание трябва да се отделя на хлъзгавите настилки. Условията за шофиране могат да бъдат опасни и пътищата непроходими, особено през зимата. Зимните гуми са задължителни от приблизително 1 ноември до 14 април (точните дати могат да варират от година на година).

Задължително е да се кара на запалени къси светлини през цялото време и да се спазват ограниченията на скоростта.  Глобите за превишена скорост са високи. Много пътища са отворени само за кратко време през лятото и ако  възнамерявате да шофирате през отдалечени региони на страната, винаги трябва да проверите първо информацията от исландската Пътна администрация (Vegagerdin) преди заминаване.

Трябва също така да се вземат в предвид бързо променящите се метеорологични условия, включително повишаване на речните нива, които могат да се променят драстично, дори в рамките на същия ден.Тук се прилага правилото за дясното предимство на навлезлия в кръговото движение.

Карането с колани е задължително. Не е разрешено да се говори по мобилен телефон, докато шофирате и глобите са много високи.

Исландското законодателство е изключително строго спрямо шофирането под влияние на алкохол, като се предвиждат тежки санкции –високи глоби, отнемане на шофьорска книжка, а в някои случаи и затвор. Шофиране под влияние на наркотици и на някои лекарства също се преследва от закона. Допустимото ниво на алкохол при шофиране е 0,2 промила.

Гражданската въздухоплавателна администрация на Норвегия работи в съответствие с Международната организация за гражданска авиация (ICAO).

Здравеопазване

Здравните заведения в Исландия са с висок западен стандарт. Въпреки това, разстоянията до тях  могат да бъдат големи и докато повечето градове имат здравен център или основна болница, сериозните случаи обикновено изискват спешна помощ/прехвърляне с въздушна линейка в болница в Рейкявик или Акурейри.

Съгласно условията на регламента за ЕИП, спешното лечение на българските граждани е безплатно при посещение на Исландия. Вие трябва да имате задължително Европейска здравно-осигурителна карта (ЕЗОК). ЕЗОК не е заместител на медицинска и туристическа застраховки, но ви дава право на спешна медицинска помощ при същите условия, валидни и за исландските граждани. Всяко медицинско лечение, което не изисква спешна помощ се заплаща.  Вижте страницата на ЕЗОК.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Трябва да притежавате валиден паспорт или лична карта, за да влезете в Исландия. Вашият паспорт трябва да бъде валиден за минимален период от три месеца от датата на влизане в Исландия.

Между република Исландия и република България съществува безвизов режим. Притежателите на валидни паспорти от България  не се нуждаят от визи за престой до три месеца. Във всички други случаи се изисква валидна шенгенска виза.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

За да получите спешна медицинска помощ в Исландия, наберете 112.

Трябва да пътувате задължително с медицинска и пътна застраховка.

Исландия е скъпа държава – бъдете готови да похарчите много пари, особено ако възнамерявате да ядете и пиете в ресторанти и барове. Кредитните карти са широко използвани. Настаняване в хотел в Исландия е често невъзможно  през летния период, ако нямате предварителна резервация.

Вие не сте задължени да носите със себе си паспорт по всяко време в Исландия, но е разумно да имате някаква форма на документ за идентификация.

В Исландия, лицата с увреждания имат пълен достъп навсякъде. На международното летище в Рейкявик има на разположение инвалидни колички и персоналъте много отзивчив. Метрото и железопътната система имат над средното ниво достъпност за инвалидна количка. Възможно е да се поръча такси с платформи за инвалидни колички. Повечето търговски центрове също са достъпни за инвалидни колички. Големите магазини, хотели и обществени сгради са снабдени с тоалетни за инвалиди.

Източник: Министерство на външните работи