Норвегия

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Климат – умерен океански

Официален език – норвежки

Столица – Осло

Най-голям град – Осло

Валута – норвежка крона (NOK)

Градове с най-голям интерес: Осло, Тронхайм, Берген, Ставангер, Тромсьо.

Престъпност и сигурност

Общото ниво на престъпност в Норвегия e едно от най-ниските в Европа. Въпреки това се препоръчва да не се паркира в отдалечени и немаркирани за целта места,  да не се оставят лични вещи  и багаж без надзор в превозните средства и на обществени места. Специално в Осло се препоръчва човек да се движи с повишено внимание в района около Централна гара и на изток от него.

Трябва да се отбележи увеличение на обирите по домовете по време на празниците (Коледа, Великден, лятната ваканция), както и в превозните средства в част пик на движението.

Особености на законодателството

Националното законодателство е в голяма степен хармонизирано с това на ЕС, тъй като Норвегия е обвързано с Договора за ЕИП и с Шенгенския договор. Независимо от това, Норвегия има и някои изключения и по принцип трябва да се знае, че тук действа и се прилага само норвежкото законодателство. Забранено е притежанието, употребата и разпространението на наркотици, като в зависимост от тежестта на престъплението,  то винаги води до големи глоби и присъди, а при чуждите граждани следва незабавно експулсиране, придружено от забрана за пребиваване на територията на Норвегия за няколко години. Криминализирано е също така и ползването на сексуални услуги.

Здравеопазване

Санитарните условия в страната са добри. Не са необходими ваксинации.

Медицинското обслужване е широко достъпно и с високо качество, но може да бъде ограничено извън големите градски райони. Отдалечените и рядко населени  места  в северната част на Норвегия и зависимостта от фериботите, за де се прекосят фиордите на Западна Норвегия, може да повлияе на транспортирането и незабавния достъп до медицинските центрове.

За информация за огнищана инфекциозни болести в чужбина, се консултирайте с Интернет страницата на Световната здравна организация (СЗО). СЗО уебсайт съдържа също и допълнителна здравна информация за пътници, включително подробна информация за специфични особености по отношение на здравеопазването във всяка страна. За да получите безплатна спешна медицинска помощ е необходимо е да имате Европейска  здравно-осигурителна карта, издадена най-малко 15 дни преди отпътуване.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Вашият паспорт следва да бъде валиден най-малко три месеца след периода на престой.

Между  Кралство Норвегия и България съществува безвизов режим.

От 25 март 2001 година Норвегия принадлежи към Шенгенското пространство.

Вече няма граничен контрол за пътуващите от друга страна от Шенген или за страни-членки на ЕС, каквато е България. Въпреки това, валидни паспорт или национална лична карта са необходими за влизане и пребиваване на територията. Митническият контрол все още съществува.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Като се имат предвид често срещаните злополуки, претърпени от туристите, се изисква да бъдете особено внимателни в планините. Много от злополуките, особено през зимния сезон, се дължат на небрежност в поведението (особено при каране на ски и шейни) или неподходящо облекло и екипировка. Важно е да информирате рецепцията на хотела, в който сте отседнали за туристическата си разходки и пътувания.

Метеорологичните условия в Норвегия са много  променливи. Дори при преходи на ниска надморска височина в страната трябва да се вземат обичайните предпазни мерки, включително системни консултации за времето преди заминаване. Избягвайте да бъдете „самотен турист” и се погрижете за подходящо екипиране и оборудване (дрехи, здрави обувки, карта и компас за големите разстояния). Препоръчително е никога да не рискувате да се движите сами по ледник, а да използвате един местен квалифициран екскурзовод за този вид екскурзии. Всеки ледник е в постоянно движение и могат да възникнат неочаквани и дълбоки пукнатини, пропадащ лед, лавини.

Същите препоръки се отнасят и за каньоните.

Норвежците са много ангажирани с опазването на екосистемата. Хората, които не уважават защитата на околната среда и я замърсяват или унищожават, са обект на много тежки глоби и санкции. Забележете, през зимата, се препоръчва да се движите в средата на тротоара, за да не попаднете под падащ  лед от покривите.

В Норвегия, лицата с увреждания имат пълен достъп навсякъде.  На международното летище на Осло (Gardermoen) има на разположение инвалидни колички и персонала е много отзивчив. Метрото и железопътната система (T-Banen) имат над средното ниво достъпност на инвалидна количка. Таксиметровите шофьори обикновено оказват помощ на лицата в инвалидни колички. Възможно е да поръчате таксита със платформи за инвалидни колички. От декември до март еневъзможно да се придвижвате с инвалидни колички без чужда помощ, поради голямото количество сняг и лед по улиците и тротоарите. Търговските центрове по правило са достъпни за инвалидни колички. Въпреки това, отделни малки магазини с входове от улицата не са достъпни. Големите магазини, хотели, обществени сгради и бензиностанции са снабдени със специални тоалетни за инвалиди.  По-малко от половината от ресторантите в Норвегия са достъпни за инвалидни колички и много от тях са с тоалетни, до които се достига чрез качване и слизане по стълби.

Наред с норвежкия и другите скандинавски езици, използването на английски език в Норвегия е широко разпространено.

 

Източник: Министерство на външните работи