Ирак

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

Местна валута

Иракски динар (IQD) (1000 ир.дин. = 1,45 лв.)

Престъпност и сигурност

Нивата на риск в отделните райони на Ирак са различни – опасността за българските граждани е най-ниска в провинциите Дохук, Ербил и Сюлеймания на Автономен иракски регион Кюрдистан. С по-активна криминална дейност и терористични актове се отличават столицата Багдад и провинциите в Южен Ирак – Кербала, Наджаф, Ди Кар, Мутана, Бабил, Уасит, Майсан, Кадисия и Басра.

Посолството на България в Ирак настоятелно препоръчва на българските граждани да не предприемат по никакъв повод пътувания към следните провинции – Анбар, Ненеуа, Салах-ал-Дин, Диала и Таммим(Киркук). В началото на ноември 2017 г. иракските сили за сигурност овладяха последния иракски град в провинция Анбар, който до скоро беше под контрола на т.нар. „Ислямска държава”. Независимо от това, в много райони на гореспоменатите провинции има изключително висок риск за живота на местното население и на пребиваващите чужденци в страната. Във връзка с продължаващата терористична активност на членове на екстремистки организации честа практика там е периодично да се въвежда извънредно положение.

В Ирак продължава рискът от извършване на отвличания, в т.ч. и на чужди граждани, независимо че същите се придвижват с въоръжена охрана.

Недоволството на местното население от жизненото равнище, степента и качеството на предоставяните социални услуги, високите нива на корупцията и бавното извършване на реформи в политическата система, често водят до спонтанни, но мащабни прояви на протест, периодично прерастващи в безредици.

Криминалната престъпност е разпространено явление по цялата територия на страната.

Обстановката по пътищата на страната е силно зависима от тази по сигурността и се променя постоянно. Пътуването с автомобил крие рискове и е свързано с преминаването през голям брой КПП, изградени както от иракските сили за сигурност, така и от представители на племенни милиции и доброволни формирования. Използването на съвременни граждански навигационни уреди е неефективно, поради липсата на актуализирани пътни карти. Правилата за движение по пътищата не се спазват от водачите, като при ПТП периодично възникват прояви на саморазправа, понякога с използване на огнестрелно оръжие.

Придвижването с въздушен вътрешен транспорт между големите градове в Ирак – Багдад, Наджаф, Басра, Ербил и Сюлеймания е по-целесъобразно, но са възможни промени в разписанията на полетите, дори тяхното анулиране. Към момента международните летища Ербил и Сюлеймания временно не обслужват международни полети.

През пролетта и есента в Ирак периодично се наблюдават пясъчни и прашни бури, свързани с рязко понижаване на видимостта и затруднения за нормалното дишане, но те не са много често явление и обикновено преминават за 3-4 дни.

Летният период е съпътстван с високи температури, често над 50 ºC на сянка, които могат да предизвикат дехидратация и сериозни здравословни проблеми.

Медицинските услуги за чужденци са ограничени. В случай на сериозен здравословен проблем е препоръчително да бъдете евакуирани с въздушен медицински транспорт. Преди отпътуване за Ирак се уверете, че имате адекватна здравна застраховка за пътуване и достатъчно средства за покриване на разходите за всякакво медицинско лечение в чужбина и репатриране.

Периодично в страната се регистрират случаи на холера.

Иракски Кюрдистан

Иракски Кюрдистан се управлява от регионално правителство, а безопасността се контролира от местни кюрдски сили за сигурност.

Предупреждението да не бъдат предприемани пътувания се отнася за цялата територия на Ирак, въпреки че в провинциите на Автономния иракски регион Кюрдистан– Дохук, Ербил и Сюлейманияпридвижването засега е по-безопасно.

Преди вземане на решение за пътуване е целесъобразно да се информирате за актуалното развитие на събитията.

По продължение на иракско-турската и иракско-иранската граници са възможни военни операции на турската и иранската армии срещу бази на Кюрдската работническа партия /РКК/.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Необходим е международен паспорт, валиден минимум за шест месеца преди изтичане на срока му. За по-точна информация се обръщайте към посолството на Ирак в София.

Пътуващите за Ирак български граждани (приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти) се нуждаят от виза, която могат да получат в посолството на Ирак в София.

Гражданите на Република България, притежаващи валиден задграничен паспорт могат да пътуват до Автономен Иракски Район Кюрдистан с директни международни полети или с междинно кацане извън територията на Ирак, както и по суша ползвайки ГКПП Ибрахим Халил/Хабур на иракско-турската граница с максимален престой до 30 дни в административните граници на автономията. При влизане на територията на АИРК в паспортите на същите ще им бъде поставена безплатна специална виза, важаща за горния срок.

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Към посолството в Багдад няма разкрита консулска служба. Не се приемат документи на чужденци за входни визи за България, както и действия по съставяне на актове загражданско състояние, с изключение на случаите на смърт на български граждани на територията на Ирак.

 

Източник: Министерство на външните работи