Ямайка

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Столица

Кингстън

Местна валута

Ямайски долар (JMD)

Туристически атракции

Кинйгстън, Ботаническата градина с орхидеите, Порт Роайал, Спаниш Таун, къщата на Боб Марли, планините във вътрешността на острова, северните брегове.

Местна кухня

Акке и Солфиш, Джерк Пиле, Ямайски червен грах супа.

Интересни факти

Ямайка, заедно с Куба, Хаити, Доминиканската Република и Пуерто Рико сформират архипелага на Големите Антили. Това е третият по големина остров в Карибско море, чието име в превод от индианската дума „хаймака” означава „земя на изворите”.

Макар и в непосредствена близост до Латинска Америка, страната е под британския флаг, под юрисдикцията на Кралица Елизабет II, а официалният език е английски.

Престъпност и сигурност

В Ямайка нивото на криминални прояви и насилие е доста високо, особено в столицата Кингстън. Следва да се избягват места, на които има демонстрации – често биват използвани от престъпници за извършване на кражби и обири. Има мобилни полицейски патрули, но следва да се предприемат мерки за опазване на личното имущество. Да се избягват самотни разходки в изолизари места и плажове, особено в тъмните часове на денонощието. Да се проявява бдителност при теглене на пари от банкомати.  Да не се носят големи суми в брой и бижута.

Да не се оказва съпротива при грабеж.

В сучай на необходимост от полицейска помощ наберете 911.

Особености на законодателството

Хомосексуалните прояви в Ямайка са незаконни и дори наказуеми със затвор. Пушенето на марихуана е незаконно. Има сурови наказания за всички престъпления свързани с наркотични вещества.  Условията в ямайските затвори са тежки. Опаковайте сами багажа си и не приемайте да пренасяте неща, принадлежащи на друг.

Движение по пътищата

Превозните средства в страната се движат в лявото пътно платно. За да наемете кола трябва да сте поне на 25-годишна възраст. Пътните инциденти са чести. Много от пътищата са лошо поддържани. Следва да се ползват предпазни колани. Да се проявява бдителност в задръствания поради опасност от грабежи.

Климат

Релефът е предимно равнинен, като по-голяма част от територията на Ямайка е заета от варовиково плато.

Сезонът на ураганите е от юни до ноември.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

На българските граждани е нужна виза, за да посетят Ямайка до 30 дни с възможност за удължаване на престоя до 90 дни. Тя струва USD 20.00. Mоже да бъде изкарана при пристигане в страната. Необходими документи, за да се изкара виза:

–          1 снимка паспортен формат;

–          паспорт с валидност поне шест месеца от датата на влизане в страната

–          попълнен формуляр;

–          платена такса от USD 20.00;

–          билет за връщане;

–          доказателство за достатъчно средства за издръжка по време на престоя;

Забележка: Възможни са промени! Препоръчва се преди пътуване да се направи проверка чрез дипломатическо / консулско представителство на Ямайка!

Пътуване на деца под 18 г.

При пътуване на деца под 18 г. следва да са налице доказателство за гражданство, валидни документи за пътуване и заверено писмено съгласие /Пълномощно/ от един или от двама родители в съответствие с конкретния случай.

При напускане на страната по въздух се дължи изходна такса, която от 1 юни 2016 г. е променена от 20 US $ на 35 US $.

В много случаи таксите за влизане / излизане са включени в стойността на самолетните билети, но това не винаги се отнася за чартърните полети.

Таксите за пътниците на круизни кораби  обикновено са включени в стойността на круиза.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Електричеството е 110 V и е идентично на американския стандарт.

Спешните номера са 119 за полиция и 110 за бърза помощ.

Здравни съвети

В ямайка са потвърждавани случаи на болести, предизвиквани от ухапване от комари – Треска Денге, Чигунгуня и Зика.  Препоръчително е избягването на места с много комари и редовно използване на репеленти, особено в сутрешните и вечерните часове, поради наличието на риск от заразяване с вируса Чикунгуня, с треска Денге и със Зика.

Качеството на медицинските услуги варира. Медицинското обслужване може да е скъпо.

Източник: Министерство на външните работи