Вануату

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Местнавалута

Местнатавалута е вату / Vatu (VT)

Престъпност и сигурност

Нивото на криминална престъпност е относително ниско, макар че се наблюдава нарастващ брой случаи на кражби, битови обири и нападения, в това число срещу чужденци. Изисква се особена предпазливост при настъпване на нощта, както и по време на пребиваване в безлюдниместа. Препоръчително, особено за жените, е да се въздържат да посещават самостоятелно изолирани населени места. Като цяло се препоръчва да носите със себе си малки количества пари и ценни предмети, както и фотокопия на притежаваните документи. Пазете грижливо личните си документи и ценности. Избягвайте местата с големи струпвания на хора и демонстрации.

Вануату се намира в земетръсна зона. На територията на страната има множество действащи вулкани. Преди посещаване на зони с активна вулканична дейност е препоръчително да установите контакт с Националната туристическа агенция.

Митнически изисквания
Информация за митническите изисквания на Вануату можете да откриете на интернет-страницата на Департамента за митнически въпроси и приходи.

Разрешен е неограничен внос на местна и чужда валута. Препоръчително е да носите австралийски долари в брой или под формата на туристически чекове. Кредитните карти се приемат навсякъде. Безмитно можете да внесете предмети за лична употреба, в това число до 200 къса цигари, 50 пури, 250 гр.тютюн, както и 2 литравино и 1,5 л. твърд алкохол.

Няма ограничения за износа на местна и чужда валута, както и за определени стоки или предмети.

Особености на законодателството

Хомосексуализмът във Вануату не е забранен от закона. Независимо от това, препоръчително е на публичниместа да се отчитат консервативните настроения на населението в това отношение.

Движение по пътищата

Повечето шосета не са асфалтирани. Функционират местни авиолинии и воден транспорт.

Здравеопазване

Равнището на здравеопазването и обслужването в болничните заведения във Вануату като цяло не отговаря на западноевропейските стандарти, макар в столицата Портвила и някои по-големи градове да съществуват нормални условия за лечение. В повечето случаи се изисква заплащане в брой.

Разпространени в страната са тиф, хепатит А и В.  През цялата година е повишен рискът от заболяване от малария. В последно време зачестяват случаите на треска данга.

Климат

Климатът във Вануату е тропически, без обособени сезони. Редуват се дъждовен и сух период. Ураганни ветрове има през периода от ноември до април.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

За Вануату можете да пътувате без виза с валиден международен паспорт (със срок на валидност най-малко шест месеца от датата на пътуването).

Внимание!

Посещаващите страната трябва да могат да представят самолетен билет за завръщане или за следваща дестинация, както и достатъчно финансови средства за покриване на разходите си по престоя във Вануату.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Съобразявайте се с местните норми за облекло и поведение.

Избягвайте големи физически натоварвания, особено през периода на адаптация.

Приемайте достатъчно количество течности през горещия сезон.

Не консумирайте големи количества мазна храна.

Не прекалявайте с алкохола.

Старателно измивайте салатите и плодовете.

Препоръчително е да носите със себе си най-необходимите лекарства и медикаменти.

За жените е препоръчително да не излизат сами през нощта, както и да не посещават сами изолирани местности.

Източник: Министерство на външните работи