Малайзия

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 2: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

Столица

Куала Лумпур

Местна валута

Местната валута е малайзийски рингит.

Туристически атракции

Островите Перхентиан, Куала Лумпур, Борнео, пещерите Бату.

Местна кухня

Rendang, Самбал, Сатай.

Сигурност

Като цяло, в страната се препоръчва особено внимание по отношение на личната безопасност. Има случаи на въоръжени нападения. За чуждестранните туристи обстановката е сравнително добра, въпреки случаите на улични грабежи. В големите туристически центрове се препоръчва повишено внимание към местата с голяма струпване на хора, както и барове, дискотеки, училища, базари, религиозни обекти. Препоръчва се оригиналите на документите да се оставят на сигурно място в хотела, а извън него да се носят само копия от тях.

Внимание!

Притежанието на наркотици се наказва със смърт.

Здравеопазване

Строгото спазване на лична хигиена е основна предпоставка за предотвратяване на заболяване от тиф, който периодично възниква в отделни части на страната.

Здравеопазването в столицата Куала Лумпур е на добро ниво, с голям брой специализирани клиники.

Във всички части на страната са регистрирани случаи на тропическа треска, за която още не съществува ваксина. Периодично възникват случаи на холера.

Движение по пътищата

Движението на автомобилите е в лявата лента. Пътищата в страната са в  добро състояние. Общественият транспорт в столицата е много добре развит и почти не се налага използването на таксита.

При престой до 90 дни автомобилите могат да се управляват с валидни международни шофьорски книжки. След изтичането на този срок се изисква те да бъдат заменени с малайзийски.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

В страната се влиза с международен паспорт, валиден минимум 6 месеца към  датата на влизане в Малайзия.

Не са необходими визи за влизане в Малайзия за всички видове паспорти до 90 дни в рамките на шест месеца.

От 1.06.2011 г. на всички сухопътни, морски и въздушни ГКПП на Малайзия, от посещаващите страната чужденци се взимат биометрични данни. От това изискване са изключени децата до 12 години, дипломатите, лица без пръсти и специално освободените от малайзийските власти от това задължение лица.

 

Източник: Министерство на външните работи