Мексико

OБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 2: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

Столица

Мексико

Местна валута

Мексиканско песо (MXN).

В страната свободно могат да се обменят евро или щатски долари в офисите на банки, обменни къщи на летища и хотели.

Туристически атракции

Сан Мигел де Аленде, Чичен Ица, Мексико Сити, Канкун.

Местна кухня

Тотиля, бурито, чимичанга, енчилада.

Престъпност и сигурност

В някои райони на Мексиканските съединени щати нивото на престъпност е високо.

При пътувания в щатите Гереро, Мичоакан, Тамаулипас, Колима, Синалоа, Чихуахиа и Дуранго, разположени главно в северната част на страната, трябва да се проявява повишено внимание, поради наличието на проблеми с престъпността в резултат от действията на криминални групи, въпреки усилията на местните органи на сигурността.

Известно влошаване са сигурността се отбелязва през последната година и в щатите  Кинтана Роо (където са разположени и някои от най-известните мексикански курорти), Баха Калифорния Сур, Морелос, Естадо де Мехико, Веракрус, Оахака и Ниарит.

Препоръчва се при престоя в страната да се направи копие от документите за самоличност, да се съхраняват на сигурно място и при излизане да се носи копието за идентификация. Полицейските власти в Мексико приемат копие в случай на нужда.

По време на пребиваването в страната трябва да се проявява особено внимание по отношение на личните вещи и багаж, най-вече по време на пътуване в обществения транспорт.

Не се препоръчва видимото носене на ценни вещи и пътуване на „автостоп”.

Използвайте с повишено внимание банкомати, като е препоръчително да се използват само такива в добре охранявани банкови клонове.

Подхождайте с повишено внимание при посещение на барове, клубове и дискотеки.

В случай на извършено престъпление, българските граждани следва да се обърнат към местното полицейско управление. При кражба на документ за самоличност, гражданите трябва да получат протокол от полицията за извършеното деяние и да го представят пред консулската служба в срок до три дни.

Особености на законодателството

Употребата и притежанието на наркотични вещества е федерално престъпление, което подлежи на наказание от 5 до 15 години затвор.

Забранена е употребата на алкохол на обществени места, включително и паркове.

Движение по пътищата

Препоръчва се използването на обществен транспорт с лица, които познават добре населеното място, което се посещава. Да се избягва наемането на случайни таксита извън определените за целта места.

Не се препоръчва посещението на крайни квартали, както и пътуването нощем.

При пътувания в страната е препоръчително да се използват основните магистрали и да се избягват второстепенните пътища.

В случай на окупирана от  неидентифицирани местни лица касета за заплащане на пътни такси на магистрала, не предприемайте действия, които биха застрашили Вашата сигурност.

Здравеопазване

Препоръчва се консумирането само на бутилирана вода.

Не се препоръчва да се консумират храни, приготвени на улицата или продавани от улични продавачи.

Плодовете и зеленчуците трябва да се консумират след като се измият добре.

Следва да се има предвид, че разположението на столицата Мексико на надморска височина от 2 260 м. може да предизвика някои усложнения при хора със сърдечни проблеми и високо кръвно налягане.

Няма изискване за поставянето на определени ваксини.

Независимо от липсата на задължителни имунизации в Мексико и страните от Централна Америка съществува реална опасност от заразяване с чикунгуня, зика или денге. Тази опасност нараства особено през дъждовния период (май-ноември).При посещения на места с ясно изразен тропически климат и растителност е препоръчително туристите да използват препарати против комари.

Климат

Наличието на действащи пет тектонични плочи на територията на страна са голяма предпоставка за активна земетръсна дейност.

От май до ноември е периодът на дъждовете, който е съпроводен с урагани и дъждовни бури както по тихоокеанското крайбрежие, така и в района на Мексиканския залив и по бреговете на Атлантическия океан, където се намират курортите Канкун и Ривиера Мая.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Документ за пътуване е паспорт, който е валиден минимум шест месеца  след последния ден на престой в страната. Българските граждани, притежаващи и мексиканско гражданство, следва да влизат и да напускат Мексико като мексикански граждани, ползвайки мексиканските си паспорти.

Българските граждани, притежаващи валидни паспорти, могат да влизат и пребивават на територията на Мексико като туристи без визи за срок до 180 дни. На място престоят може да бъде продължен в службите за миграционен контрол на чужденците към съответния щат.

При влизане на територията на Мексико, в качеството си на туристи, българските граждани попълват миграционен формуляр, който трябва да се представи при напускането на страната заедно с паспорта и билета за обратно връщане. В случай на загубен или откраднат миграционен формуляр трябва да се уведомят компетентните полицейски власти, които издават служебна бележка, удостоверяваща този факт. При напускане на страната българските граждани със загубен, унищожен или откраднат миграционен формуляр заплащат глоба на летищата, която се определя и заплаща в офисите на миграционните власти на съответното летище.

Българските граждани, които предвиждат да се установят на територията на Мексико за срок по-дълъг от 180 дни или ще пребивават в страната с цел работа, обучение или друга доходоносна дейност, следва да се обърнат за повече информация към посолството на Мексико в Будапеща, отговарящо и за Република България.

Независимо от съществуващия безвизов режим служителите на националната имиграционна служба на Мексико могат по свое решение или по нареждане да направят разширена проверка на влизащите в страната. В този случай пътуващите са отделени от общия поток пътници и с тях в рамките на около 1 час се провеждат дваразговора, които мексиканските власти не приемат да се наричат разпити. При установяване на дори и частични непълни съответствия в предоставената от пътника информация или по свое усмотрение имиграционният служител може да откаже достъп до Мексико и да предаде българския гражданин на представители на авиокомпанията-превозвач за връщането му обратно. Мотив за отказа може да бъде неубедителност или непредоставяне на „достатъчно“ документи/доказателства за наличие на предплатен хотел или достатъчни средства за издръжка по време на престоя. При подобни случаи следва да се има предвид, че в промеждутъка между двата разговора българските граждани имат право на консулска защита – т.е. да им бъде предоставена възможност за разговор с консулско длъжностно лице.

При всички обстоятелства в подобна ситуация българските граждани следва да настояват да им бъде предоставена възможност да се свържат с българското посолство.

Пътуване на деца

Когато с вас пътуват деца, които се придружават само от единия родител или детето пътува само без придружител, задължително трябва да има документ от родителите, удостоверяващ тяхното съгласие за пътуването на детето.

Източник: Министерство на външните работи