Папуа Нова Гвинея

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

Столица

Порт Морсби

Местна валута

1 Kina (K) = 100 Toea (t)

Туристически атракции

Kokoda Track, планината Гилуве, вулканът Товурвур.

Местна кухня

Kulau, saksak.

Престъпност и сигурност

Повишен риск за сигурността! Съществуващото политическо напрежение би могло да доведе при определени обстоятелства до размирици в страната. След опита за държавен преврат на 26.01.2012 г. положението в столицата Port Moresby се номрализира. Независимо от това, необходимо е да се избягват местата със струпване на големи групи от хора.

Не само в столицата, но и по границата с Индонезия все още има прояви на насилие. Преустановени за неопределено време са вътрешните полети от столицата до градовете Lae, Vanimo, Kiunga и Wewak.

Като цяло в страната има повишен риск за сигурността. Често срещани са случаите на въоръжени нападения с цел грабеж и прояви на насилие. Особено рискови са столицата Port Moresby, Mt. Hagen и Lae, както и пътуването по магистралата за летището в Nadzab.

Да не се пътува до PorgeraTownship и Tari в Hela Province, освен при крайна необходимост.

Препоръчително е да не предприемате самостоятелни, а само организирани пътувания, подсигурени с местен придружител.

Големи са рисковете за сигурността на самостоятелно движещи се жени.

След настъпване на нощта да не се предприемат никакви разходки или пътувания във вътрешността на страната.

Въпреки подписаното мирно споразумение между правителството и „борците за независимост“, препоръчително е да бъдете особено предпазливи при всяко пътуване до остров Bougainville.

Особености на законодателството

В Папуа Нова Гвинея хомосексуалните контакти между мъже се смятат за незаконни. Такива прояви се наказват с лишаване от свобода до 14 години затвор.

Движение по пътищата

Обичайният транспорт в страната са вътрешните авиолинии и воден транспорт. Няма много построени магистрали, свързващи отделните населени места, а съществуващите са частично асфалтирани. С изключение на столицата, пътищата като цяло са в лошо състояние. Освен риска от нападения, все по-голяма е и опасността от пътни инциденти. Не се препоръчват пътувания във вътрешността на станата през нощните часове, а така също и използването на обществения транспорт и таксита. Да се използват само таксита на реномирани хотели. Услугите на вътрешните авиолинии са несигурни.

Здравеопазване

Състоянието на здравеопазването не отговаря на западноевропейските стандарти.

Западната провинция, и преди всичко остров Дару, са обхванати от началото на ноември 2010 г. от нова вълна от холера с човешки жертви. Други засегнати райони, по данни на министерството на здравеопазването, са провинциите  Morobe, Madang, East Sepik, West Sepik, Southern Highlands, както и столичния административен район с център Port Moresby.

Нараства броят на заразените със СПИН, който представлява все по-сериозен проблем за страната. При по-тежки заболявания, не се препоръчва лечение на място, особено ако се касае за операция.

Поради смъртните случаи от холера, както и поради разпространените случаи на сезонен грип и дезинтерия, през септември 2009 г. правителството обяви извънредно положение. В страната са разпространени също така и туберкулоза, тиф, както и хепатит A, B и C. Висок е рискът от малария, с изкл. на столицата. В цялата страна има случаи на заболявания от треска данга, пренасяна от комарите. В края на януари 2011 г.  бе отбелязана нова епидемия от малария и грип в провинция Chimbu, довела до човешки жертви, сред които много деца.

В Папуа Нова Гвинея често се срещат отровни змии, особено през дъждовния период.

Климат

Влажен и горещ тропически климат през цялата година, без големи температурни колебания. От ноември до март е периодът на северозападните мусони, а от април до октомври – периодът на югоизточните пасати.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Международен паспорт, валиден най-малко до 6 месеца от датата на пътуването, и виза. Българските граждани могат да получат туристическа виза, която е валидна за 60 дни престой, при влизане в страната на летището в столицата Port Moresby. Таксата се заплаща в местна валута и е в размер на 100 кина.

Няма изискване за специални ваксини, освен за жълта треска при предстоящо посещение на заразен район. Независимо от това, препоръчително е да сте предварително ваксинирани срещу дифтерия, тетанус, полиомелиелит, хепатит А и В, както и тиф.

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Преди всичко, препоръчва се да избягвате големи физически натоварвания по време на периода на адаптация.

През горещите дни поемайте достатъчно вода.

Избягвайте мазна храна, алкохолът отслабва и без това понижените функционални способности на организма.

Поддържайте строга лична хигиена, с често измиване на ръцете със сапун.

Измивайте добре пресните плодове и салати.

Пийте само бутилирана вода или преварена от водопроводната мрежа.

Препоръчително е да носите със себе си най-основни лекарства.

Източник: Министерство на външните работи