Нова Зеландия

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Столица

Уелингтън

Местната валута

Новозеландски долар (NZD)

Туристически атракции

Милфорд Саунд, Минералните извори Роторуа, Кайкоура, Заливът на островите.

Местна кухня

печено кумара, павлова.

Престъпност и сигурност

В Нова Зеландия нивото на престъпност е сравнително ниско. Заплахите идват предимно от природни бедствия като земетресения и др.

Особености на законодателството

В основата на новозеландското законодателство е системата common law, развита в Обединеното кралство. То се различава от системата на гражданското право, която се прилага в Европа основно по това, че в решенията си съдиите се ръководят от предишни решения на съда по сходни случаи.

Движение по пътищата

Движението на превозните средства в Нова Зеландия се осъществява в лявата пътна лента. Някои от правилата за движение са различни и трябва да се запознаете с тях преди да пристигнете в страната.

Здравеопазване

Нивото на здравеопазване е високо.

Климат

Нова Зеландия има предимно умерен климат. В най-северната част е субтропичен през лятото. През зимата по високите части на Южния остров температурата може да падне под -10°C, но в останалите части на страната температурите са по-меки. Характерно за страната е рязката промяна на времето.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

За пътуване до Нова Зеландия е необходим международен паспорт валиден поне 3 месеца след датата на напускане на страната.

Българските граждани, пътуващи за Нова Зеландия за краткосрочно пребиваване до 90 дни са освободени от визи. Необходимо е паспортите да са валидни поне три месеца след датата на предвиденото напускане на страната.

Пътуващите за Нова Зеландия през Австралия български граждани следва да имат предвид, че за престой от 8 до 72 часа се изисква австралийска транзитна виза за летищен трансфер. За престой до 8 часа без напускане на летището българските граждани са освободени от изискването за притежание на транзитна виза.

За престой в Нова Зеландия над 90 дни българските граждани следва да изпращат молбите си за визи до Изнесения визов център (ИВЦ) на Нова Зеландия в Лондон. За извършване на услугата ИВЦ събира такса от 24 британски .лири за всяка подадена молба за виза. Таксата на ИВЦ за подаване на молбата за виза се заплаща едновременно със съответната такса за издаване на визата.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

В Нова Зеландия се налагат тежки парични глоби за нарушение на правилата за движение, без значение дали сте местен или чужд гражданин.

Източник: Министерство на външните работи