Филипини

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

Столица

Манила

Местна валута

Местната валута е филипинско песо.

Еврото може да се обменя в страната. Препоръчително е използването на кредитни карти, както и на щатски долари в брой.

Туристически атракции

Манила, Креспостта “Сантяго”, Интрамурос, Пазарът за цветя “Дангуа”.

Местна кухня

Адабо, лечон кавали, каре-каре, бикол експрес.

Сигурност

Във връзка с обявеното на 23 май 2017 г. и впоследствие удължено до 31.12.2019 г. военно положение в южната част на Филипините и предвид повишената опасност от терористични нападения, Министерство на външните работи препоръчва на българските граждани да бъдат изключително внимателни при пътувания в страната, като избягват посещения в района на архипелага Сулу и остров Минданао. 

От 2010 г. насам всички филипински авиолинии се квалифицират като недостатъчно сигурни съгласно европейските стандарти, след извършена инспекция на ИКАО през 2009 г.

Като цяло, на туристите се препоръчва повишено внимание към личната безопасност за всички части на страната. Запазва се опасността от улични нападения и тероризъм. През последните години са регистрирани нови бомбени експлозии с много жертви. Препоръчва се да се избягват местата със струпване на много хора, барове, дискотеки, нощни клубове и базари. Остава опасността от терористични нападения в районите на летищата, автобусните спирки и местата, често посещавани от туристи.

Пътуванията в страната следва да се предприемат само в групи и с надежден местен придружител

Законодателство

Притежаването на наркотици, дори в минимални количества (5 гр.) води до наказание „доживотен затвор”. Строго се наказват сексуалните престъпления, особено спрямо деца.

Внимание!

Притежанието дори и на най-малки количества наркотици се наказва строго от местните закони. Наказуем е също така и вносът на нелегални компактдискове и DVD. Забранен е вносът на уреди за нощно наблюдение, оръжие, части от оръжия, муниции.

Здравеопазване

Общото състояние на болничните заведения не отговаря на европейските стандарти. Целогодишно в Манила и през дъждовния период в останалите райони на страната има опасност от възникване на огнища на малария, разпространявана от комарите.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

От 1 август  2013 г. българските граждани могат да пребивават във Филипините без визи за срок до 30 дни.

За да се ползват от правото си на безвизов престой, българските граждани, които искат да посетят Филипините, следва да имат валиден паспорт с най-малко 6 месеца валидност преди планираната дата на напускане на Филипините и билет за връщане до България или билет за друга държава, която възнамеряват да посетят.

Няма изисквания за определени ваксини.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Поддържане на строга хигиена, често измиване на ръцете.

Внимателно консумиране на пресни плодове и салати.

Не се препоръчва пиене на водата от водопроводната мрежа.

 

Източник: Министерство на външните работи