Тайван

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Местна валута

Нов тайвански долар (NT$)

Туристически атракции

Острова на орхидеите, Юйшан, водопадът Пейянг.

Местна кухня

ba-wan, yi mein, suncake.

Престъпност и сигурност

Нивото на криминална престъпност е сравнително ниско. В големите градове следва да се обръща внимание на опасността от дребно джебчийство и кражби на чанти. Възможни са и случаи на злоупотреба с кредитни карти. Поради това се препоръчва използването на кредитни карти да става единствено в реномирани хотели и търговски центрове.

В миналото Тайван е бил многократно разтърсван от силни земетресения, отнели човешки животи. Следва да се има предвид съществуващата опасност от нови земетресения.

От май до октомври страната е връхлитана от тайфуни. Преди всяко едно пътуване до Тайван е важно да потърсите информация за актуалната метеорологична обстановка.

Вносът и търговията с наркотици се наказва със смърт.

Разрешен е износът на местна валута до 60 хил. нови тайвански долара, на чужда валута до 10 хил. щ. дол., злато на стойност до 20 хил. щ. дол. Забранен е износът на големи количества хранителни продукти, компактни дискове, касети и видеокасети, оръжие, муниции, дрога и природозащитени животни.

Особености на законодателството

Българските граждани, пътуващи до Тайван, са обект на тайванското законодателство.

Притежанието, употребата или трафикът на наркотични вещества в Тайван се наказват строго. Налагат се дълго- годишни присъди лишаване от свобода и сериозни глоби. Тайванското законодателство предвижда също така смъртна присъда за определени криминални деяния и такива, свързани с наркотици.

Сексуалната злоупотреба с деца, както и използването или разпространението на детска порнография се считат за криминално престъпление.

Движение по пътищата

Тайван разполага с добре развита мрежа от автомобилен, железопътен и въздушен транспорт. В Тайпе има метро, скоростни влакове. При пътуване с влак се изисква резервация на билетите три дена предварително. Автомагистралите са в много добро състояние.

Здравеопазване

От февруари 2012 г. в Тайван са констатирани отделни случаи на птичи грип(H5N2). Необходимо е да се спазват следните препоръки: във всяка една област, в която има констатирани заболявания на птичи грип, да се избягват контактите с живи птици и местата, в които има птицеферми или птицекланица. Да се избягва употребата на птиче месо и яйца, освен ако са много твърдо сварени. При приготвянето на храната да се спазва строга хигиена.

При констатиране на висока температура след контакт с животни от районите на инфекция да се потърси незабавно лекарска помощ.

Заразата може да се пренася  и чрез дрехи, обувки и превозни средства.

Препоръчителната ваксина против птичи грип не предпазва директно от заболяването. Тя обаче намалява опасността от заразяване с нови грипни вируси.

Медицинското обслужване отговаря на европейските стандарти. Лекарите специалисти по различните заболявания обикновено говорят и английски език. Повечето аптеки в Тайван са отворени до късно през нощта и предлагат голямо количество международно известни медикаменти.

При пристигане на международните летища на страната е възможно да бъде извършено измерване на телесната температура като превантивна мярка в борбата с  H1N1/2-, SARS, респективно птичи грип. В случай на констатиране на висока телесна температура, е възможно да Ви бъде отказан достъп до територията на страната.

Климат

Климатът в Тайван се характеризира с висока влажност – до 98% и температури до 40 градуса по Целзий. Най-горещо е от май до октомври, когато температурите надвишават тридесет градуса. Зимата е влажна, с температури достигащи до под 10 градуса. Тайфуните са често явление през летния период.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Българските граждани могат да пътуват до Тайван безвизово до 90 дни като туристи с паспорт със срок на валидност най-малко шест месеца от датата на пътуването.

За влизане в страната няма специални изисквания за ваксини, освен при предстоящи пътувания до райони, в които има разпространени инфекции – в този случай се изисква ваксина срещу жълта треска, която в останалите случаи не е необходима.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Препоръчва се поддържането на добра хигиена, с често измиване на ръцете; както и щателно измиване на суровите плодове и зеленчуци. Да не се пие вода от водопроводната мрежа.

Пътуване с деца

При пътуване с деца се изисква да бъдат снабдени с отделни паспорти.

 

Източник: Министерство на външните работи