ОАЕ

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Климат: тропичен
Официален език: арабски

Столица: Абу Даби

Най-голям град: Дубай

Валута: дирхам (AED)

Местен език: Арабски

Най-посещавани градове: Дубай, Абу Даби, Дакар, Доха, Медина

Дубай днес е известен с пясъците, слънцето и отличните си търговски центрове, някога той е бил спокойно градче със селски къщурки от корал и гипс, построени от персийските търговци и палмови хижи, подслонявали бедуинските рибари и търсачите на перли. Международното Летище Дубай се намира на 4 км от града. От там може да се придвижите с такси или автобус. Транспортът между двата терминала се осъществява от мини бус услуга на летището и отнема 10 минути. Автобусната система има около 60 линии във и около града. Цените са ниски, като се плаща на шофьора. Такси може да си хванете на улицата или да си поръчате по телефона, както и да си резервирате през някоя от машините за това из града. Пазаруването може да се определи като запазената марка на Дубай.  Има много молове, улични пазари, малки и големи магазини, както и известните места за продажба на злато, парфюми и подправки. Пазарлъците, както във всички арабски страни, могат да ви осигурят добра цена на стоките. Дори и в моловете ако първо попитате, а след това платите, могат да ви направят неочаквано намаление. Внимавайте къде и какво купувате, лесно може да платите 8 лева за малка бутилка вода и пакетче дъвки. Порциите в ресторантите струват малко повече, но нека това да не ви плаши. В повечето случаи те включват месо, гарнитура, хляб, салата и ориз. Чешмяната вода в Дубай е годна за пиене, но не се препоръчва, по-добре си купувайте бутилирана.  Алкохолът в Дубай е разрешен. Той може да се купи от безмитния магазин на летището,  тъй като алкохол не се предлага в супермаркети или магазини. Консумацията на алкохол из улиците на града е забранена.

Сигурност

Потенциални заплахи за тероризъм не са изключени за района на Близкия изток, в това число и за ОАЕ.  На пътуващите се препоръчва да проявяват внимание, когато се намират  на обществени места, търговски и туристически обекти, където обикновено  се събират повече  хора.

Престъпност

ОАЕ се считат за една от държавите с най-ниска престъпност в Близкия изток. Въпреки това са възможни отделни прояви на джебчийство в големите търговски центрове, пазарите и мероприятията с масово струпване на хора. Препоръчително е да не се приемат напитки, цигари и др. от непознати лица, както и да не се използват нелицензирани таксиметрови и др. транспортни услуги.

Особености на законодателството

Обичаите и законите в ОАЕ са във висока степен съобразени с религиозните норми на исляма.

В периода на свещения за мюсюлманите месец Рамадан са забранени употребата на храна и напитки (вкл. вода или дъвчене на дъвка), пушенето на обществени места и в автомобилите, като в повечето търговски центрове са изградени указани за целта места за хранене за туристи. От туристите се очаква да не носят предизвикателно облекло (къси поли, къси панталони и др.).

По време на всички мюсюлмански празници на пътуващите се препоръчва проявата на уважително отношение към местните религиозни традиции.

Забранено е проповядването на обществени места на друга религия освен исляма. Изповядането на друга религия е допустимо и се осъществява в одобрените от властите религиозни храмове.

Употребата и притежаването и на най-малки количества наркотични вещества (вкл. по-малки от 0,1 г) са строго забранени и се наказват с лишаване от свобода. Установяването на наркотични вещества в кръвта, извършено чрез вземане на кръвна проба или по друг път, се счита за притежаване на наркотици и е наказуемо. Транзитни пътници под въздействието на наркотични вещества също могат да бъдат задържани.

Алкохолни напитки се сервират само в лицензирани ресторанти и заведения. Видимо неадекватно поведение на обществени места, настъпило в резултат на злоупотреба с алкохол, е наказуемо. Пребиваващите продължително в страната чужденци – немюсюлмани имат право на лиценз за закупуване и домашна употреба на алкохол. В емирството Шарджа са забранени консумацията и пренасянето на алкохол (в багаж или автомобил).

Управлението на МПС след употреба и на минимално количество алкохол е сериозно престъпление. Застраховката Ви може да бъде обявена за невалидна в подобни случаи, а финансовите загуби и претенции се заплащат от шофьора-нарушител.

Демонстрирането на неприлични жестове, груб език и обидно поведение на обществени места е наказуемо.

Не се допуска демонстрирането на обществени места на жестове и поведение на привличане, като целуване, прегръщане и др.

Не съществуват специални органичения за жени. Жените могат да управляват автомобили и да се движат свободно и без придружители на обществени места.

Не е прието да се снимат местни жители без тяхното изрично разрешение.

Забранено е снимането с фотоапарат или мобилен телефон на сгради на ведомства, военни бази, пристанища, летища, дипломатически и консулски представителства, индустриални обекти и др. Местните власти изземват фотоапарата и налагат санкция, като при разследване на деянието на чужденците се отнемат документите за пътуване и им се налага забрана да напускат страната.

Поддържането на извънбрачни сексуални връзки е наказуемо.

Хомосексуалните връзки и поведение са наказуеми.

Внасянето на порнографски материали е незаконно.

Здравеопазване

Не се препоръчва използването за питейни цели на вода от чешмата.

Високата влажност и повишеното съдържание на пясък и прахови частици във въздуха са рискова предпоставка за лица, страдащи от високо кръвно, сърдечносъдови проблеми или хронични заболявания на дихателните пътища.

Движение по пътищата

Българските СУМПС се признават в ОАЕ от юли 2018 г. само ако се използват от пътуващи, които са български граждани.

При дългосрочен престой в ОАЕ е допустима подмяната на българско СУМПС с емиратско без да е необходимо да се полага изпит за правоспособност.

Източник: Министерство на външните работи