Египет

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

Столица: Кайро

Валута: Лира-EGP

Местен език: Арабски

Информация: За да си отпочинете спокойно в родината на мумиите и нилските крокодили е задължително да сте запознати, че властите макар и доста либерални държат да се съобразявате със строгите закони и ненатрапчивата мюсюлманска религия – забранено е присъствието в нетрезво състояние на обществени места, събирането за спомен на отломки от исторически паметници и снимането на забранени обекти. Ако желаете да пътувате на големи разстояние ползвайте влак, а в градовете автобус. Трябва да знаете, че мъжете и жените пътуват разделени. При пазаруването е важно да се отбележи, че пазаренето е част от традицията. Ако продавачът Ви покани на чай или дребен подарък ще очаква да направите и покупка от него. Категорично не се препоръчва пиенето на вода от чешмата и Купуването на наливни разхладителни напитки и лед за охлаждане на напитките от продавачи на улицата. Популярeн плод в Египет са фурмите.   Най-посещавани места: Кайро, Долината на царете, Александрия, Шарм Ел Шейх, Луксор

Престъпност и сигурност

Активността на терористичните и екстремистки групи в Египет е повишена. С особена сила това важи за Синайския полуостров, където действията на терористите са най-ефективни и се осъществяват в координация с терористичната организация „Ислямска държава”. Макар до момента дейността на терористичните групи да е насочена основно към военни и полицейски цели (не само на Синайския полуосров, но и във вътрешността на страната и столицата Кайро), следва да се отчита наличието на повишен риск от терористични атаки и по отношение на определени граждански цели, които са от съществена значимост за авторитета на властите: чуждестранните дипломатически представителства, важни инфраструктурни и туристически обекти, в т.ч. и чуждестранните граждани. В контекста на масираната военна офанзива срещу Ислямска държава не е изключено въпросният риск да се запази на високо ниво. Особено показателни в тази насока са терористичните акции, осъществени през последните месеци срещу коптските храмове в Кайро, Танта и Александрия.

Важно е да се знае, че в Северен Синай и пограничните райони с Израел на практика се водят военни действия, чийто обхват постепенно се разширява и към Централен Синай. Същевременно на обширна територия в Западната пустиня се провеждат редовно военно-полицейски операции по издирване и обезвреждане на контрабандисти и членове на терористични групи. Тези операции са особено интензивни в пограничните зони с Либия и Судан, където нерядко се стига до въоръжени сблъсъци.

Отчитайки горното категорично препоръчваме пътуванията по суша на целия Синайски полуостров и в Западната пустиня да се осъществяват единствено при крайна и неотложна необходимост – същите крият висок риск за сигурността и живота, поради редовно провежданите операции на армията по издирване и обезвреждане на контрабандисти или терористични групи.

Най-подходящият начин да се запознаете със забележителностите на страната е да се обърнете към лицензирани туристически агенции, които следва да Ви предоставят пълна информация за туристическите обекти, които възнамерявате да посетите и носят отговорност за Вашата сигурност.

В големите египетски градове е вероятно да попаднете на организирани или спонтанни улични протести. В подобни случаи рисковете са свързани предимно с потушаването на проявите на обществено недоволство от силите на реда, които нерядко използват сълзотворен газ, водни оръдия и други специални средства за борба с безредиците. Освен тези рискове, касаещи личната безопасност, евентуално присъствие в местата на подобни протестни действия би могло да бъде квалифицирано като криминално деяние с всички произтичащи от това правни последици. Горното е  последствие на влезлия в сила през месец ноември 2013 година в Египет Закон за протестите, който предвижда строги наказания (високи глоби и лишаване от свобода) за участниците в нерегламентирани демонстрации и протести. Действието на този закон бе подсилено допълнително от утвърденият на 18 август 2015 г. Закон за противодействие на тероризма. Текстовете на последния закон предоставят изключително широки правомощия на органите на реда и дори присъствие в близост до местата на организирани протести крие риск от задържане. Освен с протести с политически цели за страната е характерно и организирането на големи улични шествия и демонстрации по време на футболни спортни събития, на които нерядко се стига до сблъсъци между привърженици на противниковите отбори или между тях и силите на реда. Ето защо съветваме българските граждани, попаднали в обстановка на протестни събития незабавно да се изтеглят от района на случващото се, без да влизат в пререкания с протестиращи или със силите на реда.

През последните три години по време на протести и демонстрации са известни също редица случаи на сексуални посегателства срещу жени. Въпреки отсъствието на изрични правила за облеклото на жените, следва да се има предвид, че в улична обстановка не е препоръчително провокативно за местните нрави облекло – къси поли, дълбоки деколтета и др.

Поради обстановката със сигурността и възможни терористични заплахи местните органи на реда са силно чувствителни към заснемането на техни служители или на обекти с фотоапарати и видеокамери, включително и с мобилни телефони. Забранени обекти за снимане са сгради на държавни институции, посолства, полицейски и армейски пропускателни пунктове, заграждения от най-различен тип и др., за които следва да бъдете много внимателни. Поставените предупредителни табели за забрана на снимане често са разположени така, че не могат да бъдат забелязани лесно. Поради тази причина туристите и посетителите трябва да се съобразяват с мястото и обстановката, когато заснемат различни обекти.

В случаите, когато сте насочили фотографска  техника към забранени обекти, тя може да ви бъде отнета без обяснение и в изпълнение на закони и рестрикции, с които не сте запознати. Подобна чувствителност към снимачна техника се наблюдава и у отделни социални слоеве по културологични или религиозни причини. В случаи, когато местни граждани реагират негативно за това, че сте насочили към тях фотоапарат, незабавно трябва да прекратите снимането, за да не се стигне до усложнение и намеса на полицейските власти.

Български журналисти, които посещават страната служебно в качеството им на отразяващи събития или изготвящи репортажи, следва да имат предварително получена акредитация и разрешение за журналистическа дейност, като спазят установените процедури. Специални изисквания има за телевизионни екипи, посещаващи страната, които следва да декларират своята техника и да се запознаят предварително с изискванията. Следва да се отчита, че египетските органи на реда са изключително чувствителни към работата на местните и чуждестранни журналисти, отразяващи политическите и социални процеси в страната. С внесените с приетия на 18 август 2015 г. Закон за противодействие на тероризма са предвидени изключително строги мерки (глоби до 25 хиляди долара, задържане под стража и екстрадация за чужденците) спрямо журналисти, които представят информация, която се различава от официалната. Посолството на Р България в Кайро е готово да съдейства в рамките на своите компетенции на български журналистически екипи.

Ниво на престъпност

Престъпленията от общ характер са разпространени най-вече в големите градове, като се има предвид тяхната пренаселеност. Най-често това са обири (включително и въоръжени), насилствено отнемане на чанти и вещи от преминаващи с мотоциклет лица, джебчийство (при посещение на пазари и други силно оживени места), кражби на автомобили и др.

Сексуалните посегателства се сред главните социални проблеми в Египет. Следва да се отчита, че не са рядкост и сексуалните посегателства над туристи.

С особено внимание следва да се подхожда при използване на таксиметрови услуги. Най-често шофьорите не включват таксиметровите апарати или от клиента чужденец се иска сума в чуждестранна валута вместо в египетски лири. Има регистрирани  случаи на посегателства от страна на таксиметрови шофьори над чуждестранни туристи.

Митнически изисквания

Посетителите на Египет при влизане и напускане на страната трябва да декларират паричните средства, които носят, в случаите, когато сумата надвишава 10 000 USD или равностойността на тази валута. Разрешава се носенето на египетска валута в размер на не повече от 5 000 египетски лири при влизане и излизане от страната. Забранява се внасянето или изнасянето на чужда валута, посредством писма или пощенски колети.

Забранени за износ предмети:

1.Оригинални папируси и старинни книги.

2.Всякакви оригинални антични предмети – статуи, картини и др.

3. Стари автомобили, представляващи антики.

4. Корали

Пътна обстановка и транспорт

При движение по улицата, независимо дали се придвижвате пеш или управлявате автомобил, следва да имате предвид, че местните участници в движението нарушават систематично установените правила. Най-големи рискове създават  случаите на шофиране в насрещното движение, на заден ход,  шофиране без светлини през нощта, рисково движение на мотоциклети и велосипедисти между автомобилите, включване на файтони и каруци в движението и др. Значителна част от автомобилите са стари и не винаги в техническа изправност. Изключително сериозно внимание следва да проявяват пешеходците при пресичане, тъй като често не се зачита предимството им на пешеходните пътеки. Сравнително безопасен начин да пресечете оживена улица е да го направите заедно с друга група пресичащи хора или, пресичайки сам, да вдигнете ръка и любезно да подадете знак да ви изчакат.

Застраховки

Преди да предприемете пътуване до Египет е необходимо да се снабдите с международна пътническа и здравна застраховка, валидна за целия ви престой. Полицата трябва да покрива разходите за хоспитализиране, лечение и медицинско репатриране от Египет до България в случай на необходимост, както и да покрива някои специфични дейности, които имате намерение да извършвате по време на престоя, като гмуркане, участие в пустинно сафари и др.

Храна и хранителни продукти

Храната в хотелите и ресторантите в категория над три звезди или в супермаркетите е безопасна. Храненето в улични заведения за обществено хранене, в частност – употребата на пресни плодове и зеленчуци, закупени на улични пазари, е предпоставка за възникването на сериозни стомашно-чревни инфекции. В случай, че имате сериозни стомашни оплаквания или продължителна висока температура, следва да се обърнете към лекар.

 

Източник: Министерство на външните работи