Великобритания

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 2: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

Климат – океански

Официален език – английски

Столица – Лондон

Най-голям град – Лондон

Валута – британска лира (GBP)

Градове с най-голям интерес: Лондон, Бирмингам, Бристол, Ливерпул, Манчестър, Лийдс.

Престъпност и сигурност

Във връзка с терористичните актове през 2017 г. и оценката на опасността от терористично нападение на територията на Великобритания, както и атаките с използване на химическо оръжие през 2018 г., властите в Обединеното кралство запазват равнището на заплаха от терористично нападение в страната на „висока“ (нападението е много вероятно, но опасността не е непосредствена). Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пътуващи до Обединеното кралство подробно да се осведомяват за актуалната обстановка в страната и да следват стриктно инструкциите на местните власти.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Считано от 01.01.2021 г. гражданите на Република България ще могат да влизат и пребивават без виза в Обединеното кралство краткосрочно за престой до 6 месеца. В този период ще могат да влизат многократно  за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове.
Съгласно новите правила за влизане във Великобритания, публикувани на сайта на Home Office,  от 1 октомври 2021 г. за гражданите на ЕС, ЕИП и Швейцария ще се изисква паспорт за пътуване до Обединеното кралство.
Българските граждани, получили Статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще имат право да влизат на територията на Обединеното кралство само с лична карта, най-малко до 31 декември 2025г.  Националните лични карти ще могат да се използват за влизане на територията на Великобритания от тези категории лица и след  датата 31 декември 2025г., ако картите отговарят на стандартите за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация.
Тези, които възнамеряват да пребивават дългосрочно с цел работа, обучение или да сe установят да живеят в ОК, ще трябва да кандидатстват за виза.

Внимание!

Въвеждане на такса за формуляри за документи, издавани от Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство Великобритания

От 1 юли 2013 г.Министерство на вътрешните работи на Обединеното кралство (HomeOffice) въведе за гражданите на Европейското икономическо пространство, в т.ч. България (студенти, заети лица, самонаети лица, самоиздържащи се  лица и членове на техните семейства) такса за формуляри за издаване на сертификати за постоянно пребиваване и  за правото на достъп до пазара на труда.

Българските студентите, обучаващи се във Великобритания, задължително следва да имат издаденжълт регистрационен сертификат, за да могат да ползват правото си да работят по 20 часа седмично в рамките на семестъра.

До момента подаването, обработката и издаването на тези документи ставаше безплатно. Таксата е в размер на 55 британски паунда и се заплаща за подаване на заявлението. Самото заплащане на таксата не гарантира издаване на съответния документ, ако не бъдат изпълнени всички останали условия.За подробности относно формулярите за издаване на различните категории регистрационни сертификати можете да се консултирате с посолството на Република България в Лондон.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Помнете, че в че в чужбина следва да се съобразяватес местните закони и обичаи. По време на престоя Ви там Вие попадате под тяхната юрисдикция. Препоръчва се предварително да се информирате за тях и да ги спазвате. Наказанията за нарушаване на закона могат да бъдат много по-строги от тези в България за същите нарушения.

Обърнете специално внимание и спазвайте местните правила за притежание и консумация на алкохолни напитки и психотропни вещества. Поставете всички лекарства в оригиналните им опаковки и проверете дали някои от тях не се считат за незаконни наркотични средства във Великобритания. Ако ползвате такива вещества, носете копие на лекарско предписание, потвърждаващо този факт.

Избягвайте да пренасяте вещи на трети лица при преминаване на граница.

Ако по някаква причина бъдете задържан от местните власти, изисквайте да Ви бъде осигурен контакт с дипломатическото представителство на Република България. Консулският служител ще установи във възможно най-кратък срок връзка с Вас.

Министерството на външните работи съветва предварително да сключите договор за здравна, туристическа, пътна или друга застраховка.

В случай на кражба на личните ви документи, парични средства, билети за пътуване и пр. незабавно известете лично и писмено най-близката полицейска служба и поискайте копие от протокола за установяване на събитието. Свържете се с посолството в Лондон, за да направите постъпки за получаване на необходимите документи за продължаване на пътуването Ви или за завръщането Ви в Република България.

 

Източник: Министерство на външните работи