Ватикан

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Валута

Евро

Сигурност

Степента на сигурност е висока. Охраната на граничния и обществения ред се осъществява от т.нар. Швейцарска гвардия – традиционна церемониална охрана на Светия престол и на папата, пожарна служба и жандармерия, която играе ролята и на гранична полиция.

За желаещите да посетят това място, което привлича туристи и поклонници от всички континенти, е важно да знаят, че достъпът до него е строго регламентиран и е зависим от целта на посещението. Ватиканът е преди всичко функционираща духовна и политическа институция и свободни индивидуални туристически разходки из неговата малка територия са невъзможни. Отворени за неограничено посещение са единствено Ватиканските музеи, базиликата „Св.Петър“ и огромният площад пред нея. Организирани групи от посетители (предимно поклонници) могат да разгледат и прочутите Градини на Ватикана. Подчинен на специфични изисквания и правила е и достъпът до Ватиканската библиотека и Секретния архив.

Посетителите на площад „Свети Петър” и базиликата „Свети Петър” се подлагат на щателна проверка с подвижна специализирана техника и рамки.

Здравеопазване

Освен със специално разрешение, в града-държава Ватикан може да се влезе и с рецепта за лекарства, издадена от която и да е държава, след регистрация с документ за самоличност, като в този случай достъпът е ограничен само до ватиканската аптека. На територията на Ватикана няма болници, с изключение на една малка амбулатория. За сметка на това едни от най-големите болници в Рим и Италия са свързани с Ватикана, като функционират съгласно  италианската здравна система.

Климат

Климатът е средиземноморски.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Валидни лична карта или паспорт.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Поведението и облеклото на българските граждани трябва да бъдат съобразени с християнско – католическите норми. Не трябва да се фотографира на места, на които е забранено. Трябва да се спазват инструкциите на всички указателни табели в храмовете, музеите и т.н.

Новост е, че от 1 януари 2018 г. папата забранява продажбата на цигари на територията  на Ватикана.

От ватиканската поща могат да се изпращат писма и картички до цял свят, но единствено с марка на Ватикана.

Източник: Министерство на външните работи