Андора

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Столица

Андора ла Веля

Климат

студена зима и топло, сухо лято

Местна валута

Евро (EUR)

Туристически атракции

Църква Сан Естеве, Исторически комплекс „Les Bons“, Скулптура на Дали в Андора ла Веля.

Местна кухня

coques (ароматни торти), trinxat (ястие с картофи и зеле), truites de carreroles (вид омлет с гъби), местни салами и сирена, както и разнообразие от ястия от свинско месо и шунка

Престъпност и сигурност

Нивото на престъпност е ниско.

Здравеопазване

Ниво на здравеопазването: много добро.

Европейската здравноосигурителна карта дава възможност за ползване на правото на медицинска помощ, което имат всички граждани на Република България с непрекъснати здравноосигурителни права в страните от Европейския съюз, Европейската икономическа зона и Швейцария.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Валидна лична карта или паспорт.

В сила е безвизов режим.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Пътуващите следва да разполагат с валидни лични документи, билети и застраховки, както и да се снабдят с европейска здравноосигурителна карта.

Съветваме Ви предварително да сключите договор за здравна, туристическа, пътна или друга застраховка.

Ако по някаква причина бъдете задържан от местните власти, имате право да изискате да Ви бъде осигурен контакт с дипломатическото или консулското представителство на Република България в Мадрид, както и с генералното консулство във Валенсия. Консулският служител ще установи връзка с Вас във възможно най-кратък срок.

В случаите на смърт на български граждани в Андора, консулската служба към посолството на Република България ще Ви окаже съдействие и помощ за уреждане на формалностите.

 

Източник: Министерство на външните работи