Армения

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 2: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

Местна валута

Арменски драм (AMD)

1 EUR = 500 AМD (курсът може да варира)

Пари може да обменяте в банките и бюрата за обмяна на валута. Най-широко използвани валути в Армения са щатски долар, евро и руска рубла. Цените на стоките обикновено са в арменски драми и по закон плащането трябва да е в арменски драми. В Ереван има множество банкомати, от които може да теглите пари с карти Maestro или Visa. Не е възможно да теглите пари от банкоматите на банка HSBC с международни кредитни или дебитни карти, но е възможно да теглите пари от клонове на банката с карти Maestro (но не и с Visa). С кредитни или дебитни карти Maestro може да платите в някои от големите магазини или ресторанти в Ереван.

Престъпност и сигурност

В Армения нивото на престъпност, особено на криминалната престъпност, остава сравнително ниско. Същевременно има и случаи на джебчийство, кражби на ръчни чанти, кражби от коли и кражби с взлом. Съветваме Ви да не носите паспорта си, кредитните си или дебитни карти, билетите за пътуване и парите си заедно. Убедете се, че са на сигурно място.

Има редки случаи на стрелба, които са свързани предимно с организираната престъпност. Въпреки че туристите и чужденците не са мишена на такива престрелки, има риск да станете случайни свидетели. Поради това Ви съветваме да бъдете внимателни по всяко време.

Съветваме Ви да бъдете предпазливи и когато използвате банкомати, особено ако това се случва по тъмно и сте сами. Уверете се, че никой не ви следва, след като приключите работата си с банкомата.

Особености на законодателството

Армения е християнска държава и обикновено жените се обличат с нормално за европейския стил облекло. Извън столицата Ереван хората са по-консервативни и неподходящо облекло би могло да привлече към Вас по-голямо от обичайното внимание.

Употребата на наркотици в Армения се наказва строго, в това число с глоба и дългосрочно лишаване от свобода. Наказанието за пренасяне на наркотици се наказва с лишаване от свобода за срок от 4 до 10 години.

Хомосексуализмът е декриминализиран през 2003 г., но на него се гледа с неодобрение от страна на много арменски граждани. Препоръчваме на гражданите с хомосексуални наклонности да проявяват благоразумие и предпазливост при посещение в Армения. Въпреки, че на много места може да видите мъже и жени да се държат за ръце и да се целуват, имайте предвид, че това е обичайно за арменската култура и не е индикатор за сексуалната ориентация на хората.

Съветваме Ви да избягвате снимането на военни обекти, оборудване или други инсталации при каквито и да било условия. Това са чувствителни за Армения сфери и пътуващите могат да бъдат задържани и разпитвани, ако се опитат да ги заснемат.

Движение по пътищата

В Армения може да шофирате, ако притежавате международно разрешение за шофиране. По принцип местните стандарти на шофиране не са добри. Ако планирате да шофирате в Армения, трябва да сте подготвени за водачи на автомобили, които шофират безотговорно и пренебрегват правилата за движение по пътя. Особено внимавайте, когато шофирате в градовете нощем. През почивните дни броят на шофьорите, които са употребили алкохол нараства. Трябва да бъдете много внимателни, ако шофирате по главния път между Ереван и курортните райони Севан и Цахгкадзор. Полицията спира шофьорите, които шофират опасно, но полицейското присъствие извън Ереван е ограничено. Пешеходците често са много невнимателни. Гневните изблици на пътя се превръщат в сериозен проблем за арменските улици и магистрали. С цел да ограничите риска да станете жертва на агресия, отстъпвайте пред агресивните шофьори.

С изключение на няколко главни пътни артерии, обикновено пътищата са в лошо състояние, особено през студените месеци (от ноември до февруари). Някои пътища, показани на пътните карти като главни, не са асфалтирани и са тесни, а други пътища, скоро направени, не са отбелязани на пътните карти. Второстепенните пътища са в лошо състояние и често липсва пътна макрировка. Трафика на камиони е силно натоварен по главните пътища, свързващи Ереван с Иран и Грузия. На полицията и спешната медицинска помощ може да отнеме значително време, за да достигнат някои отдалечени региони.

Качеството на горивото в Армения варира от добро – на по-благонадежните бензиностанции (предимно такива от международни вериги), до много лошо. Препоръчваме Ви да не купувате гориво от търговци, които го продават направо от варели или камиони.

Ако сте пешеходци, трябва да сте особено внимателни, когато пресичате пътя или използвате подлези.

Публичният транспорт често е претъпкан и лошо поддържан. Маршрутните линии са по-опасни от другите видове обществен транспорт. Тези превозни средства (минибусове) са лошо поддържани и често има случаи на пътни инциденти с тях. Ако пътувате с влак, убедете се, че ценностите Ви са на сигурно място и не оставяйте купето, в което пътувате, без присъствие.

В момента не се осъществяват редовни директни полети между България и Армения. Между София и Ереван се осъществяват полети през Виена (Австрийските авиолинии), Киев (Аеросвит), Москва (Аерофлот) и Варшава.

Осъществяват се редовни полети и между Ереван и Истанбул от арменската авиокомпания Армавиа (препоръчително е да проверите предварително графика на тези полети).

Здравеопазване

Медицинските условия в Армения в общи линии не са добри, особено извън Ереван. Не се препоръчва лечение, освен за леки заболявания, при които няма риск от поставяне на грешна диагноза. Съветваме Ви да потърсите медицинска помощ преди да отпътувате за Армения и да се уверите, че са Ви направени всички необходими ваксинации.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Притежателите на български дипломатически паспорти не се нуждаят от виза за влизане в Армения.

Със свое Решение 1255-Н/04.10.2012 г., правителството на  Република Армения въведе безвизов режим за гражданите на страните-членки на ЕС в това число и на България, както и за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Съгласно това решение, считано от 10.01.2013 г. българските граждани, притежаващи валидни паспорти, могат да влизат и пребивават на територията на Република Армения без виза, за период от 180 дни в рамките на една година.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Границата между Армения и Азербайджан е затворена. Препоръчваме на българските граждани да избягват неналежащи пътувания в близост до нея поради неразрешения спор относно Нагорни Карабах. Този съвет се отнася по-специално до граничните райони Тавуш и Гегаркуник, за които има информация за спорадични престрелки. В регион Тавуш съветваме да избягвате пътувания по пътя между Иджеван и Нойемберян, който минава близо до границата и някои военни съоръжения, както и пътищата от другата страна на Берд. Избягвайте също така да пътувате по главния път между градовете Киранц и Баганис/Воскеван. Ако пътувате между Армения и Грузия, по-удачно е да пътувате по пътищата, които продължават на запад в Армения или пътя през регион Лори. Сухоземната граница с Турция също е затворена, но понастоящем се изпълняват директни полети от Ереван до Истанбул. Като цяло пътуването в Южен Кавказ може да бъде трудно и изисква внимателно планиране.

Българското посолство не може да Ви предостави консулска защита, ако се намирате в Нагорни Карабах.

Има ниска опастност от терористични атаки. Въпреки това е добре да бъдете внимателни относно възможни терористични актове, особено на публични места, включително тези, които се посещават предимно от емигранти и чужди граждани.

Съветваме българските граждани да избягват места, на които могат да бъдат провеждани демонстрации. Ако е необходимо да бъдете в близост до провеждан митинг или друго събиране на големи групи от хора, бъдете много бдителни и предпазливи през цялото време.

Съветваме всички български граждани да се регистрират в Посолството на Република България в Армения още при пристигането си.

Съветваме Ви да носите копие на паспорта си с Вас по всяко време, за да може да бъдете идентифицирани.

Съветваме да сключите пътни и медицински застраховки преди пътуването си до Армения.

Източник: Министерство на външните работи