Южна Африка

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 2: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

Столица

Кейптаун

Местна валута

Южноафрикански ранд (ZAR)

Туристически атракции

Кейптаун, национален парк “Крюгер”, Дърбан, Драконовите планини.

Местна кухня

Potjiekos, Bredies, sosaties.

Интересни факти

Република Южна Африка (ЮАР) е разположена в най-южната част на Африканския континент. Граничи с Намибия, Ботсуана, Зимбабве и Мозамбик, при това кралствата

Есватини и Лесото са вътрешни държави в нейната територия.

Населението включва над 50 етнически групи.

Официалните езици в страната са единадесет.

Широко се използва английският език.

Престъпност и сигурност

Престъпността в ЮАР е много висока, особено в Йоханесбург, Дърбан, Кейптаун и други големи градове.

Движение по пътищата

Посоката на движението в страната е обратна на посоката на движение в България, т.е. в лявата пътна лента.Местните водачи на автомобили в повечето случаи шофират внимателно и предоставят предимство. Пътният знак (I) препоръчва движение при заключени врати на колата и повишено внимание на знак „Стоп” и на светофари.

Здравеопазване

Нивото на здравеопазване е високо, но тъй като се заплаща, от особена важност е медицинска застраховка с добро покритие.

Широко разпространена е болестта СПИН.

Сезонно могат да възникнат епидемии от малария и холера (в североизточните части на страната – Национален парк Крюгер).

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Необходимо е да притежавате валиден паспорт, с положена в него входна виза за Южна Африка. Паспортът Ви трябва да бъде валиден 30 дни след датата на отпътуване от РЮА и да има поне две празни страници.

По правило, ваксинации не се изискват, но при влизане в Южна Африка от някои държави с висок риск от заразяване с жълта треска – yellow fever (в Африка и в Южна Америка) се изисква сертификат за ваксинация. Той трябва да бъде издаден минимум 10 дни преди пътуването. ваксината осигурява защита 10 дена след прилагането ѝ, и осигурява доживотен имунитет. Образецът на сертификата от съответната държава следва да е одобрен от Световната здравна организация. От 2016 г.пътуващите за или от Замбия, Танзания, Еритрея, Сомалия, Руанда, Сао Томе и Принсипи не се налага да притежават сертификат за извършена ваксинация срещу жълта треска.

Българските граждани, притежаващи обикновени паспорти, желаещи да влязат на територията на Република Южна Африка, могат да получат виза в нейното посолство в София. Българските граждани, пътуващи транзитно през РЮА за съседна на РЮА страна трябва да притежават транзитна виза. Изискването не се отнася за пътуващите единствено с транзитна цел през международните летища на Южна Африка: О.Р. Тамбо – Йоханесбург, Лансерия – Йоханесбург, Кейптаун и Кинг Шака – Дърбан. На тези пътници ще бъдат снемани пръстови отпечатъци. 

ВАЖНО! Във връзка с измененията на Имиграционния закон на Р Южна Африка считано от 01 октомври 2014г. за всички деца до 18 години при влизане, излизане и транзитно преминаване на територията на Южна Африка е задължително да бъде представено преведено на английски език удостоверение за раждане на детето, което да съдържа имената на двамата родители. Удостоверението за раждане или копие на удостоверението за раждане следва да бъдат легализирани с апостил и  със заверен превод на английски език.

Ако детето е придружено само от единия родител освен удостоверението за раждане, оформено по описания начин, следва да представи и преведено на английски език нотариално заверено и легализирано писмено съгласие от липсващия родител детето да пътува за/ извън Южна Африка, копие на документ за самоличност на липсващия родител  и телефон за връзка с него. Преводът на английски език следва да е заверен.

Ако детето пътува придружено от трето лице или само,освен удостоверението за раждане, оформено по описания начин,  следва да се представят нотариално заверени и легализирани декларации – съгласие от двамата родители, копие на личните им документи и телефон за връзка с тях. За непридружените деца трябва да се представи и писмо от лицето, което посреща детето в Южна Африка с посочен адрес, на който ще пребивава детето и копие на личен документ на посрещача.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Преди да отпътувате за Южна Африка, информирайте се за телефоните и адреса на посолството в Претория.

По време на престоя си в страната е препоръчително да оставите на посолството телефон/адрес за връзка в случай на необходимост.

Препоръчва се също така:

  • да се движите с повишено внимание и за предпочитане на групи;
  • да избягвате носенето на големи суми пари в брой, лаптопи, скъпи камери, мобилни телефони и бижута по улиците;
  • да оставяте на съхранение в сейфовете в хотелите пари и скъпи вещи;
  • вечер да избягвате да се движите пеша;
  • при нападение в никакъв случай да не се оказва съпротива.

 

Източник: Министерство на външните работи