Ангола

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 2: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

Местна валута

Анголска кванза (New Kwanza – AON)

В банките се приемат само пари в брой. С международни кредитни карти се оперира единствено в големите хотели и много рядко в някои ресторанти. Обикновените плащания се извършват в местна валута, но в много ресторанти и хотели се приемат и щатски долари. 100-доларовите банкноти, отпечатани през 1996 г. и след тази дата могат да бъдат обменени единствено в банките. Препоръчва се особено внимание при обмяната на валута.

Престъпност и сигурност

Независимо че в началото на 2002 г. бе сложен край на Гражданската война в Ангола, в редица части на страната обстановката продължава да е несигурна. Все още съществува опасност от неизбухнали мини. Поради това се препоръчва да не се предприемат пътувания извън столицата Луанда. Когато това се налага, пътуването да се извършва в конвой (най-малко от два автомобила) и задължително с местни придружители.

Чужденците следва да проявяват максимална загриженост за собствената си сигурност,  включително и в столицата. Нападения се извършват и през деня. В последно време най-често се крадат мобилни телефони.

Поради продължаващите сблъсъци между паравоенни групировки, не се препоръчва пътуване до провинция Cabinda.

Особености на законодателството

Забранено е фотографирането на военни и стратегически важни обекти, както и на държавните учреждания.

Хомосексуализмът е забранен.

Движение по пътищата

През дъждовния период (ноември-април) е възможно рязко повишаване нивото на водата по пътищата и мостовете.

Пътуването с градския транспорт крие определени рискове за чужденците в страната. Препоръчва се използването на таксита, но трябва да се има предвид, че тарифите им са сравнително високи.

Признават се международните шофьорски книжки.

Здравеопазване

Обслужването в болниците не отговаря на европейските стандарти. С изключение на столицата Луанда и някои по-големи градове, равнището на медицинското обслужване е много занижено, а в отдалечените райони почти липсва. По-добри услуги предлагат няколкото частни клиники, които са скъпи. Има регистрирани голям брой случаи на СПИН.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

В страната се влиза с обикновен международен паспорт, валиден минимум 6 месеца от датата на влизане в страната.

При влизане в страната е препоръчително да носите имунизационен паспорт и да имате направени ваксини срещу дифтерия, тетанус, полио, хепатит А, хепатит Б и тиф.

Считано от 30 март 2018 г., всички граждани на Европейския съюз са освободени от изискването за притежаване на виза с цел туризъм за пребиваване със срок до 30 дни за всяко влизане, и до 90 дни годишно.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

За по-голяма сигурност се препоръчва на посещаващите страната чужденци да отсядат в реномирани хотели като хотел „Алвараде”, хотел „Тропико” и хотел „Президент меридиен”.

Препоръчва се особено внимание при консумацията на пресни плодове и зеленчуци.

Водата трябва да се преварява или да се купува бутилирана.

Пътуване на деца

Препоръчва се децата да пътуват със собствени паспорти.

Източник: Министерство на външните работи