Бенин

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Сигурност

Препоръчва се повишено внимание. Високо ниво на криминална престъпност. По възможност да не се пребивава дълго време в пограничните райони с Нигерия.

Местна валута

Местната валута е CFA-Franc.

Митнически изисквания

В страната могат да се внасят неограничени количества чужда валута, но нейното деклариране е задължително. Препоръчително е да носите у себе си евро, чекови книжки или кредитни карти. Предмети за лична употреба се внасят безмитно.

Изнасянето на чужда валута е разрешено в рамките на нейната равностойност до 100 хил. CFA-Francs. Няма ограничения за износ на местна валута. Няма други митнически ограничения.

Особености в законодателството

Хомосексуализмът в Бенин е наказуем според местното законодателство.

Движението по пътищата

Съществува реална опасност от нападения и обири на автомобили на чужденци по пътищата. Да се шофира внимателно при дъждовно време.

Здравеопазване

Обслужването в болничните заведения не отговаря не европейските стандарти. Препоръчва се особено внимание към личната хигиена, в това число при употребата на пресни плодове и салати. Водата да се пие само преварена.

Внимание! През август 2010 г. в Бенин избухна епидемия от холера. Регистрирани бяха 172 случая на заболяване от холера и пет смъртни случая.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Международен паспорт, валиден минимум шест месеца от датата на влизане в страната.

Българските граждани могат да пътуват до Бенин само с визи (за притежатели на обикновени, служебни и дипломатически паспорти). За виза се кандидатства в посолството на Бенин в Женева, Швейцария.

Няма специално изискване за ваксини при влизане в страната.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната.

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Препоръчва се на посещаващите страната чужденци да не носят у себе си големи суми пари, да фотокопират личните си документи, както и да бъдат особено предпазливи при настъпването на нощта.

Източник: Министерство на външните работи