Източен Тимор

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 2: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

Местна валута

Американски долар

Престъпност и сигурност

След проведените на 22 юли 2017 г. парламентарни избори е имало случаи на насилие, свързани с проведените митинги в столицата Дили. В тази връзка, министерство на външните работи съветва да се избягват митинги, демонстрации и протести, т.к. ситуацията може внезапно да се влоши.

Престъпността продължава да бъде проблем в Източен Тимор, включително насилие, свързано с банди, грабежи (в някои случаи въоръжени), нападения и атаки срещу превозни средства. Независимо, че няма скорошни терористични атаки те не трябва напълно да се изключват.

Източен Тимор все още се намира в етап на изграждане на своята държавност и действащи институции. През 2008 г. при опит за покушение бе тежко ранен президентът на страната. През 2011 г. отново се стигна до сериозна дестабилизация на обстановката. От 2006 г. за поддържането на реда и сигурността в страната се грижи ти  Мисията на ООН за Източен Тимор UNMISET

Широко разпространената криминална престъпност и високото равнище на бедност  създават определени рискове за сигурността на чужденците, посещаващи страната. Всякакви пътувания извън столицата Дили не са безопасни. Особено рискова е обстановката в пограничната западна част, където продължават въоръжените сблъсъци между милициите и местните власти.

При неотложни пътувания във вътрешността на страната следва да се има предвид слабо изградена туристическа инфраструктура. Препоръчително е преди предприемането на пътувания извън столицата да се поинтересувате за актуалната обстановка в районите, които ще посетите. Съобщения за обстановката можете да прочетете на официалния сайт на Мисията на ООН за Източен Тимор.

Телефони при спешни случаи: 112 – единен номер за всички спешни случаи; +670 723 0365 – Център за операции по сигурността на ООН.

Митнически изисквания

Можете безпрепятствено да внесете в страната вещи, като личен мобилен апарат и лаптоп, както и стоки на обща стойност до 300 щатски долара на човек, до 200 къса цигари и до 2,5 л. алкохол. Няма ограничения за вноса и износа на валута. Кредитните карти могат да се използват много рядко, поради крайно недостатъчния  брой банкомати.

Няма митнически ограничения за износа на пари или стоки.

Особености на законодателството

Като цяло, в страната е позволено отсядането в хотелите на двойки, които нямат сключен брак. Хомосексуализмът не се забранява от местните закони. Въпреки това е препоръчително да се избягват демонстративни прояви на обществени места.

Движение по пътищата

Пътната структура е в много лошо състояние. През дъждовния период някои пътища в планинските райони стават непроходими.

В Източен Тимор все още не съществува организиран автобусен транспорт, но много шофьори на автобуси могат да ви предложат услугите си. Техните автобуси обаче са претъпкани и в много лошо техническо състояние. В столицата широко използвани са такситата и колите под наем.

Здравеопазване

Широко разпространени в Източен Тимур са болести като малария и треска денга, както и японски (комарен) енцифалит. Медицинското обслужване е на ниско ниво. Препоръчително е да носите със себе си най-необходимите лекарства и медикаменти.

Болницата в Дили може да предостави спешна медицинска помощ и португалското посолство също има медицински център, но по-сериозни заболявания и усложнения изискват евакуация до Дарвин, Авсралия или Сингапур, поради което Ви препоръчваме да се подсигурите със застраховка, която покрива такъв тип разходи.

Климат

Климатът е тропически, горещ и влажен (до 80% влага). Редуват се два сезона – сух и дъждовен. Дъждовният период продължава от ноември до април. Средногодишна-та температура е 21 градуса.Често явление са тропическите циклони. Най-подходящи за пътувания са месеците от сухия период – от май до октомври. Най-силни са дъждовете през януари и февруари.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Българските граждани могат да пътуват до Източен Тимор с валиден международен паспорт и виза.

Важно! За всички видове български паспорти се изисква валидност най-малко 6 (шест) месеца към датата на влизане в Източен Тимор. Когато валидността на паспорта е по-малка от 6(шест) месеца към датата на влизане, притежателят на такъв паспорт не се допуска на територията на Източен Тимор.

Притежателите на обикновени български паспорти могат да получат еднократни входни визи (visa on arrival) при пристигане на някои летището и пристанището в столицата Дили. Цената на визата е 30 щатски долара и разрешава престой в Източен Тимор до 30 дни. Визата може да бъде удължена два пъти за по 30 дни, срещу 35 щатски долара за всяко удължение.

Виза при пристигане не се издава на сухопътните гранични пунктове с Индонезия. Ако възнамерявате да влезнете в Източен Тимор през някой от граничните контролно-пропусквателни пунктове с Индонезия, трябва да кандидатствате за виза предварително. Същото важи и при обратно пътуване – индонезийските власти не издават визи на границата с Източен Тимор и ако възнамерявате да пътувате към Западен Тимор, е необходимо да се снабдите с индонезийска виза предварително.

Ако възнамерявате да пътувате до анклава Оекуси по път (а не с ферибота, който свързва столицата Дили с анклава) са ви необходими две допълнителни туристически визи и двукратна транзитна виза за Индонезия.

При пътуване за Източен Тимор е задължително да представите самолетен билет за връщане или за следваща дестинация. При напускане на страната се заплаща летищна такса от 10 щатски долара.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Подобно на всички страни с тропически климат, и в Източен Тимор се препоръчва да обръщате особено внимание на водата, която пиете и храната, която консумирате, както и да спазвате строга лична хигиена.

Избягвайте консумацията на пастьоризирани млечни продукти, небутилирани студени напитки, като подсладени напитки от мляко/вода и плодове, пресни салати, студени месни ястия, необелени плодове, особено на майонеза и сладолед.

Препоръчително е да пиете само бутилирана вода.

Носете със себе си най-необходимите лекарства и медикаменти (Внимание! при неразположение не използвайте аспирин, тъй като е противопоказен при евентуално възникнало тропическо заболяване, което протича със симптомите на настинка).

Източник: Министерство на външните работи