Йордания

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

Столица

Аман

МЕСТНА ВАЛУТА

Йордански динар (JOD).

Туристически атракции

Петра, Мъртво море, Джераш, цитаделата в Аман.

Местна кухня

мансаф, фило, хумус.

Престъпност и сигурност

Общата обстановка  в страната е относително спокойна, особено в районите на главните туристически обекти и хотелите от известни международни вериги. В последните месеци, обаче, се наблюдава изразено нарастване на прояви на  криминалната престъпност, свързана с кризата в йорданската икономика и увеличаване на икономическите несгоди за по-голямата част от йорданското население. Има потвърдени  прояви на агресия  по отношение на чужденци, в т.ч. сексуален тормоз и насилие в различни форми.

Предвид това, българските гражданин, посещаващи страната по различни поводи, би следвало да бъдат бдителни, да вземат всички рутинни мерки за своята сигурност срещу кражба, измама или физическо нападение. Посолството категорично не препоръчва самостоятелни посещения и придвижване из страната без съпровод от добре познати местни лица. Да се избягва наемането на автомобили и самостоятелно каране, т.к. начинът на управление на МПС от местните граждани, коренно се отличава, дори от България, и се характеризира с агресивност и неспазване на каквито и да са правила. При пътно-транспортни произшествия, в повечето от случаите,   вината се възлага на чужденеца, с всички произтичащи от това последици, вкл. имуществени и наказателни.

Особености на законодателството

Йорданското законодателство е смес от европейското и шериата, който регулира всички аспекти на гражданското състояние.

Здравеопазване

Нивото е достатъчно високо, но много скъпо. Съветваме предварително да бъдат сключвани договори за здравна, туристическа, пътна или друг вид застраховки.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Паспорт – срок на валидност, покриващ престоя в Йордания и валиден поне шест месеца от първоначалното влизане в Йордания.

Между България и Йордания няма подписани Консулска спогодба и такава за Правна помощ.

Двете страни прилагат пълен визов режим.

Българските граждани могат да получат визи в йорданско посолство Букурещ, от почетния консул на Йордания в София и както беше посочено в началото, на границите. Цената й е 40 йорд. динара  = на 56.4 щат. долара. Визата, която можете да получите при влизане на КПП, е с право на престой от 15  до 30 дни, след което може да бъде продължена в съответното полицейско управление.

Чужденци могат да работят в Йордания само ако притежават работни визи.

Забранено е чужденци, влезли в страната с туристически визи, да бъда наемани на работа.

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Българското посолство препоръчва на български туристи или посетители да бъдат в контакт с посолството преди и за времето на пребиваването си в страната като предоставят телефон за връзка, и да се обръщат към него своевременно в случай на нужда.

Посещаващите страната български граждани следва да знаят, че фотографирането на държавни учреждения, посолства, хотели и други места, пред които има въоръжена охрана и засилени мерки за сигурност, е забранено.

По време на месец Рамадан, в часовете от изгрев до залез слънце се спазва общо въздържане/забрана/ от приемане на храна, вода и други напитки, както и тютюнопушене на обществени места (освен в хотелите, където са настанени). Законът предвижда строги санкции, вкл. затвор за нарушения на забраните.

Няма формални ограничения за облеклото, но е препоръчително да е в рамките на общоприетите норми, като се има предвид че в ХК Йордания се спазват мюсюлманските традиции, обичаи и морал на поведение.За жените е препоръчително да бъдат придружени от мъже, когато излизат в тъмната част от денонощието.

 

Източник: Министерство на външните работи